Quantcast

Xtrend ET7000 a Xtrend ET7500 - nové linuxové FULL HD satelitní přijímače

| Tisk

V dnešní recenzi si představíme novinky německé firmy Xtrend a to modely ET7000 a ET7500. Jedná se o moderní linuxové multimediální FULL HD přijímače, které lze zařadit do střední výkonové třídy Xtrendu. Díky prodejci těchto přijímačů firmě Pluton elektroprodejna z Třebíče máte nyní možnost se s těmito přijímači podrobně seznámit.


obrázek

▲ Obr č. 1 - Přijímač Xtrend ET7000, přední panel

Srdcem obou přijímačů je dvoujádrový procesor 2000 DMIPS firmy Broadcom, typ BCM 7362 s taktovací frekvencí 751 MHz. Přijímač obsahuje paměť 256 MByte Flash a 512 MByte RAM. Operačním systémem je populární Enigma 2, kterou známe např. z Dreamboxů nebo VU+.


obrázek

▲ Obr č. 2 - Přijímač Xtrend ET7500, přední panel

Přijímače umožňují příjem SD a HD kanálů v kompresi MPEG-2 a MPEG-4/H.264. Oba dva přijímače mají vestavěný jeden tuner s možností příjmu obou norem DVB-S i DVB-S2. Přijímače Xtrend pracují ve FULL HD rozlišení 1080p. Model Xtrend ET7500 má navíc ještě jeden volný slot pro vložení dalšího tuneru typu plug & play.


obrázek

▲ Obr č. 3 - Přijímač Xtrend ET7000, zadní panel

K dispozici jsou plug & play tunery satelitní DVB-S/S2, hybridní DVB-T/T2 a kabelové DVB-C. Hybridní tuner umožňuje příjem pozemního digitálního vysílání v normě DVB-T a i v nové normě DVB-T2 a také příjem digitálního kabelového vysílání v normě DVB-C. Po vložení tuneru do prázdného slotu se z přijímače ET7500 stává plnohodnotný dvoutunerový přijímač.


obrázek

▲ Obr č. 4 - Přijímač Xtrend ET7500, zadní panel

Oba přijímače umožňují záznam programů na flash disk nebo na externí pevný disk připojený přes rozhraní USB 2.0 nebo eSATAp. Rozhrání eSATAp má oproti klasickému rozhraní eSATA tu výhodu, že disk je již napájen přímo z tohoto rozhraní a tudíž není třeba žádný externí zdroj.

Do satelitního přijímače ET7500 je možné také přímo vestavět pevný disk o velikosti 2,5“. Multimediální chipset je na velmi dobré úrovni a zvládá přehrávat většinu známých video formátů, podrobně si to popíšeme dále v článku.


obrázek

▲ Obr č. 5 - Dálkové ovládání pro přijímače Xtrend ET7000 a ET7500

K dispozici je integrovaná čtečka karet Conax (u modelu ET7500 dvojitá) a jeden CI slot pro vložení dekódovacího modulu.

Součástí originálního řídícího softwaru od výrobce je i webový prohlížeč Opera a podpora pro hybridní televizní vysílání HbbTV. K dispozici je i funkce HDMI CEC (současné ovládání přijímače a TV).


obrázek

▲ Obr č. 6 - Pohled do přijímače Xtrend ET7000

Přijímače jsou napájeny pomocí externího zdroje 12V/2A, který je součástí balení.


obrázek

▲ Obr č. 7 - Pohled do přijímače Xtrend ET7000

Popis přijímače Xtrend ET7000

Satelitní přijímač Xtrend ET 7000 má černé provedení s malými rozměry 217 x 167 x 40 mm (Š x H x V). Na předním panelu jsou dvě stavové LED diody (displej není vestavěn) a tlačítko pro zapnutí/vypnutí přístroje. Pod odklopným víčkem nacházíme jednu čtečku dekodéru Conax a jeden port USB 2.0.

