Quantcast

Openbox AS1 - povedený satelitní přijímač s Androidem

| Tisk

logo V dnešní recenzi si představíme horkou novinku od známé ukrajinské firmy Openbox. Jedná se o multimediální HD satelitní přijímač Openbox AS1 s operačním systémem Android 4.4.2 (KitKat). Tento operační systém důvěrně známe z mnoha oblíbených smartphonů nebo tabletů. Nicméně v oblasti satelitní techniky se dosud výrobcům příliš nedařilo aplikovat Android do satelitních přijímačů.


obrázek

▲ Obr č. 1 - Přední panel přijímače Openbox AS1

Oficiálním distributorem přijímačů značky Openbox je slovenská firma AB-COM, s.r.o., díky které se nyní můžete s tímto přijímačem podrobně seznámit.


obrázek

▲ Obr č. 2 - Přední panel přijímače Openbox AS1

Ukrajinská firma Openbox, která je u i nás velmi dobře známá svými povedenými satelitními přijímači, se rozhodna jít do Androidu, ale zvolila si poněkud jinou cestu než předchozí neúspěšní výrobci. Satelitní část přijímače je založena na již dávno odladěném softwaru, který je již použitý v předchozí řadě přijímačů Openbox série SX. Multimediální část přijímače je čistě založená na Androidu.

Openbox AS1 je jednotunerový multimediální HD satelitní přijímač, jehož srdcem je moderní a výkonný dvoujádrový procesor Hisilicon 3716CV200. Tento Full HD přijímač je schopen pracovat ve video rozlišení až 1080p a umožňuje příjem SD a HD programů v kompresi MPEG-2 a MPEG-4/H.264 s možností příjmu obou norem DVB-S i DVB-S2.


obrázek

▲ Obr č. 3 - Zadní panel přijímače Openbox AS1

Flash paměť má velikost 8GB a RAM DDR3 je o velikosti 1GB. K dispozici je UPNP/DLNA klient a funkce AirTivi+. Tato funkce převzatá ze série Openboxu SX umožňuje streamování live TV vysílání do mobilního zařízení (smartphony, tablety) nebo do PC. Samozřejmostí je také kompletní ovládání přijímače na dálku.

Openbox AS1 je vybaven jedním univerzálním dekodérem a jedním CI/CI+ slotem pro vložení dekódovacích modulů. Záznam programů je možný na připojený flash disk nebo externí pevný disk připojený přes rozhraní USB 2.0. nebo e-SATA. Samozřejmostí je také záznam na NAS (síťové datové úložiště). Přijímač umožňuje nahrávat až 3 HD programy současně, omezeni jste jen jednou frekvencí (jedná se jednotunerový přijímač).


obrázek

▲ Obr č. 4 - Dálkové ovládání přijímače Openbox AS1

Nicméně z přijímače lze vytvořit i pěkný kombo přijímač připojením vhodného USB DVB-T2 tuneru. Tím získáváte dvoutunerový přijímač. Přijímač má k dispozici síťové rozhraní Ethernet 100 Mbit/s, podporuje připojení WI-FI nebo 3G USB adaptéru.

Díky Androidu máte k dispozici velké množství různých aplikací jako je webový prohlížeč, Youtube, Skype, Twitter, Office, Gmail, DLNA, Adobe Flash 11.1, HTML 5 atd. Samozřejmostí je přístup do „Google Play Marketu“, který obsahuje více než milión aplikací pro zařízení s Androidem. Takže máte skutečně z čeho vybírat.

Velmi potěšitelná je rychlá a stabilní práce v multimediálním prostředí KODI, o čemž se může většině linuxových přijímačů založených na Enigmě 2 jenom zdát.


obrázek

▲ Obr č. 5 - Pohled pod kapotu přijímače Openbox AS1

Jak se implementace Androidu do tohoto satelitního přijímače firmě Openbox povedla a jaké různé služby může mít uživatel k dispozici, si popíšeme podrobně dále v recenzi. Můžete se těšit i na praktické využití VoD (Video on Demand – video na vyžádání) a OTT (IPTV) služeb.

