Quantcast

Dreambox DM7080 HD - špičkový vícetunerový HD PVR satelitní přijímač (2.)

| Tisk

V prvním dílu recenze o multimediálním FULL HD satelitním přijímači Dreambox DM7080 HD jsem psal také o možnosti využití alternativních softwarů pro tento přijímač. Uplynulo pár dní a už je k dispozici legendární plugin Gemini, tentokrát ve verzi 3.3, který je určený pro nové jádro OE2.2.


obrázek

▲ Obr č. 17 - Blue panel Gemini 3.3 na přijímači Dreambox DM7080 HD

Byl uveřejněn přesně ve 12:01 dne 14.11.2014. Na tento den připadá desetileté výročí existence týmu Gemini. Tento plugin byl uživateli velmi očekáván a myslím si, že splnil jejich toužebná očekávání. Přináší řadu nových aplikací a zároveň usnadňuje obsluhu přijímače.

Plugin se instaluje ručně, syntaxe příkazu je již odlišná od verze jádra OE2.0. Instalace pluginu do Dreamboxu 7080HD s imagem Merlin 4 proběhla bez potíží. K dispozici jsou aplikace jako eComander, což je takový Total Commander z Windows, aplikace o počasí, web kamerách, nově je zde přidána funkce zálohování celého image, celkem můžete aktuálně nainstalovat až 43 Gemini aplikací! V každém pluginu Gemini nechybí velmi důležitá aplikace na mapování tlačítek, takže si určíte co jaké tlačítko na DO má dělat.

Spolupráce s vestavěným dekodérem Dreamcrypt a CI sloty

Přijímač má vestavěný dekodér Dreamcrypt se dvěma čtečkami. S alternativním firmwarem se z dekodéru stává univerzální čtečka karet. Obě čtečky dekodéru pod nainstalovaným cardserverem Newcs 1.70 pracovaly bez jakýchkoliv problémů. Jako klient byl použitý můj oblíbený Mgcamd.


obrázek

▲ Obr č. 18 - Hardware připojené k přijímači Dreambox DM7080 HD

Dekodér akceptuje karty různých systémů, samozřejmě i karty pro příjem českých a slovenských programů ICE Irdeto (Skylink nebo freeSAT). Všechny programy včetně HD nabídky všech operátorů byly dekódovány v pořádku.

Kdo chce mít vše bez práce a má ICE kartu, tak si nainstaluje Scam 3.60, který je zároveň server tak i klient.


obrázek

▲ Obr č. 19 - Nahrané pořady na přijímači Dreambox DM7080 HD

Pro čisté karty Irdeto Skylink série nižší než 428xx je nutné použít cardserver Oscam, který může být zároveň i klientem. Nové dekódovací karty Irdeto M7, kde je aplikováno vyšší zabezpečení, používat v univerzálním dekodéru nelze. Takovouto kartu musíme provozovat s dekódovacím modulem Irdeto Skylink Ready.

Přijímač má k dispozici 2 CI sloty pro vložení dekódovacích modulů. Neměl by být problém se žádným běžně dostupným modulem, samozřejmě vše je otázka driverů v použitém image. Bohužel, drivery v OE2.2 ještě nejsou doladěny, takže moduly nechodí v pořádku. Pokud jsem nainstaloval image OpenATV postavený ještě na starém jádru OE2.0 nebyl s používáním dekódovacích modulů žádný problém.

EPG

Elektronický programový průvodce je vynikající, tak jak bývá u Dreamboxů pravidlem. Samozřejmě záleží na použitém skinu. Dnes již existují různé pluginy pro zobrazování EPG, včetně získávání informací o filmech z internetu apod.


obrázek

▲ Obr č. 20 - Přizpůsobení chování přijímače Dreambox DM7080 HD

Podrobné informace o pořadu nejsou nijak oříznuty. V EPG můžeme vyhledávat podle klíčového slova, které se nachází v názvu pořadu nebo v jeho popisu. Perfektní je funkce, která vám sdělí, kdy se daný pořad bude opakovat (v rámci načteného EPG).

České a slovenské znaky se na programech Skylink a freeSAT by UPC Direct zobrazovaly v pořádku. Nyní už není třeba doplňovat soubor „encoding.conf“ o nové transpondéry.

Azbuka se na kanálech paketů NTV plus a Trikolor TV zobrazovala také korektně (samozřejmě, že i na OLED displeji jede azbuka jako víno). Přijímač umí zobrazit EPG na několik dní dopředu (v menu lze aktivovat EPG až na 28 dní), pokud je provider vysílá. Načítání informací je bleskové, EPG se nově ukládá přímo do paměti přístroje (to u dřívějších modelů Dreambox nebylo možné, protože neměly tak velkou paměť).


obrázek

▲ Obr č. 21 - Nastavení časovače přes EPG na přijímači Dreambox DM7080 HD

Spolupráce s vestavěným pevným diskem

Výrobce přijímač dodává bez vestavěného pevného disku. Pevný disk lze použít o „libovolné“ kapacitě v provedení 3,5“ nebo 2,5“. Oproti předchozím modelům DM8000 HD PVR nebo DM7020 HD V2, kde se používá sběrnice SATA 2, je u tohoto modelu rychlejší sběrnice SATA 3.