Na zadním panelu je jeden F konektor (vstup z konvertoru, výstup chybí), S/PDIF konektor, eSATAp konektor pro připojení externího pevného disku a jeden CI slot pro vložení dekódovacího modulu. Z analogových výstupů zde máme video CVBS cinch konektor a dva audio cinch konektory


obrázek

▲ Obr č. 8 - Menu přijímačů Xtrend ET7000 a Xtrend ET7500: Hlavní menu

Nechybí zde ani síťové rozhraní Ethernet 10/100 Mbit/s a HDMI konektor pro připojení k vaší LCD nebo Plazma TV. Síťový vypínač je řešen formou elegantního tlačítka.

Popis přijímače Xtrend ET7500

Rozměry přijímače jsou 260 x 214 x 45 mm (Š x H x V). Na předním panelu se nachází velmi pěkný 12 místný grafický Dot Matrix VFD display, který nám zobrazuje názvy programů, čas a další údaje z menu přijímače. Dále zde najdeme dotykové tlačítko stand-by a pod odklopným víčkem jsou dvě čtečky dekodéru Conax a jeden port USB 2.0.

Na zadním panelu je jeden F konektor (vstup z konvertoru, výstup chybí), S/PDIF konektor, eSATAp konektor pro připojení externího pevného disku. Z analogových výstupů zde máme video CVBS cinch konektor a dva audio cinch konektory

Nechybí zde ani síťové rozhraní Ethernet 10/100 Mbit/s a HDMI konektor pro připojení k vaší LCD nebo Plazma TV. Síťový vypínač je řešen formou kolébkového vypínače.


obrázek

▲ Obr č. 9 - Menu přijímačů Xtrend ET7000 a Xtrend ET7500: Info banner

Součástí balení je také stručný průvodce, šroubky pro připevnění pevného disku a spojený SATA + napájecí kabel, který je určen pro připojení HDD v přijímači. HDMI kabel není součástí balení. Napájení přijímače je zajištěno dodaným externím zdrojem 12V/2A.

Popis menu

Menu je k dispozici v mnoha jazycích včetně češtiny. Struktura menu je daná použitým image. Jelikož se jedná o Enigmu 2 tak zaleží plně na uživateli, jak si graficky přizpůsobí menu přijímače. Mezi základní položky hlavního menu patří Časovač, Informace, Pluginy, Nastavení a Standby/restart.

Příjem programů a chování přijímačů

V přijímači jsem měl poslední firmware dostupný na oficiálních stránkách výrobce. I pro tyto modely se postupně začínají objevovat neoficiální firmwary, které značným způsobem rozšiřují možnosti těchto přijímačů. Výhodou je, že pro oba modely ET7000 a ET7500 se používá stejný firmware. Přijímače jsou totiž velmi HW podobné a liší se jen v některém hardwarovém vybavení, které jsem popsal výše.

K dispozici jsou alternativní image Open PLi, Open ATV, HDMU, Open HDF, Open XTA a pod.


obrázek

▲ Obr č. 10 - Menu přijímačů Xtrend ET7000 a Xtrend ET7500: EPG pořadu

Pro testování obou přijímačů jsem použil image Open PLi. Většina softwarů je založena právě na Open PLi. Výborný je též image Open ATV, který je velmi pozitivně hodnocen uživateli, nicméně může být pro někoho jeho nastavení poněkud složitější. Obsahuje totiž již nainstalovánu řadu užitečných pluginů a podporných funkcí, které mohou ovlivnit chování přijímače.

Do image Open PLi je třeba vše co potřebujete nainstalovat, nicméně vyhovuje také celé řadě uživatelů. Přijímače umožňují uložit do paměti neomezené množství televizních a radiových programů. V návodu nenaleznete žádné technické údaje o rozsahu symbolových rychlostí, které by měl přijímač zpracovat.