Přijímač je napájen pomocí externího adaptéru 12V/2,5A.


obrázek

▲ Obr č. 6 - Hlavní menu přijímače Openbox AS1

Popis přijímače

Přijímač se dodává v černém provedení s rozměry 260 x 43 x 180 mm (Š x V x H). Na předním panelu se nachází čtyřmístný displej, tlačítko pro vypnutí/zapnutí přístroje a tlačítka pro přepínání programů nahoru a dolů. Pod odklopným víčkem nalezneme čtečku univerzálního dekodéru, jeden CI/CI+ slot a USB 2.0 konektor.

Na zadním panelu nacházíme vstup a výstup satelitního tuneru, analogový A/V výstup je v podobě tří cinch konektorů, optický audio S/PDIF konektor, dva USB 2.0 konektory, e-SATA konektor, sériový port RS232, slot pro SD kartu a konektor pro připojení externího napájecího adaptéru.


obrázek

▲ Obr č. 7 - Menu: Seznam programů na přijímači Openbox AS1

Pro připojení k vaší LCD nebo Plazma TV je zde HDMI konektor již ve verzi 1.4 a samozřejmostí je také síťové rozhraní Ethernet 10/100 Mbit/s.

Součástí balení je návod k obsluze, napájecí zdroj 12V/2,5A a HDMI kabel.

Příjem programů a chování přijímače

Z továrny byl v přijímači starší software 1.2.5, doporučuji ihned nainstalovat novější software. Osobně jsem nainstaloval software 1.5.0. K dispozici je už i verze 1.6.0, tuto verzi jsem také vyzkoušel, ale kvůli jedné chybičce jsem se vrátil zpět na osvědčenou verzi 1.5.0. Menu je k dispozici v mnoha jazycích včetně češtiny.


obrázek

▲ Obr č. 8 - Menu: Vyhledávání programů na přijímači Openbox AS1

Přijímač umožňuje uložit do paměti 10000 televizních a rádiových programů. Samozřejmostí je podpora protokolu DiseqC 1.0, 1.1, 1.2 a 1.3 (USALS). Jakmile nainstalujete nový software do přijímače, je vhodné provést tovární nastavení přijímače a reset android dat, vše pohodlně provedete přes menu přijímače. Poté se objeví klasický průvodce prvním nastavením přijímače.

Na závěr průvodce před vlastním laděním programů jste dotázáni, zda se mají aktualizovat všechny transpondéry na všech satelitech (podmínkou je mít připojen přijímač k internetu). Vyhledání programů je možné automatické nebo manuální. Tradičně v návodu k obsluze nenaleznete údaj, v jakém rozsahu symbolových rychlostí SR tuner přijímače pracuje.

Experimentální metodou jsem zjistil, že tuner pracuje v rozsahu symbolových rychlostí SR 2-45 Msym/s a to v obou normách DVB-S i DVB-S2 (8PSK/QPSK).


obrázek

▲ Obr č. 9 - Menu: Aplikace na přijímači Openbox AS1

Openbox AS1 si hravě poradil s příjmem extrémně vysokých přenosových rychlostí jako např. paket ruských telekomunikací MTS (SR 45 Msym/s) na družici ABS-2 na pozici 75° východně, kde jsem si vyzkoušel i dekódování těchto programů pomocí oficiálního dekódovacího modulu MTS Irdeto CI+ 1.3.

Příjem SCPC kanálů byl bezproblémový, programy s SR pod 2 Msym/s se mi naladit již nepodařilo.


obrázek

▲ Obr č. 10 - Menu: O přijímači Openbox AS1

Vyhledávání kanálů je velmi rychlé, pro vyhledání programů operátora Skylink stačí ručně zadat frekvenci 12070 (tzv. domovský transpondér Skylinku) a zapnout při vyhledávaní funkci NIT (síťové vyhledávání). Automaticky se vyhledají všechny frekvence Skylinku/M7.

