Quantcast

VU+ Zero 4K - praktické využití

| Tisk

Dnešní článek nebude tradiční recenzí satelitního přijímače, protože tu už jsem napsal na webu parabola.cz začátkem roku 2018. Podíváme se na satelitní přijímač VU+ Zero 4K z pohledu běžného uživatele. Přijímač je na trhu 1,5 roku a patří mezi nejprodávanější linuxové satelitní přijímače u nás.

Tento přijímač vyniká svým poměrem výkon/cena a značka VU+ se na našem trhu těší velké popularitě. Korejci opět odvedli dobrou práci. Samotný výrobce označuje přijímač jako „UHD Zapper“ (UHD přepínač programů), ale to je asi to nejmenší využití.


obrázek

▲ Obr č. 1 - VU+ Zero 4K, přední panel (foto výrobce)

Programů vysílaných v UHD a navíc ještě volně je stále jako šafránu a běžný uživatel, by asi neměl důvod tento přijímač kupovat jenom kvůli příjmu UHD programů. Samozřejmě je to budoucnost, ale většina programů je vysílaná v HD a SD rozlišení. VU+ Zero 4K má však výborný obraz a navíc podporu kodeku HEVC/H.265.

HEVC se používá u nás v přechodových sítích pozemního digitálního vysílání DVB-T2 a tento kodek se používá i na satelitu a to nejen u UHD programů, kde je to samozřejmostí, ale také u některých HD a SD programů.


obrázek

▲ Obr č. 2 - VU+ Zero 4K, zadní panel (foto výrobce)

Přijímač má vestavěný jeden satelitní tuner, který umožňuje příjem norem DVB-S, DVB-S2 a také nové normy DVB-S2X. Z přijímače uděláte snadno kombinovaný přijímač, když do USB portu připojíte VU+ USB Turbo tuner a máte okamžitě k dispozici příjem z digitálního pozemního vysílání.

Pokud zákazník požaduje pouze příjem digitálního pozemního vysílání, je na trhu k dispozici varianta tohoto přijímače s vestavěným kombinovaným tunerem pro příjem DVB-T2/DVB-C.

VU+ Zero 4K obsahuje velké paměti Flash (eMMC) 4GB a RAM 2 GB (DDR4 DRAM). Srdcem přijímače je dvoujádrový ARM procesor Broadcom s taktovací frekvencí 1,5 GHz. To je velmi slušný hardware.


obrázek

▲ Obr č. 3 - VU+ Zero 4K s PVR KITem (foto dovozce)

Vestavěný satelitní DVB-S2X tuner umožňuje příjem programů v režimu multistream (MIS). VU+ Zero 4K má zabudovaný jeden univerzální dekodér a jeden CI slot pro vložení libovolných dekódovacích modulů. Právě CI slot z hlediska budoucnosti osobně považuji za velmi důležitou věc.

Nahrávání je možné uskutečnit na USB pevný disk nebo flash disk připojený k portu USB 2.0 nebo k přijímači lze připojit speciální PVR KIT VU+. Ten je často zákazníky podceňovaný, ale jeho praktické využití Vám dále v článku popíši.

Pro tento přijímač je k dispozici řada alternativních image jako Open ATV nebo Open PLi apod. Osobně preferuji pro přijímače VU+ výhradně image VTI týmu. Vývojový tým VTI se specializuje výhradně na přijímače VU+. Takže do přijímače jsem nahrál poslední aktuální image VTI 14.0.3, provedl online aktualizace a pak prováděl veškeré testy.

Dálkové ovládání se používá typ IR300 RCU, jedná se o kvalitně provedený model DO, který má široký úhel rozsahu použití. Lze jim ovládat TV a má možnost změny IR kódu, takže v jedné místnosti můžeme mít až 4 VU+ přijímače, aniž by se mezi sebou dálková ovládání hádala.


obrázek

▲ Obr č. 4 - PVR KIT pro VU+ Zero 4K, pohled z vrchu (foto dovozce)

Příjem běžných programů

Naladit jakýkoliv program pro použitý typ vestavěného satelitního tuneru je úplná maličkost. To jistě běžným standardem není. Takže kdo má natáčecí zařízení nebo třeba toroidální parabolu pro příjem více družic, tak tuto vlastnost jistě ocení.