V obou přijímačích ET7000 a ET7500 je vestavěný stejný typ interního satelitního tuneru BCM7346. Tedy výsledek je stejný u obou přijímačů. Tento tuner hravě naladí vše v rozsahu SR 1-45 Msym/s a to v obou normách DVB-S i DVB-S2 (QPSK/8PSK). To je jistě velmi příjemné.

Bez problému tuner naladil vysílání s velmi vysokým SR např. paket BBC na družici Intelsat 907 na pozici 27,5° západně nebo paket ruského telekomunikačního operátora MTS na družici ABS-2 na pozici 75° východně. Ani u SCPC kanálů neměl tuner problémy, tuner je však citlivý na přesné zadání frekvence na rozdíl od přijímačů Dreambox.

Zvuková stopa se ukládá na danou předvolbu a samozřejmě lze uložit levý nebo pravý audio kanál. Přijímač má i vestavěný OSD teletext. České znaky se zobrazují v pořádku. Obrazová kvalita je špičková jak v HD, tak i u SD programů. V tom skutečně pověst o značce Xtrend nelže.


obrázek

▲ Obr č. 11 - Menu přijímačů Xtrend ET7000 a Xtrend ET7500: EPG stanice

Nicméně na analogovém video výstupu je obraz ve špatném formátu. Je neustále v režimu Pan&Scan a nejde přepnout do režimu Letterbox. Je ale možné, že je to pouze chyba nynějších driverů.

Dálkové ovládání je kvalitně provedeno, tlačítka se dobře mačkají, směrovost je poměrně široká zejména u modelu ET7500, užší je u modelu ET7000. Reakce přijímače na povely jsou velmi svižné. Pomocí speciálního pluginu, který je nutno nainstalovat a nastavit, lze používat i dálkové ovládání pro přijímače Dreambox.

Na rozmístění tlačítek je třeba si zvyknout. V image Open PLI je ale plugin „Multi QuickButton“, který umožňuje mapování tlačítek podle vašich potřeb, což je velmi pěkná funkce.

Součástí každého image je i vestavěné webové rozhraní, pomocí kterého můžeme Xtrend ovládat z PC nebo jiného mobilního zařízení (smartphone s Androidem). Bez problému funguje streamování HD kanálů do PC.

Jak už jsem uvedl v úvodu do modelu Xtrend ET7500 lze vložit plug & play tuner. Pro účely testování jsem měl k dispozici výměnný satelitní DVB-S2 tuner AVL6211 (výrobce Samsung). S tímto tunerem a aktuálními ovladači jsem měl ale problémy při přepínání programů (u mne zapojeno přes přepínač typ EMP Centauri 4/1).


obrázek

▲ Obr č. 12 - Menu přijímačů Xtrend ET7000 a Xtrend ET7500: Menu nastavení

Problém nastal, pokud došlo k přepnutí na některý HD kanál (tedy vysílání v DVB-S2) kdy došlo ke kolapsu tohoto tuneru a přijímač již neustále hlásil „ladění selhalo“, bylo nutno přijímač restartovat. S vestavěným tunerem žádné problémy nebyly. Zde je nutno upozornit, že jsou tunery typově odlišné, takže i ovladače firmwaru musí být odladěny pro tyto typy tunerů. Věřím, že se situace s novými ovladači vydané výrobcem brzy změní.

Dále jsem měl k dispozici výměnný hybridní DVB-T/T2/C tuner Si216x (výrobce Samsung). Jak již jsem psal v úvodu, hybridní tuner dokáže přijímat digitální pozemní vysílání DVB-T/T2 nebo digitální kabelové vysílaní DVB-C. Záleží na tom, jak si tuner v přijímači nakonfigurujete.

Přijímač bez problému pomocí automatického ladění nalezl všechny multiplexy pozemního digitálního vysílání dosažitelné v mé lokalitě příjmu. Automatické ladění je trochu delší, protože tuner hledá nejprve na kanále v normě DVB-T a poté na tom stejném kanále v normě DVB-T2. V tomto případě již tuner pracoval bezvadně.