Dálkové ovládání je v černém provedení, úhel rozsahu použití je dostatečné široký. Tlačítka se dobře mačkají, tento typ dálkového ovládání není univerzální a nelze ho použít i pro ovládání TV. Nicméně je možné použít DO, které bylo standardně dodáváno k přijímačům Openbox série SX. Toto ovládání je poněkud robustnější a je univerzální a pracuje s tímto přijímačem velice dobře.


obrázek

▲ Obr č. 11 - Menu: CAS přijímače Openbox AS1

To mohu potvrdit z vlastní zkušenosti neboť tento typ DO mám k dispozici a někomu může i více vyhovovat právě tento typ, než ovladač dodaný spolu s přijímačem. Dálkové ovládání lze na trhu zakoupit i samostatně. Pro ovládání tohoto přijímače je velmi praktické si pořídit také bezdrátovou WI-FI klávesnici a bezdrátovou WI-FI myš, jinak by bylo ovládání tohoto přístroje zejména při používání Android aplikací velmi nepohodlné.

Osobně jsem zcela bez potíží používal pro ovládání tohoto přijímače bezdrátovou optickou myš Canyon CMSW1G a bezdrátovou klávesnici Amiko Mini Keyboard Wireless WLK-100.


obrázek

▲ Obr č. 12 - Firefox pro Androind na přijímači Openbox AS1

Přijímač tak jako jeho předchůdci usnadňuje činnost obchodníkům i montážníkům v tom, že seznam programů si můžete zálohovat na USB disk a poté ho naimportovat do dalšího přijímače. Jen je třeba dát pozor, aby byla v přijímači stejná verze řídícího softwaru, některé verze nemusí být mezi sebou kompatibilní.

Přepínání mezi programy je rychlé (cca 2-3 sec). Obrazová kvalita na HDMI výstupu byla na HD i SD programech výborná. Horší je to už na analogovém AV výstupu, kde série Openbox SX byla na tom o poznání lépe. Nicméně primární využití v dnešní době bude připojení přes HDMI výstup, takže není co řešit. Mnozí výrobci dnes od analogového AV výstupu úplně upouští.


obrázek

▲ Obr č. 13 - Video přehrávač v KODI na přijímači Openbox AS1

Síla signálu je zobrazována klasickým proužkovým ukazatelem a v procentech. Stabilita přijímače není úplně na 100%, přeci jen je to novinka a navíc ještě na bázi Androidu. Tzv. zelená smrt v podání Enigmy 2 je zde reprezentována hláškou o tom, že přestal fungovat „Luncher“. Nicméně s posledními softwary je to jev minimální.

Přijímač není třeba odpojovat od napájení, restart přijímače se provede jednoduše delším stisknutím červeného tlačítka pro zapnutí//vypnutí přijímače na dálkovém ovládání.


obrázek

▲ Obr č. 14 - Systémové informace v KODI na přijímači Openbox AS1

Zvuková stopa se ukládá na danou předvolbu a samozřejmostí je i uložení levého nebo pravého audio kanálu na předvolbu. Přijímač má i vestavěný OSD teletext.

České a slovenské znaky se v OSD teletextu zobrazují v pořádku, bez diakritiky na velkých písmenech. Problém je ale s českými a slovenskými znaky v EPG, které se nezobrazují korektně. To bych osobně viděl asi jako největší minus přijímače, nicméně pevně věřím, že je to záležitost pouze dočasná a bude napravena v některém z příštích softwarů.

Autorizovaný distributor značky Openbox firma AB-COM, s.r.o. již požádala výrobce o nápravu.

Při testování přijímače jsem přišel na zajímavou věc, české a slovenské EPG je zobrazeno v pořádku u nahrávek. U předchozích Openboxů série S1, S2 ,S3 ani u SX problém s českým a slovenským EPG nikdy nebyl. Snad je zbytečné dodávat, že azbuka se zobrazuje nejen v menu, ale i v EPG naprosto perfektně. Značka Openbox je v Ruské federaci, na Ukrajině a v zemích SNS (některé bývané země SSSR) velmi populární.


obrázek

▲ Obr č. 15 - Google Play Market na přijímači Openbox AS1

Informační lišta obsahuje informace o běžícím a následném programu. Měl bych určitě připomínku k použití velmi malého písma. Naštěstí v menu přijímače, ale přes systémovou android aplikaci, nikoliv v klasické instalačním menu, lze velikost písma zvětšit.

