Quantcast

Diskuse

Diskusní vlákno , sekce: Příslušenství

Audiosystém k TV

Pozdravujem všetkých. Koncom minulého roka, som tu žiadal o pomoc pri výbere TV. Na základe diskusie som kúpil Sony Bravia OLED KD-65A8. S TV som veľmi spokojný. Aj keď má dosť kvalitný zvukový výstup prosím o radu, aký audiosystém by ste k TV doporučili v cene cca do 700 EUR ? Priestor mám na 5.1 reprosústavu. Budem vďačný za každú radu.

Fittipaldi
Registrace: 10/2005
Příspěvků: 313
Stránka: 1 2 [ 3 ] 4 5
INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 109
Odpověď v diskusním vlákně
 

RE: Audiosystém k TV

2geronimoh: neeee! Odpor drátu vytváří RL článek s cívkou reproduktoru a tedy frekvenční omezení dolních kmitočtů. Čím "tlustější" drát, tím menší R a tím lépe budou reproduktory reprodukovat kmitočty pod 100Hz (s L cívky reproduktoru neuděláte nic). Aspoň 4mm2 jsou opravdu potřeba - jinak vyhazujete peníze za kvalitní repro zcela zbytečně - nevyužijete jejich schopnosti, protože jim nedáte šanci. Čím delší drát a čím kvalitnější reproduktor, tím více to platí. Samozřejmě k plastovým šumítkům můžete použít klidně zvonkáč, ničemu to škodit nebude.
2fitipaldi: do AV centra zapojíš HDMI kabely od každého zdroje a jeho výstup do TV zase přes HDMI. Pak se hodí univerzální programovatelný ovladač - někdy bývá součástí AVrecu. Ale variant je více - i třeba přes optiku.

Antonín
Registrace: 8/2005
Příspěvků: 5 988
Odpověď v diskusním vlákně
 

RE: Audiosystém k TV

Ježiši Kriste, Antoníne, nerozvášnuj se, řeč je o setu za 700 éček... :)))

Dm920 triple+fbc, 105gib+85fuba multifeed

tukan
Registrace: 10/2005
Příspěvků: 4 085
Odpověď v diskusním vlákně
 

RE: Audiosystém k TV

Na dobrý zvuk stačí bohatě i 2 reproduktory.Někdy je to lepší než nacpaných 5 nebo 7 reproduktoru v místnosti.

Cucerak
Registrace: 3/2008
Příspěvků: 388
Odpověď v diskusním vlákně
 

RE: Audiosystém k TV

2Cucerak: nemáš pravdu. Leda u nějakých šuntovních šustítek, ale pokud jsou to reprobedny opravdu funkční, je 5.1 jiná liga než 2.0. Kvalitní 2.0. je samozřejmě lepší, než šustítka v TV, to jo, ale nikdy není lepší než kvalitní 5.1.
2tukan: moje zkušenost říká, že čím levnější bedna (s větším útlumem na nízkých kmitočtech), tím podstatnější je nízký odpor drátu, aby se ne moc dobrý stav vzniklým RL článkem na kmitočtech pod 200 Hz ještě dále nezhoršoval. A že ten tlustý drát prakticky dost vylepší stav za pár korun. Samozřejmě u plastových nesmyslů je to zbytečné, protože ty pod 200Hz nehrají vůbec tak jako tak, ale i u výše zmíněných levných Magnatů to slyšet bude dost zásadně.

Antonín
Registrace: 8/2005
Příspěvků: 5 988
Odpověď v diskusním vlákně
 

RE: Audiosystém k TV

V obvodu střídavého proudu, což audiosignál bezpochyby je, by se neměla používat veličina odpor (R,) ale impedance (Z). Je fuk, jestli je to bedna za 500kč, či za 5000euro. Porovnávat sestavu pro 2.0 se sestavou 5.1 je jak porovnávat osobní auto a náklaďák. Osobák je rychlejší, ale nakládák více uveze....

On Air!