Zabudování disku je na prodejci nebo na samotném zákazníkovi. Montáž je velmi jednoduchá, příslušný datový i napájecí kabel je sloučen do jednoho a je přímo zabudován v rámečku, kam se vkládá pevný disk. Velmi elegantní řešení, odpadá jakákoliv manipulace s kabely.

Montáž je samozřejmě také popsána v návodu k obsluze. Pro testy jsem použil pevný disk SSD OCZ Vertex SATA 3. Na německém internetovém fóru o Dreamboxech IHAD jsou popisovány i bezproblémové zkušenosti s disky o velikosti 6TB!


obrázek

▲ Obr č. 22 - Menu Systém na přijímači Dreambox DM7080 HD

Přijímač umožňuje dle návodu 8 programů současně nahrávat. Díky dvěma tunerům můžeme nahrávat ze dvou různých frekvencí. Tak jako u model DM8000 HD PVR tato informace o 8 programech není platná, přijímač toho zvládne více. Celkový počet programů závisí na výsledné velikosti datového toku.

Zkoušel jsem nahrávat i mix 17 HD a SD programů a přijímači to nečinilo vůbec žádné obtíže, ani žádné zpomalení systému, prostě perfektně odvedená práce továrny. Ale jak píši toto číslo, je irelevantní. Kolaps přijímače se mi ani pomocí využití všech 4 tunerů (tedy současné nahrávání programů ze 4 různých frekvencí) nepodařilo dosáhnout!

Zde už není možné srovnání se starším Dreamboxem DM8000 HD PVR, kterému by se o takovýchto možnostech mohlo jenom zdát. A dá se to říci i o novějším modelu DM7020 HD V2.


obrázek

▲ Obr č. 23 - Nastavení sítě na přijímači Dreambox DM7080 HD

Samozřejmě přijímač umí interně sdílet dekódovací karty, takže si nemusíte dělat starosti se současným záznamem více kódovaných programů. Záznam je vždy dekódovaný, tedy odpadají různé problémy jako u některých satelitních přijímačů, které nahrávají záznam kódovaný.

Omezení je pouze u nahrávání kódovaných programů z interního dekodéru, kde přijímač nahrává maximálně 7 různých kódovaných programů, a na osmý kódovaný program se můžeme dívat.

Převíjení záznamů na pevném disku tam a zpět je možné v rychlostech 2x, 4x, 8x, 16x, 32x a 64x a 128x. Zpomalené přehrávání je v rychlostech 1/2x, 1/4x a 1/8x. Převíjení pracuje bezvadně i u HD záznamů. Samozřejmě pracuje také posuv po skocích pomocí numerických tlačítek.

V záznamu lze vytvářet záložky a pohybovat se mezi nimi.


obrázek

▲ Obr č. 24 - O přijímači Dreambox DM7080 HD

Teplota přístroje je nízká díky velkému počtu ventilačních otvorů, zabudovanému ventilátoru a celkové HW koncepci přijímače. Zdroj je poměrně úzký a není zdaleka tak robustní, jako byl v modelech DM8000 HD PVR a DM7020 HD V2. Doufejme, že bude na tento přijímač stačit.

Řízení ventilátoru v originálním firmwaru zatím není k dispozici – opakuje se historie jako při uvedení modelu DM8000 HD PVR na trh. Ve firmwaru Merlin 4 je již plugin pro ovládání ventilátoru k dispozici. Populární plugin FunControl 2 zatím nemůže fungovat, protože není zatím dořešena ze strany výrobce detekce teplotních čidel na systémové desce přijímače.

Přenosová rychlost mezi Dreamboxem a PC dosahovala na 100 Mbps lince přes FTP kolem 11,8 MB/s, při použití 1 Gbps linky byla rychlost cca 60/40 MB/s (down/up).

V balení přijímače je také přiložen WI-FI USB adaptér, který podporuje přenos dle normy IEE 802.11n/g. Tedy přenosová rychlost může činit reálně kolem cca 130 Mbit/s.


obrázek

▲ Obr č. 25 - Satfinder na přijímači Dreambox DM7080 HD

Nahrávání je možné také na USB flash disk (k dispozici jsou 4 USB porty – 2x USB 2.0 a 2x USB 3.0) nebo na externí síťové úložiště NAS. Pro HDTV záznamy je nutné volit flash disky s opatrností, aby měly potřebnou rychlost zápisu. Přijímač by neměl mít problém s formáty EXT3, EXT2, NTFS a FAT32 a nově také s formátem EXT4. Další možností je využít SD kartu, kterou můžeme vložit do čtečky na zadním panelu přístroje.