Přijímač tak naladí programy s nízkým parametrem symbol rate (SR), ale i s velmi vysokým. Citlivost/selektivita satelitního tuneru je vynikající. Tu lze testovat na programech, které jsou už u nás na hranici příjmu. Typickým příkladem je příjem britské BBC na družici Astra 2 na pozici 28,2° východně.


obrázek

▲ Obr č. 5 - PVR KIT pro VU+ Zero 4K, pohled do vnitřku PVR KITu

Příjem programů v normě DVB-S2X

Tuner zvládne také příjem v nové normě DVB-S2X. Zatím je na orbitu stabilně příjem pouze z jedné jediné frekvence (transpondéru) a to na družici Eutelsat 33E na pozici 33° východně. Zde se vysílá multiplex francouzských programů TMC HD, TF1 HD a NT1 HD a to zcela volně, běžně jsou tyto programy kódované.
Příjem programů v režimu multistream (MIS)

Vysílaní v režimu multistream (MIS) je velmi výhodné pro satelitní operátory, kteří používají tuto technologii jako distribuční linky pro kabelové rozvody nebo pro pozemní vysílače. Běžné satelitní přijímače tyto programy nenaladí.


obrázek

▲ Obr č. 6 - VU+ Zero 4K, info lišta

Aktuálně se programy v režimu MIS vysílají na satelitních pozicích 39°E, 33°E, 21,5°E, 10°E, 9°E, 4,8°E, 5°W a 30°W. Pro příjem programů v MIS zadáváme běžné technické parametry transpondéru, ale navíc musíme zvolit správný PLS mód, PLS kód a číslo streamu. Tyto údaje najdeme např. na webu flysat.com.

Příjmu MIS jsem se na webu parabola.cz věnoval v mnoha recenzích. Stále platí, že tou hlavní pozicí pro příjem těchto programů je 5° západně. Z této orbitální pozice se šíří mnoho francouzských a italských multiplexů v režimu MIS a většinou nekódovaně. Najdeme zde volně většinu francouzských programů (např. TF1 HD, M6 HD, TF1 Séries Films HD, Gulli HD, France 2 HD, 3 HD, 4 HD a 5 HD atd.), které se také šíří v nabídce Fransat, ale tam jsou kódované.

V HD kvalitě jsou zde šířeny programy italské veřejnoprávní televizi RAI 1, 2, 3 a RAI Sport +. Jsou zde šířené také komerční kanály skupiny Mediaset jako Italia1, Canale 5, Rete 4 a 20 Mediaset a to opět nekódovaně a v HD kvalitě. Z dalších komerčních italských televizí jsou zde v HD kvalitě k dispozici volně La7 HD a La7d HD, řada dalších programů je šířena v SD kvalitě, např. Cine Sony, Paramount Channel Italia nebo hudební televize VH1 Italia.


obrázek

▲ Obr č. 7 - VU+ Zero 4K, seznam programů

Na družici Astra 4A na pozici 4,8° východně se šíří dva MIS, které používá ukrajinský operátor ZeonBud. Nicméně zde je již nasazena u tří streamů technologie T2-MI, kterou tento přijímač nepodporuje. Jeden stream je stále šířen v klasickém režimu MIS a příjem je tedy dostupný.

Příjem kódovaných programů

Pokud se běžný uživatel nespokojí s příjmem volně vysílaných programů na satelitech, bude muset řešit příjem kódovaných programů. Přijímač má k dispozici jednu čtečku vestavěného univerzálního dekodéru a jeden CI slot pro vložení dekódovacího modulu.


obrázek

▲ Obr č. 8 - VU+ Zero 4K, hlavní menu VTI

Čtečku vestavěného univerzálního dekodéru je třeba však softwarově oživit. To většinou zajistí slušný prodejce, který již gratis tuto služba nabízí.

Bez problémů fungují naše dekódovací karty ICE Irdeto Skylink (na kterých dosud nebylo aplikováno zvýšené zabezpečení operátorem), karty ICE Irdeto freeSAT, karty Irdeto slovenské veřejnoprávní televize RTVS a Conax karty slovenské satelitní platformy Antik Sat.


obrázek

▲ Obr č. 9 - VU+ Zero 4K, single EPG

Karty M7 Irdeto Skylink nebo ICE/Irdeto karty Skylink na kterých již bylo aplikované zvýšené zabezpečení operátorem nelze použít v interním dekodéru! Takovouto kartu satelitní operátor Skylink doporučuje používat výhradně v certifikovaných modulech Irdeto Skylink Ready, který vložíte do CI slotu na zadním panelu přijímače.