Saxon
Registrace: 5/2007
Příspěvků: 18 235
Galerie: Saxon
Odpověď v diskusním vlákně
 

RE: Audiosystém k TV

Jsem ze staré školy, jednoduchá dolní propust bývala RL článek, možná dnes máte ZL článek, nevím. Možné je všechno. Jedno ale platí furt. Dražší reprobedna = lepší reprobedna. (Tohle neplatí skoro pro nic jiného než pro reprobedny!) A zcela určitě platí, že pro reprobednu za 500Kč je fuk, jaký drát k ní vede. Protože stejně dolní kmitočty nepřehraja, tak důsledky vzniklé dolní propustí díky impedancí drátu nebude vůbec slyšet.

Antonín
Registrace: 8/2005
Příspěvků: 5 988
Odpověď v diskusním vlákně
 

@fittipaldi - zdroj zvuku

Fitti, tak si sa dúfam prelúskal cez debaty o impedancii a "drátoch", teraz niečo prakticky čo nemá s kvalitou zvuku nič spoločné ale možno dobre vedieť než vyberieš konkrétny model
Píšeš, že budeš mať zdroj TV a SAT prjiímač.
A/ Z TV HDMI nevytiahneš ako ti tu väčšina píše. Takže ak máš v úmysle cez TV prehrávať niečo z aplikácii na internete a mať pritom DD zvuk, jediná možnosť je optický výstup (preboha nie sluchátkový výstup ako tu niekto doporučoval).
Takže pozor na to, aby AV sústava mala optický vstup. Možno dnes samozrejmosť, pokiaľ využiješ nejaké aukro ako ti tu tiež radia tak to samozrejmosť nemusí byť
B/ pokiaľ budeš ako zdroj používať SAT prijímač dúfam, že to VU má HDMI a optický výstup nastaviteľné odlišne. Potom treba HDMI výstup pustiť priamo do TV s výstupom PCM, pretože zrejme používaš jeden ovládač k SAT a TV aby si mohol ovládať zvuk na TV SAT ovládačom.
optiku do AV prijímača - takže min 2 optické vstupy a tento optický výstup z VU nastaviť ako bitstream aby si mal v audio sústave DD zvuk.
C/ priechod AV signálu zo SAT prijímača do TV je možný, ale potom 1. buď musí byť AV sústava použitá vždy, čo predpokladám napr. u správ nebudeš chcieť.
alebo 2. musí audio mať možnosť aktivovať priechod HDMI vstupu na HDMI výstup v momente keď je sústava vypnutá. Toto Yamaha ktorú si vybral určite nemá, majú to len drahšie modely. Navyše to funguje tak, že je zopnutý len posledne zapnutý HDMI vstup, takže ak budeš mať aj BD prehrávač alebo inú krabičku a potom zapneš TV bude na nej tma čo napr. manželka bude ťažko chápať.
D/ cez tú yamahu 4k nedostaneš
E/ tiež sa pozri ako ovládaš jednotlivé prvky tvojej sústavy - napríklad spoločné vypnutie cez HDMI bude znamenať, že nebudeš môcť vypnúť TV bez toho že by sa ti vypol zároveň audio systém - ak bude mať rádio nebude sa dať v určitom zapojení a nastavení používať.
takže teraz sa začni venovať komfortu ovládania ako si to predstavuješ, potrebným vstupom do audio zariadenia aby všetko fungovalo bez zbytočných nervov.

Dagy2
Registrace: 11/2010
Příspěvků: 4 159
Odpověď v diskusním vlákně
 

dagy

Konečně někdo k věci...musím přiznat, že o separátním nastavení toslinku a hdmi slyším poprvé, vždy nastavuji jenom "výstup zvuku", který je z obou stejný /moje představa/, ale logiku by to mělo...

Dm920 triple+fbc, 105gib+85fuba multifeed

tukan
Registrace: 10/2005
Příspěvků: 4 085
Odpověď v diskusním vlákně
 

RE: Audiosystém k TV

Za mna je najlepsie riesenie stereo pomocou aktivnych studiovych monitorov so 6" az 7" stredobasovym reprom. A investicia len asi 350-400 eur. Uvediem aj konkretne modely: JBL LSR306P MKII, Kali LP-6, Mackie MR624, Adam Audio T7V, Yamaha HS7

radolaco
Registrace: 2/2010
Příspěvků: 2 185
Odpověď v diskusním vlákně
 

rado

Ano, souhlas, automatické zap/vyp, nemusí řešit nic /stojany, kabely repro-signál, prostor pro sloupy, tahání surr kabelů přes obývák, hdmi-cec, bla-bla/ a bude mít kvalitní stereo z jakéhokoliv zdroje...