Takže položky v menu jsou pak velmi pěkně čitelné i na menší obrazovce, nicméně velikost písma v EPG by podle mého názoru mohla být ještě o trochu větší.

Openbox AS1 podporuje přehrávání ohromné škály video souborů typů: MKV, DivX, Xvid, MOV, TS, AVI, VOB, MPEG 1/2/4, H.264, H.263, TP, M2TS, RM, RMVB, BD-ISO, DAT, ASF, TRP, FLV, WMV, ASF, MP4, 3GP, VC-1, MJPEG, RV10.

Z audio souborů zvládne opět nestandardní množství typů: MP3, AAC, AAC+, eAAC+, WAV, MIDI, AMR-NB, AMR-WB, QCP, WMA, M4A. Openbox AS1 zvládne přehrávat fotografie typu JPG, BMP, GIF, PNG, TIFF. Titulky jsou podporovány formáty IDX, SSA, SRT, SUB, SMI.

Samozřejmě záleží na jakém video a audio kodeku je soubor vytvořen. Tedy ne všechny soubory přehrajete úspěšně. Navíc u tohoto přijímače velmi záleží také na tom, jaký multimediální přehrávač použijete. Osobně doporučuji vše pouštět v multimediálním prostředí KODI, které si zde snadno můžete nainstalovat.


obrázek

▲ Obr č. 16 - KODI na přijímači Openbox AS1

DTS audio samozřejmě umí přijímač přehrát, zpracování AAC audio stop je také bez potíží. Audio HE-AAC bylo bez problémů (testováno na SD programech ČT 1 a 2 určené pro nabídku Volná telka). Také audio Dolby Digital+ (E-AC3) zvládnul přijímač bez potíží zpracovat (testováno na programech France Televison v rámci nabídky Fransat na družici Eutelsat 5 West A).

Openbox AS1 podporuje také funkci PIP (obraz v obraze). V režimu PIP lze zobrazit libovolné dva HD (SD) programy z jednoho transpondéru.

Přijímač se mírně zahřívá, napájení je řešeno externě pomocí napájecího adaptéru. Ventilačních otvorů je dostatek ze všech stran přijímače, což je jistě chvályhodné. Upgrade přijímače se provádí pomocí USB flash disku.

Využití Androidu v praxi

Openbox AS1 založený na operačním systému Android 4.4.2 (KitKat) umožňuje instalovat aplikace z různých zdrojů. Jednat ze svého vlastního „Marketu“ a pak z „Google Play Marketu“. Samozřejmě si aplikace můžeme nainstalovat také ručně přes souborový prohlížeč.

Osobně jsem si nainstaloval řadu užitečných aplikací, které jsem následně začal využívat. Aplikace jako Youtube, webový prohlížeč nebo předpověď počasí pro vaše město jsou již nainstalovány. Já jsem si doinstaloval webový prohlížeč Firefox pro Android, na který jsem zvyklý a má možnost i nastavit velikost písma. Je čistě na uživateli co si nainstaluje. V „Google Play Marketu“ je přes milion aplikací, takže je z čeho vybírat.


obrázek

▲ Obr č. 17 - KODI video doplňky na přijímači Openbox AS1

Na rozdíl od Enigmy 2 výchozí webový prohlížeč Androidu umí i flash animace, nebyl tak problém ani s IPTV vysíláním přímo ve webovém prohlížeči. Zaměřil jsem se na takové aplikace, které nějak souvisí s televizním vysíláním. Vyzkoušel jsem si např. aplikaci HBO GO, po zadání přihlašovacích údajů jsem mohl nerušeně sledovat vše, co se zde tato služba nabízí. Pěkná je i aplikace FilmOn, která nám nabízí zdarma přístup k řadě live televizního vysílání. Zde už jsem viděl rozdíl v chování mezi Enigmou 2 na VU+, kde to není takové stabilní a zde to jede jako pila.