Do přijímače lze nainstalovat různé pluginy (doplňky). Image Open PLI jich nabízí opravdu hodně. Pokud chcete využívat hybridní televizní vysílání HbbTV a webový prohlížeč Opera je nutno nainstalovat příslušný plugin „New Xtrend HBBTV“. V oficiálním firmwaru byl již součástí image. Navigace v HbbTV je docela svižná, je vidět že přijímač má velmi dobrý HW základ.


obrázek

▲ Obr č. 13 - Menu přijímačů Xtrend ET7000 a Xtrend ET7500: Menu systém

Pro zálohu celého image se používá v Open PLI u přijímačů Xtrend plugin „BackupSuite“ S tímto pluginem je zálohování kompletního image hračkou. Plugin „birate“ má chybu, neměří velikost video datového toku (zkoušel jsem i jiné image se stejným výsledkem), tedy některé drobnosti je třeba ještě doladit.

Součástí image Open PLi je již nainstalovaný plugin FastScan, který nám umožňuje rychle naladit aktuální nabídku různých operátorů, nechybí ani operátor Skylink. Takže ladění kanálů Skylink je s těmito přijímači hračkou a otázkou okamžiku.

Softwarová podpora je vynikající, zejména co se týká alternativních tvůrců softwarů, ze strany výrobce by mohla být trochu pružnější.


obrázek

▲ Obr č. 14 - Menu přijímačů Xtrend ET7000 a Xtrend ET7500: Výběr tuneru

Když si přijímač Xtrend ET7500 srovnáme s takovým Dreamboxem DM800 HDse V2, který má CPU jen 400 MHz, stejnou velikost RAM a větší flash 1GB, tak je jednoznačný vítěz Xtrend ET7500. Sice nemá tak velkou flash jako Dreambox, tedy je zde limit při instalování různých pluginů, nicméně hodně vysoký limit, takže o své oblíbené pluginy rozhodně nepřijdete.

Výkon procesoru Xtrendu 2000DMIPS hovoří sám za sebe a navíc má Xtrend na rozdíl od výše uvedeného Dreamboxu mnohem lepší HW vybavení. K dispozici je CI slot pro vložení dekódovacích modulů a volný slot pro další tuner.

Přijímače Xtrend rovněž umí zobrazit fotografie ve formátu JPEG nebo BMP a přehrát hudbu ve formátu MP3 nebo WAV. Tyto přijímače mají vynikající multimediální chipset, který umožňuje přehrávat soubory typu avi, divx, xvid, mov, mkv, m2ts, flv, wmv atd. Samozřejmě záleží na jakém video a audio kodeku je soubor vytvořen. Tedy ne všechny soubory přehrajete úspěšně.

Přijímače zvládnuly bez trhání přehrát i testovací MKV video „Samsung Demo Oceanic“ 1080p s vysokým datovým tokem 40Mbps!


obrázek

▲ Obr č. 15 - Menu přijímačů Xtrend ET7000 a Xtrend ET7500: Konfigurace antény

Xtrend zvládá i DTS audio. Zpracování AAC audio stopy je bez problémů. Procesor Broadcom BCM 7362 nepodporuje funkci PIP (obraz v obraze). Rychlost bootování je velmi dobrá, v mém případě s image Open PLI a nainstalovanými některými pluginy byla doba pro nastartování přijímače cca 50 sec. Jen pro zajímavost s čistým originálním firmwarem bez žádných naladěných programů a nainstalovaných doplňků to bylo cca 35 sec.

Přijímače neobsahují žádný vestavěný ventilátor. Chlazení je prováděno pasivní cestou. Dle mého názoru mohl výrobce udělat více ventilačních otvorů na horním krytu přijímačů, zejména u modelu ET7500 pokud bude v něm instalován pevný disk.

