Quantcast

Nereálná očekávání: Lidé od DVB-T2 chtějí kvalitnější obraz

| Tisk

logo Televizní diváci mají nereálná očekávání od nového digitálního pozemního vysílání ve formátu DVB-T2. Jak vyplynulo z průzkumu operátora T-Mobile, téměř polovina tuzemské populace, která sleduje vysílání ve formátu DVB-T, je přesvědčena, že DVB-T2 přinese kvalitnější obraz.

Čtvrtina pak doufá v lepší zvuk. Až třetina naopak plánuje kvůli vypínání DVB-T přejít na jiný příjem televizního signálu.

Kvalita obrazu hraje pro stále více diváků klíčovou roli. Polovina z těch, kteří podle průzkumu sledují pozemní vysílání, uvedla, že preferují kanály v HD kvalitě. Důležitější je ostrý obraz pro muže (60 %) než pro ženy (41 %). Full HD kvalitu obrazu (1920x1080) ale ve formátu DVB-T2 podle současných informací nabídne jen Česká televize. Soukromé TV stanice zůstanou buď u rozlišení SD nebo SD+. Diváci přitom od DVB-T2 očekávají právě kvalitnější obraz (43 %), lepší zvuk (25 %) a téměř 20 % i více programů.

Telekomunikační operátor T-Mobile podobně jako další společnosti DIGI CZ, Skylink/M7 Group nabízí pro zájemce o hlavní televizní programy komerčních vysílatelů a veřejnoprávní ČT řešení v podobě levného balíčku OTT. O výhodách a nabídce operátorů jsme informovali v pátečním článku - Operátoři nabízejí náhradu za DVB-T2.

Řešením je tak přechod na jiný formát šíření televizního vysílání. O placené digitální, kabelové nebo satelitní televizi uvažuje třetina respondentů, kteří dnes přijímají DVB-T signál,“ říká Zdeněk Spurný, manažer služeb pro domácnosti T-Mobile, a doplňuje: „Alternativy k DVB-T2 mohou přitom divákům přinést právě lepší kvalitu obrazu a řadu dalších funkcí.“

Podle „Studie selhání trhu šíření zemského digitálního televizního vysílání“ pro MPO z letošního srpna přijímalo DVB-T zhruba 58 % tuzemských domácností, přičemž zhruba čtyři z deseti všech domácností v České republice nevyužívaly žádnou jinou platformu a byly na DVB-T/DVB-T2 plně závislé.


obrázek

Poznámka: respondenti mohli zvolit více možností



Popularita pozemního vysílání není výsadou jen České republiky. Více než 50% penetraci má DVB-T/DVB-T2 zhruba ve dvou desítkách zemí Evropské unie. Na druhou stranu jsou v Evropě i státy, které přechod na DVB-T2 vůbec neplánují. Jako první takové rozhodnutí oznámila v roce 2018 Belgie, o několik měsíců stejný krok ohlásilo Švýcarsko.

*Průzkum byl realizován prostřednictvím platformy Instant Research v říjnu 2019, na vzorku 829 obyvatel České republiky Čechů ve věku 18-65 let.

redakce





Reklama




Vybrané články