Tento přijímač sice nemá podporu HbbTV, ale k aplikaci „iVysílání“ České televize se hravě dostanete, jakmile si nainstalujete příslušnou aplikaci z „Google Play Marketu“. Ideální je nainstalovat si multimediální prostředí KODI, použil jsem poslední verzi 16.1. Zde se pak opravdu můžete „vyřádit“. Pokud si doplníte vhodný „neoficiální“ repozitář, tak se dostane k řadě zajímavých pluginů.

S Kodi se trápí Enigma 2 už dost dlouho, u Androidu naleznete stabilní velmi rychlé prostředí, které opravdu funguje.

Poté jsem vyzkoušel několik VoD a OTT služeb, příslušné aplikace se dají dohledat volně na internetu. Jako fanoušek ruských televizních programů jsem byl skutečně nadmíru spokojen. Např. aplikace „Tivix“ umožňuje zdarma přístup k řadě zajímavých ruských programů, samozřejmě včetně placené televize. Kvalita takového IPTV vysílání je různá.

Další úrovní ve sledování IPTV je využití tzv. ACE streamů, zde je zapotřebí mít nainstalovanou příslušnou aplikaci „ACE Stream Engine“ a pak můžeme sledovat i takovéto IPTV vysílání pomocí nějaké aplikace např.„Torrent TV“. V této aplikaci ACE streamy, ale na Androidu úplně nejlépe nefungují, na rozdíl od platforem založených na Windows. Zde je jim potřeba pomoci použitím tzv. proxy serveru, to už však není zadarmo. Nicméně mohu potvrdit, že to pak funguje zcela bez problémů.

Na tomto místě vás, ale jako vždy musím upozornit, že sledování placené televize bez řádného placení poplatků je trestné.


obrázek

▲ Obr č. 18 - Interní úložiště přijímače Openbox AS1

Spolupráce s vestavěným univerzálním dekodérem a CI/CI+ slotem

Ve vlastním „Marketu“ Openboxu se nachází řada užitečných aplikací/pluginů a to jednak především plugin „Mcas“ pro zprovoznění univerzálního dekodéru. Úspěšně jsem otestoval dekódovací karty ICE Skylink, Irdeto Skylink, ICE freeSAT a také fungují dekódovací karty Irdeto RTVS a Volná telka / Plustelka.

Při jakékoliv změně dekódovací karty v interním dekodéru doporučuji restartování přijímače, aby začala karta korektně pracovat. Karty M7 Irdeto Skylink nelze použít v interním dekodéru z důvodu aplikovaného vyššího zabezpečení na kartě. Pro takovéto karty operátor Skylink doporučuje používat výhradně satelitní přijímače nebo dekódovací moduly s certifikací Skylink Ready.

Přijímač samozřejmě umožňuje také funkce sdílení a emulace některých prolomených kódovacích systémů. Oba pluginy (XCam a Coconut) jsou opět volně dostupné z vlastního „Marketu“ Openboxu. Ale i zde vás musím upozornit, že sledování placené televize bez řádného placení poplatků je trestné.

Další zajímavý plugin, který najdete ve vlastním „Marketu“ Openboxu je „Kočičí oko“ (Cat Eye). Tento nesmírně důležitý plugin umožňuje používání CI+ dekódovacích modulů v tomto přijímači. Pokud ho nenainstalujete, nebude žádný z CI+ dekódovacích modulů pracovat!


obrázek

▲ Obr č. 19 - Market Openboxu na přijímači Openbox AS1

Samozřejmě bez tohoto pluginu fungují staré CI dekódovací moduly, úspěšně jsem vyzkoušel moduly SmarDTV Cryptoworks, Technisat TechniCrypt art.num. 0001/4535 a Mascom Cryptoworks. Nefungoval pouze modul SMIT Cryptoworks a Technisat TechniCrypt art.num. 0003/4535 (to je kopie SMITu).