Upgrade přijímače lze provést pomocí USB flash disku obdobně jako u přijímačů VU+. Na editaci programů v PC jsem použil Dreamset 2.39. Pro komunikaci přes FTP s přijímači Xtrend lze použít libovolného FTP klienta, já jsem použil DCC (Dreambox Control Centrer).

EPG

Elektronický programový průvodce je u linuxových přijímačů založených na Enigmě 2 vynikající. Informační lišta obsahuje informace o běžícím a následném pořadu. Samozřejmě můžete použít skin, kde si zvolíte, co chcete, aby se v informační liště zobrazovalo. Podrobné informace o pořadu nejsou nijak oříznuty.


obrázek

▲ Obr č. 16 - Menu přijímačů Xtrend ET7000 a Xtrend ET7500: Blindscan

České a slovenské znaky se na programech Skylink a freeSAT zobrazovaly v pořádku. Stačí mít jen správně vyplněný soubor encoding.conf.

Azbuka na kanálech paketu NTV plus a Tricolor TV se zobrazovala korektně. Pouze je problém na displeji se zobrazením jednoho znaku z azbuky. Přijímač umí zobrazit EPG na několik dní dopředu, pokud je provider vysílá. Načítání informací je bleskové, EPG lze cachovat.

Pomocí externího pluginu lze stahovat EPG z internetu z různých zdrojů, které jinak nejsou přes satelit k dispozici nebo jsou k dispozici jen pro určité přijímače abonentů placené televize.


obrázek

▲ Obr č. 17 - Menu přijímačů Xtrend ET7000 a Xtrend ET7500: Fast scan

Spolupráce s vestavěným pevným diskem (pouze model Xtrend ET7500)

Výrobce přijímač dodává bez vestavěného pevného disku. Pevný disk lze použít o „libovolné“ kapacitě v provedení SATA 2,5“. Takže zabudování disku je na prodejci nebo na samotném zákazníkovi. Montáž je velmi jednoduchá, příslušný společný datový a napájecí kabel je součástí balení přijímače. Celý proces montáže je popsaný i v návodu k obsluze.

V přijímači jsem použil pevný disk SATA Samsung HM250JI s kapacitou 250 GB a poté SSD HDD Vertex 2 (SATA 2, 128 MB). S oběma disky neměl přijímač problémy. Po připojení disku SSD OCZ Vertex 3 (SATA 3, 128 MB) přijímač vůbec nenabootoval, se kterým moje VU+ Ultimo pracuje bez potíží. Je tedy třeba volit disky s opatrností.

Další možností je použít eSATAp konektor na zadní straně přijímače (je u obou modelů ET7000 a ET7500) a připojit k němu externí pevný disk. S rozhraním eSATAp se jen tak u jiných značek nesetkáme, zde se používá „pouze“ eSATA. Jen zopakuji to, co jsem napsal v úvodu, že eSATAp má oproti klasickému rozhraní eSATA tu výhodu, že disk je již napájen přímo z tohoto rozhraní a tudíž není třeba žádný externí zdroj.


obrázek

▲ Obr č. 18 - Menu přijímačů Xtrend ET7000 a Xtrend ET7500: Menu nahrávání a přehrávání

Samozřejmě oba přijímače mají k dispozici jeden USB 2.0 konektor, takže můžeme připojit flash disk nebo USB externí pevný disk. Škoda, že je k dispozici pouze jeden USB port na předním panelu. Pro HD záznamy je nutné volit flash disky s vysokou rychlostí zápisu. Samozřejmostí je nahrávání a přehrávaní souborů z externího datového úložiště (NAS).

Celkový počet současně nahrávaných programů je dán celkovou šířkou pásma, které programy zabírají a vlastním HW přijímače. Zejména právě HW je u Xtrendu klíčová záležitost.