Dm920 triple+fbc, 105gib+85fuba multifeed

tukan
Registrace: 10/2005
Příspěvků: 4 085
Odpověď v diskusním vlákně
 

@Dagy2

díky za super vysvětlení. I já z toho bud čerpat. Měj se.

Vždy může být hůř....

Jimmy
Registrace: 4/2003
Příspěvků: 1 922
Odpověď v diskusním vlákně
 

RE: Audiosystém k TV

@Dagy2 - ďakujem za príspevok, no niektorým veciam nerozumiem.
Pri satelitnom prijímači som počítal so zapojením, že zo satelitného prijímača zapojím HDMI do TV a optiku do AV receiveru. Manželka to má teraz tak nastavené ešte na stavom TV. Zapne satelitný prijímač a cez HDMI sa zapne aj TV a pozerá. Vypne satelit, vypne sa aj TV. Povolené HDMI CEC.
Samozrejme, že z TV chcem pozerať v najlepšej zvukovej kvalite z rôznych aplikácií. Nie je mi jasné, prečo aj TV musím k AV receiveru pripojiť optikou. Na TV je jeden HDMI (myslím HDMI PCM) pre pripojenie na audio zariadenie. Nestačí pripojiť TV cez toto HDMI ?
Ako zistím či má AV receiver možnosť aktivovania vstupu na výstup ? Má to dáky odborný názov ?
Píšeš, že cez Yamahu HTR-2071 nedostanem signál 4k. Pravdepodobne myslíš cestu zo satelitného prijímača cez AV do TV. Prečo ? Ja si myslím, že to je samozrejmosť. Alebo nie ?
Na VU+ musím pozrieť možnosti v nastaveniach HDMI a optiky. To som ešte nepozeral.
Týmto sa malo asi začať. Čo chcem a potom by som videl, koľko to stojí.

Fittipaldi
Registrace: 10/2005
Příspěvků: 313
Odpověď v diskusním vlákně
 

@Dagy2

A/ Z TV HDMI nevytiahneš ako ti tu väčšina píše . . . co tím chtěl básník říci ?
Prosím o vysvětlení, rád se poučím.

MMorous
Registrace: 10/2019
Příspěvků: 1 729
Odpověď v diskusním vlákně
 

@Fittipaldi

nemusíš optikou stačí av s podporou ARC a to majú hádam dnes už skoro všetky

peto197601
Registrace: 3/2019
Příspěvků: 1 096
Odpověď v diskusním vlákně
 

Mmorous

To bych se taky přidal. Pokud vím, ARC docela funguje....

On Air!

Saxon
Registrace: 5/2007
Příspěvků: 18 235
Galerie: Saxon
Odpověď v diskusním vlákně
 

@Fittipaldi

Hlavně v tom nehledej vědu. Pokud si koupíš AV Reciever, přístroj propojíš s televizí pomocí HDMI, a to takto
- Koupíš kabel HDMI 2.1 nebo 2.0
- V televizi na to použiješ konektor, označený HDMI-ARC. Znamená to AudioReturnChannel a ve spojení s kavalitním kabelem HDMI 2.0 Ti pustí signál z AV Recieveru do Televize a současně audio z televize do Recieveru a tím do beden.
- Ostatní přístroje, jako DVD nebo Blue-přehrávač, gramofon nebo satelit připojíš do recieveru a musí to hrát všechny formáty. Žádný optický výstup na to nepotřebuješ. To se dělalo před lety, dneska se všechno honí přes HDMI. ARC má od verze myslím 1.4, ale pro 4k je lepší kabel 2.0 nebo 2.1, koupíš ho v GEM.cz nebo GS.cz. Stojí okolo200-300,- Kč. Když Ti budou nabízet kabely za 2000,- nekupovat
Sony má bezkonkurenčně nejlepší Upscalink videa z nižších rozlišení na 4K, takže i ze starších DVD budeš mít krásnej obraz.
-Pokud použiješ satelit VU+, tam se nastavuje Upscalink už v satelitu na 4K, je to lepší
-Pokud máš přístroj, který nemá HDMI, např. starou věž, tak se to řeší
- Pro audio zvuk z televize /SONY/ do zesilovače použiješ sluchátkový výstup z televize
- Pro Video vstup do televize použiješ komponentní vstup. Obojí vytáhneš ze scartu přes redukci za 40-70 korun, která je běžně k dostání: https://www.gme.cz/premiumcord-adapter-scart-3x-cinch-s-video-s-prepinacem-in-out
- kabel pro Audio https://www.gme.cz/kabel-jack-3-5mm-m-2xrca-cinch-m-3m-premiumcord

