Quantcast

freeSAT přechází na novější formát MPEG-4. Irdeto bude zachováno

| Tisk

logo Další operátor satelitní placené televize přechází na modernější a úspornější vysílací formát MPEG-4. Společnost UPC DTH, provozovatel platformy freeSAT, informovala o přechodu na distribuci programů z MPEG-2 na MPEG-4.

Oznámení provozovatele není vůbec překvapivé - všechny poslední novinky a to nejenom HD ale i SD byly zařazeny do nabídky už v novém formátu MPEG-4 (H.264/AVC). V minulém měsíci byly do nabídky provozovatele zařazeny nejenom stanice Prima HD a Filmbox Premium HD ale rovněž i MPEG-4/SD stanice Prima Comedy Central a WAU.

Programové novinky mohou ale sledovat zákazníci s novějšími satelitními HD přijímači, které podporují DVB-S2 a MPEG-4. Provozovatel platformy nyní postupně oslovuje své zákazníky dopisem, ve kterém je upozorňuje na nutnou výměnu zastaralých zapůjčených set top boxů za novější, které podporují MPEG-4 a HD. "Pro tyto zákazníky bude výměna zdarma," uvedla na dotaz webu parabola.cz společnost UPC DTH. Přijímací zařízení si budou muset zkontrolovat i předplatitelé, kteří sledují nabídku na vlastních přijímačích. "Zákazníci, kteří používají svůj vlastní set top box, budou v předstihu vyzváni, aby si zkontrolovali tato svá zařízení, zda jsou kompatibilní s formátem MPEG-4," říká UPC DTH.

Společnost zatím nemá stanoven konkrétní termín dokončení výměny přijímacího zařízení u svých zákazníků. "Nemůžeme komunikovat přesné datum, neboť nejsme schopni předpovědět načasování. Nicméně naším cílem je dokončit změnu v roce 2017," popisuje webu parabola.cz společnost UPC DTH.

Po dokončení výměny přijímacího zařízení u klientů freeSATu dojde k překlopení stávající programové nabídky v MPEG-2/SD do MPEG-4/SD (H.264). Klienti s novými přijímači tak budou dočasně sledovat MPEG-2 programy v původním formátu. Po překlopení programů do nového formátu se uvolní kapacita pro případné další programy a služby.



Irdeto zůstane zachováno pro zákazníky s vlastními přijímači

UPC DTH bude zákazníkům freeSATu v Česku a na Slovensku dodávat už jen dotované přijímače značky Kaon, které pracují v systému podmíněného přístupu Conax.

freeSAT do budoucna počítá se 2 kódovacími systémy - Irdeto a Conax. Systém Conax bude sloužit pro dotované set top boxy Kaon a systém Irdeto pro zákazníky, kteří požadují jen přístupovou kartu. Další kryptovací systém Nagra MA (tzv. Nagravision), který je používán v Mediaboxech, již nebude využíván.

redakce





Reklama




Vybrané články