Přijímač umí interně sdílet dekódovací kartu, takže si nemusíte dělat starosti se současným záznamem více kódovaných programů. Všechny nahrávky máte vždy dekódované. Navíc máte u modelu ET7500 možnost vložit dvě různé karty současně.


obrázek

▲ Obr č. 19 - Menu přijímačů Xtrend ET7000 a Xtrend ET7500: Nastavení titulků

Protože jsem měl v modelu ET7500 vložený výměnný satelitní tuner, měl jsem možnost nahrávat současně ze dvou různých frekvencí. Zkoušel jsem nejprve nahrávat 5 HD kódovaných programů ze Skylinku současně, další programy už bylo možné nahrávat pouze nekódované. Celkově jsem nahrával 8 HD programů (5 kódovaných a 3 nekódované). To byl limit přijímače. Limit celkového počtu 8 programů je daný i pro SD kanály.

U přijímače jsem se setkal se zajímavým jevem, pokud jsem začal nahrávat nejprve 3 volné programy, tak mě již přijímač umožnil dále nahrávat pouze 2 kódované programy ze Skylinku a mělo by jich být 5 podle výše uvedeného testu, kde bylo zvoleno jen opačné pořadí při nahrávání, tedy nejprve kódované a pak nekódované programy. Zřejmě nějaký softwarový bug v použitém image.

V případě modelu ET7000 jste omezeni jedním tunerem a máte možnost nahrávat programy jen z jedné frekvence. Limit počtu programů je ale stejný jako u ET7500, je použitý stejný HW.

Správa záznamů je u Xtrendu perfektní. Názvy záznamů lze přejmenovat dodatečným pluginem, záznam lze také střihat. Přenos do PC přes ethernet pomocí FTP klienta a dosahuje rychlosti kolem 11,7 MB/s, což je vynikající. Upload z PC do přijímače byl cca 9 MB/s. Použití Ethernetu s rychlostí 100 Mbit/s se může dnes pro někoho jevit jako zastaralé, řada přijímačů již používá rychlejší 1 Gbit/s.


obrázek

▲ Obr č. 20 - Menu přijímačů Xtrend ET7000 a Xtrend ET7500: Nastavení časovače

Převíjení záznamů na pevném disku tam a zpět je v rychlostech 2x, 4x, 8x, 16x, 32x a 64x a 128x. Zpomalené přehrávání je v rychlostech 1/2x, 1/4x a 1/8x. Tyto rychlosti lze změnit přes menu. Navíc je možné si v záznamu vytvářet záložky a pohybovat se mezi nimi.

Pro rychlý přesun lze použít i numerická tlačítka na dálkovém ovládání, jejich definici si uživatel provede v menu.

Nahrávání i přehrávání HD záznamů je bezchybné. Programování záznamů se uskutečňuje prostřednictvím časovače. Nastavuje se čas začátku a čas konce záznamu. S výhodou lze použít programování záznamů přes EPG.

Přijímač můžete tak uvést do hlubokého spánku, kde je odběr nižší než 1W a navíc se přijímač probudí, pokud je naplánovaný nějaký časový záznam.


obrázek

▲ Obr č. 21 - Menu přijímačů Xtrend ET7000 a Xtrend ET7500: Časovač

Spolupráce s vestavěným dekodérem Conax a CI slotem

Přijímač Xtrend ET7500 má vestavěný dekodér Conax se dvěma čtečkami, model ET7000 s jednou čtečkou. S alternativním firmwarem se z dekodéru stává univerzální čtečka karet. Samozřejmě závisí na vhodné volbě a konfiguraci příslušného cardserveru a klienta.

Pod nainstalovaným cardserverem Oscam pracovaly dekódovací karty bez jakýchkoliv problémů. Vyzkoušel jsem pozitivně i klienta Mgcamd, ale pozor upravenou verzi pro nové systémové knihovny. Stará verze Mgcamdu s původními systémovými knihovnami způsobovala zamrzávání přijímače.