Pak jsem se pustil do rozsáhlých testů CI+ dekódovacích modulů. Opět doporučuji při jakékoliv změně modulu přijímač restartovat. Je zapotřebí si uvědomit, že sběrnice přijímače pracuje v režimu CI+! Takže musí proběhnout úspěšná autentifikace modulu. Může se stát, že proces není úspěšný a skončí chybovým hlášením. V tomto případě je třeba restartovat přijímač nebo použít jiný CI+ modul.

Modul Neotion Irdeto DUAL Skylink Ready s vloženou dekódovací kartou M7 Skylink zde pracuje korektně včetně funkce duálního dekódování. Toto funkce např. s modulem Technisat TechniCrypt Irdeto CI+ nepracovala (také by měl umět dual decrypt). Při pokusu o souběžné nahrávání přijímač nahlásil, že je již CI+ sběrnice obsazena. Přijímač akceptuje i dekódovací modul SMIT Irdeto CI+ nebo SmarDTV Irdeto CI+.

Co je ale důležité, nahrávky pořízené pomocí CI+ modulů v tomto přijímači nejsou krytované (a to jsou vloženy v CI+ slotu) a lze je volně přenášet kamkoliv bez omezení. To samozřejmě není „standardní chování“ dle specifikace CI+ (zde mají být všechny nahrávky šifrované), ale jedná se čistě o záměr ukrajinské firmy Openbox a obejití všech restrikcí, které mohou byt satelitním operátorem aplikovány na daný CI+ modul.

V přijímači jsem úspěšně vyzkoušel i některé zahraniční CI+ dekódovací moduly (které nelze používat v běžném CI rozhraní), které mají přísné restrikce ze strany satelitního operátora.


obrázek

▲ Obr č. 20 - Youtube na přijímači Openbox AS1

Jednalo se o tyto dekódovací moduly s příslušnými oficiálními dekódovacími kartami: Viaccess Orca Fransat Neotion CI+ 1.3 (pro francouzskou platformu Fransat vysílanou na pozici 5° západně), modul DRE–crypt Trikolor CI+ 1.3 (pro ruskou platformu Trikolor na pozici 36° východně).

Dále jsem vyzkoušel dva zahraniční CI+ moduly, které lze použít i v běžném CI slotu (tak jako u nás to umožňuje satelitní operátor Skylink nebo freeSAT). Jednalo se o modul MTS Irdeto CI+ 1.3 (pro ruskou platformu MTS vysílanou na pozici 75° východně) a DIGI modul Nagravision CI+ 1.3 (pro slovenskou platformu Nová Digi SK).

Všechny moduly řádně dekódovaly všechny programy, které byly na kartách abonovány, všechny nahrávky pomocí výše uvedených modulů byly nešifrované a plně přehratelné v PC.

Snad jen pro zajímavost uvedu pro čtenáře jak je to u mé oblíbené ruské platformy Trikolor TV. Tento největší ruský satelitní operátor nabízí na trhu jeden jediný CI+ modul, který nelze použít v „obyčejném“ CI slotu. Navíc jsou zde aktivní tyto restrikce: nahrávka je šifrovaná a nelze ji někam přenášet a tam přehrávat, nahrávku lze shlédnout pouze do jedné (!) hodiny od ukončení nahrávání, poté již ji nelze nahrávku nikdy přehrát.

Navíc některé pořady (např. sportovní události) nelze nahrávat vůbec – je to operátorem zablokováno. Dokonce nelze nahrávat nic z některých filmových kanálů. Inu jiná země, jiný operátor a jiný mrav.


obrázek

▲ Obr č. 21 - Aplikace FilmOn na přijímači Openbox AS1

Nahrávání, spolupráce s externími zařízeními v síti

K přijímači je možné připojit pomocí USB portu flash disk nebo externí pevný disk. K dispozici jsou dva porty USB 2.0. na zadním panelu a jeden port na předním panelu pod odklopným víčkem. K přijímači jsem nejprve připojil osvědčený rychlý flash disk Kingston DTR 3.0 G2 s kapacitou 32GB. Formátování je možné přímo z menu přijímače. Je možné zvolit formát FAT32 nebo NTFS.