S SD kartami má občas přijímač problémy, nefunguje funkce automatického namoutování po vložení, je nutno provést ručně v Merlin device manageru nebo device manageru Gemini pluginu, pokud ho máte nainstalovaný Použil jsem SD kartu o velikosti 2GB, informace z diskusí říkají, že se mají používat karty minimálně o této velikosti. Po aktualizace driverů v Merlin 4 moje SD karta Sony 2GB bez problému funguje.

Další bug ve firmwaru způsobuje, že po restartu přijímače nedojde k opětovnému spojení se všemi vzdálenými zařízeními/disky. Zde jsem to vyřešil ruční úpravou systémového souboru „enigma2.autofs“, poté již spojení fungovalo stabilně. Tyto bugy se určitě odstraní, výrobce vydává opravy velmi často a ty jsou pak zakomponovány i do alternativních firmwarů. Softwarová podpora je jedna z nejsilnějších zbraní přijímačů Dreambox.


obrázek

▲ Obr č. 26 - USB port v přijímači Dreambox DM7080 HD

Drobné chyby jsou jen otázkou vývoje softwaru a v době publikace článku už bývá často mnoho chyb odstraněno.

Pozornému oku neujde přítomnost dalších dvou USB 2.0 portů přímo na základní desce přijímače, které jsou plně funkční! Takže přípojných míst je zde opravdu více než dost.

Programování záznamů se uskutečňuje prostřednictvím časovače. Nastavuje se čas začátku a čas konce záznamu a místo, kam bude záznam proveden. S výhodou lze použít programování záznamů přes EPG.

Spolupráce s PC

Upgrade přijímače lze provést přes webovské rozhraní pomocí ethernetu v tzv. rescue módu nebo přes sériovou linku. Konektor RS232 je zde nahrazen Mini USB konektorem. Na editaci programů v PC lze použít např. vynikající Dreamset 2.39 nebo program DremboxEdit. Pro komunikaci přes FTP s přijímači Dreambox se používá např. program Dreambox Control Centrer (DCC).


obrázek

▲ Obr č. 27 - Webcontrol na přijímači Dreambox DM7080 HD

Závěr

Dreambox DM7080 je opravdu špičkový multimediální FULL HD přijímač a to bez jakéhokoliv přehánění. Také tomu odpovídá cena přijímače. Rozhodně se zde nebudu pouštět do diskuzí, zda je cena přiměřená nebo není, jako jsem to četl na jednom zapomenutém serveru, kde popsali akorát přijímač po HW stránce, aniž by došlo k nějakým praktickým testům a spadla klec. Své zákazníky si každé zboží najde a fandů do Dreamboxů je více než dost.

Ale zpět k představenému přijímači. Tato vlajková loď Dream Property zvládla zátěžové testy na výbornou. Testy probíhaly v plném obsazení se 4 tunery, s vestavěným SATA 3 SSD pevným diskem, připojeným USB 3.0 flash diskem a SD kartou. Byl jsem příjemně překvapen, že i na obyčejnou SD kartu se dalo v pohodě nahrávat, což Dreamboxu DM8000 HD PVR s tímto médiem již činilo problémy.


obrázek

▲ Obr č. 28 - Mediaportal v přijímači Dreambox DM7080 HD

Odezva na jakékoliv povely uživatele je prakticky okamžitá bez žádného čekání. Samozřejmostí je přístup přes internet do různých video databází, přehrávání internetových rádií, podpora hybridního vysílaní HbbTV, zabudovaný NFS server, UPnP/DLNA atd.

Myslím, že přijímač DM7080 HD je důstojným nástupcem modelu DM8000 HD PVR ale i nástupcem poměrně nového modelu DM7020 HD V2, kde sice lze nainstalovat řadu pluginů, ale přijímači chybí patřičný výkon a rychlost.


obrázek



▲ Obr č. 29 - Media Center na přijímači Dreambox DM7080 HD

Dovozce těchto přijímačů firma olmiSat s.r.o. nabízí tyto přijímače svým obchodním partnerům i koncovým zákazníkům prostřednickým e-shopu ve dvou verzích:

* Základní verze s dvojitým satelitním tunerem.
* Verze s dvojitým satelitním tunerem a dvěma pozemními digitálními DVB-T tunery.

Firma olmiSat nabízí také možnost předinstalování přístroje na základě požadavků zákazníka a také montáž pevného disku.

Ing. Martin Švehlík





Reklama




Vybrané články