Dekodér akceptuje karty různých systému podle verze Oscamu. S tím správným fungují i karty IRDETO Skylink série nižší než 4288 a karty Irdeto CS Link . Pro ICE IRDETO (Skylink a freeSAT by UPC Direct) karty dostačuje starý známý cardserver Scam.


obrázek

▲ Obr č. 22 - Menu přijímačů Xtrend ET7000 a Xtrend ET7500: Informace o systému

Karty M7 Irdeto Skylink nelze použít v interním dekodéru z důvodu aplikovaného vyššího zabezpečení na kartě. Pro tento případ je tady CI slot, kam můžeme vložit certifikovaný modul Irdeto Skylink Ready s touto kartou.

Oba přijímače mají k dispozici 1 CI slot pro vložení dekódovacího modulu. Úspěšně byly testovány moduly SMIT Irdeto, Neotion Irdeto, TechniSat Irdeto, Mascom, AlphaCrypt apod.


obrázek

▲ Obr č. 23 - Menu přijímačů Xtrend ET7000 a Xtrend ET7500: Prohlížeč pluginů

Není zde problém ani s HD kanály freeSAT by UPC Direct, jak přes cardserver tak i přes CI modul jsou zobrazeny kanály v pořádku. V menu je funkce „high bitrate support“, kterou na rozdíl od Dreamboxů jsem nemusel aktivovat.

Závěr

Oba zde představené satelitní přijímače Xtrend ET7000 a ET7500 patří mezi novou generaci středně výkonných linuxových multimediálních přijímačů firmy Xtrend. Tyto přijímače vynikají svou obrazovou kvalitou a také poměrně příznivou cenou v porovnání s konkurenčními přijímači stejné třídy. Zaplňují tak prostor mezi vlajkovou lodí Xtrendu modelem ET10000 a staršími přijímači Xtrend.

Přijímače Xtrend ET7000 a ET7500 založené na operačním systému Enigma 2 podporují instalaci různých pluginů, skinů a také nahrávaní více programů současně. Samozřejmostí je podpora streamování TV vysílání do PC nebo smartphonu s Androidem a ovládání přijímače přes internet. Přijímače zvládají přehrávat mnoho multimediálních formátů včetně FULL HD videí s vysokým datovým tokem.


obrázek

▲ Obr č. 24 - Menu přijímačů Xtrend ET7000 a Xtrend ET7500: OSD teletext

Prodejce těchto přijímačů firma Pluton elektroprodejna nabízí tyto přijímače svým obchodním partnerům i koncovým zákazníkům buď přímo v jejich kamenné prodejně nebo prostřednictvím e-shopu:

* Xtrend ET7000

* Xtrend ET7500 - tento model je nabízen ve variantách s jedním satelitním DVB-S2 tunerem, se dvěma DVB-S2 satelitními tunery nebo jako combo verze s jedním satelitním DVB-S2 tunerem a jedním hybridním DVB-T/T2/C tunerem



Firma Pluton elektroprodejna dodává linuxové přijímače také na základě přání zákazníka v jejich standardní úpravě CZ EDITION, kde v přijímači je již nainstalován image Open PLi s řadou užitečných pluginů a podporou dekódovacích karet ICE Irdeto Skylink a freeSAt by UPC Direct nebo dle individuálních požadavků tzv. na míru.

Na základě požadavku zákazníka je možná také montáž pevného disku do přijímače Xtrend ET7500.

AKTUALIZOVÁNO (9.12.2014):

Bylo zjištěno, že dodaný výměnný DVB-S2 tuner byl vadný. Chyba tedy nebyla v ovladačích použitého firmwaru. Do přijímače Xtrend ET7500 jsem vložil jiný kus DVB-S2 tuneru a ten již pracoval zcela bez závad. Přijímač tak lze použít nejen jako plnohodnotný combo přijímač s výměnným hybridním DVB-T/T2/C tunerem, ale také jako plnohodnotný dvoutunerový satelitní DVB-S2 přijímač!

Ing. Martin Švehlík





Reklama




Vybrané články