Přijímače bez CI slotu jsou v tomto okamžiku k ničemu. Pozor, aby modul pracoval v přijímači korektně je nutné v menu přijímače nastavit hodnotu „High bitrate support“ na „ano“.

Skylink

Pokud již máte novou kartu M7 Irdeto Skylink nebo kartu na které operátor právě aplikoval zvýšené zabezpečení, musíte použít dekódovací modul Irdeto a do něho kartu vložit.

Úspěšně jsem vyzkoušel dekódovací moduly SMIT Irdeto CI+ a Neotion DUAL Irdeto. V dnešní době už ale Skylink nabízí tzv. bezkartové řešení a tím je dekódovací CI+ modul Skylink Viaccess CAM701 s integrovanou „kartou“ Skylink. I tento modul pracoval s přijímačem bez problémů.


obrázek

▲ Obr č. 10 - VU+ Zero 4K, multi EPG

FreeSAT

V případě karty ICE Irdeto freeSAT můžete kartu vložit do vestavěného dekodéru.

Nová DIGI CZ/SK

Pro příjem satelitní televizi DIGI je nutné použít CI+ modul DIGI Nagra a do ní vložit dekódovací kartu DIGI. Příjem je bezproblémový. Pozor je nutné si dát u platformy Nová DIGI SK, kde operátor na některých pořadech uplatňuje rodičovský zámek, který nelze v menu modulu deaktivovat. Nejedná se pouze o erotické programy, ale i o filmy na běžných programech, které jsou označeny věkovou kategorií 18 roků. V tomto případě je nutné zadat PIN.


obrázek

▲ Obr č. 11 - VU+ Zero 4K, Satfinder

U řady linuxových satelitních přijímačů jsem se setkal s tím, že PIN nebylo možné zadat a daný pořad tak sledovat! VU+ Zero 4K (a obecně přijímače značky VU+ s VTI image) s tímto nemají problém a umožňují PIN uložit do paměti přijímače natrvalo, takže již není třeba PIN znovu a znovu zadávat.

U Nové DIGI CZ se rodičovský zámek u žádného pořadu ani programu neuplatňuje.

Antik SAT

V případě karty Conax Antik SAT můžete kartu vložit do vestavěného dekodéru.

Fotelka TV


obrázek

▲ Obr č. 12 - VU+ Zero 4K, plugin FastScan

Pro příjem satelitní televize Fotelka TV na pozici 30° západně je nutné použít bezkartový CI+ modul Panaccess (SMIT nebo C-Kur TV). Příjem je bezproblémový. U erotických programů se uplatňuje rodičovský zámek, který lze v menu modulu deaktivovat.

Jedinou nevýhodou satelitních přijímačů VU+ s image VTI je nefunkční funkce dualdecrypt u modulů, které tuto funkci podporují.

Dekódovací moduly/karty pro platformy Orange cez satelit a Magio Sat nemám k dispozici.


obrázek

▲ Obr č. 13 - VU+ Zero 4K, příjem UHD programu Travelxp 4K (platforma HD+, 19,2°E)

Image VTI pracuje se sběrnicí CI v režimu CI+, takže je možné používat i některé zahraniční moduly, které bezpodmínečně toto rozhraní vyžadují. Na tomto místě uvedu alespoň pár příkladů dekódovacích modulů a karet, které mám k dispozici.

Bez problému funguje ruský dekódovací modul DRE-Crypt Trikolor TV CI+ 1.3 pro příjem programů největší satelitní platformy v Evropě ruské Trikolor TV z pozici 36° východně. Nabídka programů je úžasná, některé SD a HD programy se vysílají v kodeku HEVC, které přijímač bez problémů zobrazuje. Tato satelitní platforma obsahuje 8(!) UHD programů.

Vyzkoušel jsem francouzský modul Neotion Fransat CI+ 1.3 pro příjem platformy Fransat z Eutelsatu 5 West A na pozici 5° západně. Příjem byl zcela bez potíží.

