Quantcast

Co rok dal (a vzal)...

| Tisk

Konec roku je již tradičním binancováním. Jaký byl rok 2002. Co nám přinesl? Pojďme se podívat na rok 2002, tak jak jsme ho mohli zaznamenat v anténní a satelitní technice.

ANALOGOVÉ VYSÍLÁNÍ
I rok 2002 byl rokem, kdy docházelo k dalšímu postupnému odpojování analogových TV a R programů. Tento 'jev' jsme mohli zaznamenat na významných pozicích jako 13E (Hot Bird), 5E (Sirius) či 1W (Intelsat 707 + Thor 2/3). V příštím roce můžeme očekávat postupné odpojování dalších analogových programů. Některé vysílací společnosti záměr ukončit šíření programu v analogu zveřejnili.

DIGITÁLNÍ VYSÍLÁNÍ
Vysílání v digitálním přenosu se i v roce 2002 dále rozvíjelo. K tomu již v řadě případů dopomáhalo postupné odpojování analogových programů.

PLACENÁ TELEVIZE
NOWA CYFRA+V placené televizi došlo k jedné významné události u našich severních sousedů. V Polsku došlo k fúzi dvou největších provozovatelů placené televize Wizja TV a Cyfra+. Fúze přinášela několik problémů: paket Wizja TV (CA CryptoWorks) sdílil transpondéry s paketem UPC Direct na družici Astra 19.2E, Cyfra+ (CA Seca/Mediaguard) byla vysílána na družici Hot Bird 13E. Nová nabídka, která byla divákům představena na jaře t.r. se jmenuje (Nowa) Cyfra+ a obsahuje ty nejžádanější programy z obou bývalých paketů. Provozovatel se rozhodl pro pozici 13E a po přechodné době (několika měsíců) vysílal novou nabídku z pozic 13E i 19.2E.

Ukončení šíření programů Wizja TV (Cyfra+) na transpondérech UPC uvítali diváci v ČR, na Slovensku i v Maďarsku. Konečně je tak více prostoru pro vysílání programů pro uvedené regiony. S odpojením polských programů se očekávala vyšší kvalita (datové toky) programů UPC Direct. Lze říci, že kvalita zůstává zhruba na stejné úrovni. Novinkou v UPC Direct jsou programy Stanice O a Galaxie Sport.

logo UPC DirectZačátkem prosince (3.12.2002) skončilo vysílání programů UPC Direct z uplinkového střediska v Maidstone u Londýna. Po nezbytné několikahodinové přestávce byly pronajaté transpondéry UPC aktivní z nového uplinkového střediska z Holandska, tedy ze země, kde má sídlo UPC. Změna uplinku UPC přinesla společnosti i abonentům nemalé problémy. Zpočátku programy nevysílaly elektronický programový průvodce (EPG), obraz na některých přijímačích vypadával, kvalita obrazu u některých programů se zhoršila (HBO...). Na nevyřešených a dalších problémech se podepsalo i nezdařené umístění na orbit družici Astra 1K, na kterou měly být programy UPC Direct převedeny.

NEOFICIÁLNÍ PŘÍJEM
Rok 2002 přinesl (snad?) i řešení pro provozovatele placené televize, kteří používají některý z nalomených systémů (Irdeto, BetaCrypt, Seca/Mediaguard, Viaccess, Nagravision). Řada provozovatelů pay-tv (zvláště pak v Seca a Viaccess) provedla plošnou výměnu přístupových karet. Výměna dekódovacích karet byla nevyhnutelným krokem, jak zabránit prudce narůstajícímu neoficiálnímu příjmu a zastavit i tak se stále zvyšující finanční ztráty vysílacích společností.

Neoficiálnímu příjmu ještě není konec. Někteří provozovatelé tzv. vyčkávají - jak zareagují hackeři na nové karty. Další, kdo připravuje plošnou výměnu karet, je skandinávský Viasat (Sirius 5E) i NTV+ (Eutelsat W4 36E).

Na druhou stranu byl v letošním roce prolomen nový kódovací systém TPS Crypt, který vyvíjel provozovatel pay-tv TPS.

ČESKÉ A SLOVENSKÉ PROGRAMY / PAKETY
JOJ TVLetošní rok byl velmi příznivý pro nové české a slovenské programy. V České republice zahájila vysílání sportovní televize Galaxie sport, hudební Stanice O. Na druhou stranu skončila metropolitní TV3. Na Slovensku zahájila JOJ TV, sesterská stanice české TV Nova, která vznikla transformací sítě slovenských stanic sdružených v síti Global. I na Slovensku zahájila vysílání tématická televize - hudební MusicBox.

Na Slovensku zahájila koncem června 2002 zkušební vysílání nová digitální satelitní platforma SLOVAK LINK. V první fázi testy, později několik stanic Slovenského veřejno-právního rozhlasu, později i TV programy TV Markíza, STV1 a STV2. Vysílání TV stanic a komerčních rádií bylo zakódováno dobře známým systémem CryptoWorks. V říjnu se již na trhu objevily přístupové karty Slovak Link. Od prosince je možné uvedenou kartu zakoupit i v České republice.

NOVÉ DRUŽICE


V roce 2002 bylo vyneseno několik nových družic (Atlantic Bird 1, 3, Hot Bird 6). Pro diváky je zřejmě nejzajímavější Hot Bird 6, která na pozici 13E nahradila již nevyhovující satelit Hot Bird 5. Ten byl přesunut na novou pozici 33E a přejmenován na EuroBird2.

Ovšem ne všechny družice se podařilo úspěšně vynést. Katastrofy přišly koncem roku, kdy se v listopadu nepodařilo úspěšně vynést družici Astra 1K, novou 'posilu' pozice 19.2E, která měla přinést nové možnosti pro operátory. Zhruba o 2 týdny později přišla další tragédie: nosná raketa Ariane-5 vybuchla a dvě nové družice - Hot Bird 7 a Stentor skončily v Atlantickém oceánu.

RECEIVERY NA TRHU
ID-DIGITAL F10MNa českém a slovenském trhu se v letošním roce objevila nová značka digitálních přijímačů - ID Digital. Pod tímto označením se skrývají digitální satelitní přijímače populárního korejského výrobce Humax. Zatím se na trhu objevily modely pro příjem FTA programů a přístroje s CI. V další fázi se počítá s receivery s vestavěnými dekodéry i boxy s vestavěným hard diskem. Přijímače ID Digital se staly velmi populární. Nejenom kvalitou provedení ale i svou příznivou cenou. Další novinkou jsou i přijímače eMTech CRCI, které mají vestavěný dekodér Cryptoworks. Humax ukončil výrobu přijímačů 5400z, nový model dosud není na trhu, Hyundai uvedl na trh nový model s vestavěným dekodérem Irdeto.

Až koncem roku 2002 se na trhu objevil nový přijímač DreamBox, který může představovat revoluci v příjmu digitálních programů v kombinaci s propojením s PC. Už první beta verze firmware ukázaly, že půjde o přístroj, o kterém ještě uslyšíme. V roce 2003 se očekává jeho ještě větší popularita.

Parabola.cz





Reklama




Vybrané články