Přijímač podporuje použití USB hubu na 4 porty, který jsem používal. Měl jsem zde připojené USB přijímače nano-stick pro bezdrátovou klávesnici a bezdrátovou optickou myš.

Pro testování dalšího nahrávání jsem již použil SSD SATA III pevný disk Kingston Hyper X 240GB připojený do rozhraní e-SATA. Napájení disku je zajištěno přes USB port pomocí příslušné redukce. Komunikace SSD HDD s přijímačem byla zcela bez potíží. Výhody SSD disků snad nemusím připomínat.

Přijímač umožňuje nahrávat maximálně tři HD programy současně, omezeni jste jen pouze jednou frekvencí (přijímač je jednotunerový). Přijímač umožňuje také nahrávání na vzdálené síťové úložiště (NAS).

Openbox AS1 má také k dispozici funkci timeshift – nahrávání s časovým posunem. Vytvořené nahrávky jsou s příponou TS a je možné je přenášet kamkoliv a přehrávat na PC. Pro přehrávání v PC jsem použil program Media Player Classic, lze použít také oblíbený program VLC media player. Nahrávky obsahují kompletní stream, tedy všechny audio složky, EPG, TXT data a titulky.

Převíjení záznamů je možné v rychlostech 2x, 3x, 4x a 5x. K dispozici je i zpomalené převíjení záznamů v rychlostech 1/2x a 1/3x. Také je možné se pohybovat v záznamu po skocích pomocí kurzorových tlačítek doleva a doprava, délku skoku si můžeme ručně nastavit nebo nechat na automatice.


obrázek

▲ Obr č. 22 - IPTV aplikace Tivix na přijímači Openbox AS1

Přijímač má k dispozici síťové rozhraní ethernet 100 Mbps a je možné připojit i WI-Fi dongle (není součástí balení). Jako doporučený WI-Fi dongle se požívá model Openbox AIR. Ten jsem však k dispozici neměl, tak jsem vyzkoušel WI-FI adaptér od firmy VU+, detekce přijímačem byla okamžitá a komunikace bez potíží.

Přijímač podporuje také připojení externího USB 3G modemu a má funkci DLNA. Na tomto místě bych se rád zmínil o technologii AirTivi+, kterou tento přijímač podporuje. Pomocí této technologie můžete streamovat živé televizní vysílání z Openboxu do svého mobilního zařízení (smartphony, tablety) nebo do PC. A zároveň můžete dálkově ovládat váš přijímač.

Zdarma je k dispozici ke stažení aplikace AirTivi+ jak pro mobilní zařízení založené na iOS, tak i na Androidu. Verze aplikace AirTivi + pro Windows má podobné intuitivní rozhraní jako na mobilních zařízeních.

Závěr

Openbox AS1 je FULL HD multimediální satelitní přijímač s operačním systémem Android 4.4.2 (KitKat). Tento přístroj je nejen satelitním přijímačem, ale zároveň i skvělým multimediálním centrem postaveném na nepřeberném množství aplikací pro Android. Nespornou výhodou je bezproblémová funkčnost multimediálního prostředí KODI.


obrázek



▲ Obr č. 23 - IPTV aplikace Torrent TV na přijímači Openbox AS1

Přijímač má vestavěný univerzální dekodér karet a jeden CI/CI+ slot pro vložení dekódovacího modulu. Jako jeden z mála satelitních přijímačů na trhu podporuje také technologii CI+.

Za zapůjčení přijímače děkuji společnosti AB-COM, s.r.o.
Doporučená maloobchodní cena: 3750,- CZK s DPH.

Výrobek je možné si zakoupit na e-shopu prodejce zde.

Ing. Martin Švehlík





Reklama




Vybrané články