Rovněž funguje ruský dekódovací modul Irdeto CI+ 1.3 pro příjem programů ruské televize MTS z pozici 75° východně. Dekódování programů MTS činí většině přijímačů problémy, protože se používá velmi vysoká přenosová rychlost SR 45 Msym/s. VU+ Zero 4K s image VTI zvládne dekódování na jedničku.


obrázek

▲ Obr č. 14 - VU+ Zero 4K, příjem francouzského programu RMC Découverte HD v režimu MIS (5°W)

A jako poslední příklad uvedu příjem rakouské platformy HD Austria, kde se používá bezkartový dekódovací modul Viaccess CAM701 (stejný typ používají všechny platformy M7 Group včetně Skylink). U HD Austria je však u většiny HD programů vyžadováno rozhraní CI+, opět příjem zcela bez problémů.

VU+ USB Turbo tuner

K přijímači lze připojit externí VU+ USB Turbo tuner, který jsem v minulosti na webu parabola.cz představil zde.

Tento externí VU+ USB Turbo tuner umožňuje příjem digitálního pozemního vysílání v normě DVB-T/T2 nebo digitálního kabelového vysílání v normě DVB-C. Takto dostáváte velmi pěkný kombo přijímač, který umožňuje nejen satelitní ale i pozemní příjem programů.

Tuner naladil všechny dostupné pozemní multiplexy v mé lokalitě příjmu včetně všech DVB-T2 přechodových sítí, kde se používá kodek HEVC. Tuner naladil také rakouský multiplex A v DVB-T2/MPEG-4, který je již u mě na hraně příjmu. Příjem byl zcela bezproblémový, externí tuner je velmi citlivý a lze ho vřele doporučit.


obrázek

▲ Obr č. 15 - VU+ Zero 4K, záznamy na HDD

Nahrávání

Do přijímače nelze vestavět pevný disk. Uživatel často váhá jaký typ USB HDD použít. Bohužel ne všechny disky na trhu jsou kompatibilní s tímto přijímačem, tak jako je tomu u všech satelitních přijímačů.

Osobně bych ale volil mnohem lepší řešení, které nabízí samotný výrobce VU+. Na spodní straně přijímače je umístěn speciální konektor, který je opatřen černou záslepkou. Tento konektor slouží k propojení s PVR KITem VU+.

PVR KIT představuje takový chytrý šuplík, do kterého je možné vložit 2,5“ pevný disk. Použitím tohoto konektoru ušetříte USB 2.0 port, který můžete využít pro připojení VU+ USB Turbo tuneru a rozšířit si tak příjem satelitních programů o pozemní digitální vysílání.

Aby vše esteticky ladilo, tak PVR KIT přesně zapadne do spodní strany přijímače. Jako pevný 2,5“ disk jsem použil 1TB disk s 5400 ot/min. Funkce zcela bezproblémová.


obrázek

▲ Obr č. 16 - VU+ Zero 4K, aktualizace VTI

Nahrávat lze samozřejmě také na flash disk nebo na externí síťové úložiště NAS. Přijímač podporuje formáty EXT4, EXT3, EXT2, NTFS a FAT32. USB rozbočovač nedoporučuji používat, ale řešení s PVR KITem, které jsem popsal výše.

Přijímač samozřejmě nahrává v dekódovaném tvaru, protože interní čtečka je přijímačem sdílena. Navíc s posledními drivery ve VTI přijímač dokázal nahrávat současně maximálně 12 kódovaných programů! A to je docela slušná palba.

V menu přijímače doporučuji nastavit položku „Check free disk space before recording“ na „ne“. Tím se vyhnete možným problémům s chybovými hláškami při nahrávání.

Pokud při nahrávání programů používáme dekódovací modul, jste v případě image VTI omezeni jen na jeden nahrávaný kódovaný program a druhý volný program můžete současně sledovat/nahrávat, pokud bude na stejném transpondéru.


obrázek

▲ Obr č. 17 - VU+ Zero 4K, o přijímači

Převíjení záznamů pracuje bezvadně u SD, HD i UHD nahrávek. Nahrávky můžete sestříhat přímo na přijímači a přenášet na libovolné místo ve vaší síti.

EPG

Elektronický programový průvodce (EPG) je výborný. Samozřejmě vzhled a funkce záleží na použitém skinu. České a slovenské znaky se na programech Skylink a freeSAT zobrazovaly v pořádku. Vhodné je použití pluginu „Cool TV Guide“, který si přizpůsobíte dle svých potřeb.

V image VTI je možnost zadat výchozí jazyk pro EPG a sekundární jazyk EPG. Některé programy jsou totiž vysílány s EPG v několika jazycích a mnohé přijímače mají problém si vybrat ten správný jazyk, který uživatel požaduje.

Typickým příkladem jsou mnohé programy z televize freeSAT, kde se u mnoha programů používá jak české, tak maďarské, rumunské nebo anglické EPG.


obrázek

▲ Obr č. 18 - VU+ Zero 4K, nastavení obrazu

Skiny

Populárních skinů je celá řada a pro přijímače VU+ je jich opravdu velmi mnoho, jednak jsou k dispozici online v menu pluginů a pokud tam ten svůj oblíbený nenajdete, můžete ho nainstalovat ručně. Stačí si ho jen na internetu najít. Mezi populární patří např. skin HD Glass.

Osobně jsem trochu konzervativní a používám starší skin Merlin Magic, který jsem si upravil pro svou potřebu, aby mi zobrazoval údaje, které potřebuji. Velmi se mi líbí skin Atile HD, který je již standardně nainstalován v image VTI a dlouhou dobu ho VTI tým používal jako výchozí skin.

Nutno ale také říci, že nekompatibilní skin může způsobit nestabilitu přijímače, proto je třeba volit skin s opatrností.

Multi Quickbutton

Funkci Multi Quickbutton si nejprve musíte online nainstalovat z menu pluginů. Osobně mám tuto funkci velmi rád a používám ji od jejího vzniku. Tato funkce Vám umožňuje určit, jaký bude význam jednotlivých tlačítek na dálkovém ovladači. A to význam při krátkém, tak při dlouhém stisku tlačítka.

Využití NAS

Přijímač umožňuje nahrávat a také přehrávat multimediální obsah uložený na vašem síťovém úložišti NAS. Umí zobrazit fotografie ve formátu JPEG nebo BMP a přehrát hudbu ve formátu MP3 nebo WAV. Tento přijímač umožňuje přehrávat soubory typu mov, mkv, m2ts, flv a ts. Nejsou a nebudou funkční formáty avi (založené na kodeku divx a xvid) z důvodu omezení na straně použitého hardwaru. Nelze přehrát ani soubory WMV.

Přijímač umožňuje také přehrát videa s kodekem HEVC/H.265. Bez problému jsem přehrál všechny testovací videa s různým rozlišením až do 4K. Přístroj zvládne přehrávání videí s vysokým datovým tokem, např. testovací MKV soubor „Samsung Demo Oceanic“ 1080p s vysokým datovým tokem 40 Mbps. DTS audio stopu přijímač přehrál bez problémů.


obrázek

▲ Obr č. 6 - VU+ Zero 4K, konfigurace tuneru

Další funkce

Popisovat funkce jako HbbTV, webový prohlížeč, Youtube přehrávač, FastScan plugin pro satelitní televizi Skylink, Timeshift apod. považuji za bezpředmětné. To vše umí VU+ bezvadně a jedná se o všeobecně známé funkce.

Závěr

VU+ Zero 4K je kvalitní a rychlý UHD satelitní přijímač, který je určen pro široké spektrum zákazníků. V přijímači je vestavěna jedna čtečka univerzálního dekodéru a jeden CI/CI+ slot pro vložení dekódovacího modulu.

Jedná se o nejlevnější 4K satelitní přijímač značky VU+. PVR KIT poskytuje vynikající a elegantní možnost připojení pevného disku k přijímači.

Díky výrobci přijímačů VU+ je přijímačům této značky poskytována nepřetržitá softwarová podpora.

Za zapůjčení přijímače s PVR KITem děkuji společnosti AB-COM, s.r.o., která je oficiálním distributorem značky VU+ pro východní Evropu.

Tento satelitní přijímač i PVR KIT je možné zakoupit na e-shopu distributora:

* VU+ Zero 4K (1x Single DVB-S2X tuner) (pro zákazníky z ČR)

* PVR KIT pro VU+ Zero 4K (pro zákazníky z ČR)



* VU+ Zero 4K (1x Single DVB-S2X tuner) (pro zákazníky z SR)

* PVR KIT pro VU+ Zero 4K (pro zákazníky z SR).

Doporučená maloobchodní cena VU+ Zero 4K: 3910,- CZK s DPH nebo 149,- € s DPH

Doporučená maloobchodní cena PVR KIT pro VU+ Zero 4K: 999,- CZK s DPH nebo 39,- € s DPH

Ing. Martin Švehlík





Reklama




Vybrané články