MMorous
Registrace: 10/2019
Příspěvků: 1 729
Odpověď v diskusním vlákně
 

@MMorous

Takový návod,jak vykouzlit z SD kvalitu pomalu UHD?Obdivuhodné tvrzení.Já bych si to tedy zvláště u větších zobrazovaču dejme tomu nad padesát palcu a výše netroufl tvrdit ani náhodou. ;) A viděl jsem obraz již na hodně kvalitních UHD TV.Něco jiného je kvalitní HD-tam už se dá hovořit o jakési kvalitě dopočtu a výsledném obrazu.

hobo
Registrace: 1/2007
Příspěvků: 7 371
Odpověď v diskusním vlákně
 

@hobo

Nechápu, o jakém návodu píšete. Tady se zabýváme audiem a k tomu jsem připojil poznámku, jak připojit k televizi SONY starou věž bez konektoru HDMI. Pokud Vás napadá lepší řešení, rád se s ním seznámím.

MMorous
Registrace: 10/2019
Příspěvků: 1 729
Odpověď v diskusním vlákně
 

RE: Audiosystém k TV

Mám lepší řešení: do muzea s ní.
Opravdu nelze používat analogové signály pro propojení přístrojů v roce 2021. Prostě nelze. Nejezdíte ve vozech tažených konmi, dokonce ani nemáte parní stroje, tak proboha nechte na pokoji sluchátkové výstupy a analogový PAL. Pro nouzi nebo vyzkoušení, jistě, ale ne jako systémové trvalé řešení.

Antonín
Registrace: 8/2005
Příspěvků: 5 988
Odpověď v diskusním vlákně
 

RE: Audiosystém k TV

S čím do muzea? OLED KD-65A8 je špičková televize. A analog vs digital je úplně jiné téma. Jenom bych rád připomněl, že reproduktor je zatím čistě analogový přístroj a ke své činnosti potřebuje analogový signál.
Sluchátkový výstup je čistý analog a jestli si někdo myslí, že několika redukcemi z HDMI to vylepší, tak se mýlí.
A dobře vybraná a dobře připojená stará analogová věž se slušnými dřevěnými bednami za pár korun bude hrát určitě lépe, než plastový soundbar za 10 000.

MMorous
Registrace: 10/2019
Příspěvků: 1 729
Odpověď v diskusním vlákně
 

RE: Audiosystém k TV

Jen bych si dovolil dodat, že používat pro linkové účely sluchátkový výstup by mělo být řešení až úplně poslední. Je to výstup výkonnový, tedy s jistotou s dvojčinným koncovým stupněm. Zbytečně si zasírat linku přechodových zkreslením? Proč....

On Air!

Saxon
Registrace: 5/2007
Příspěvků: 18 235
Galerie: Saxon
Odpověď v diskusním vlákně
 

RE: Audiosystém k TV

Tak podle Antonína v roce 2021 nelze požívat analogové propojení ..... asi tím myslí gramofon se stereo zesilovačem ...

no samozřejmě i to vůbec nejlevnější řešení zvuku k TV - nějaká stereo minivěž například ten zvukový zážitek hodně pozvedne, proti těm repráčkům co bývají zabudované v těch plackách. Já vše pouštím přes AVR. Kdysi dávno jsem zvuk z TV pouštěl přes HI-FI věž s Dolby Prologic

DM525 HD, DM900 UHD, VU+ Duo 4K, Octagon SF8008 4K, DM920 UHD

geronimoh
Registrace: 10/2012
Příspěvků: 501
Odpověď v diskusním vlákně
 

@MMorous

Reagoval jsem na část tvého příspěvku z času 14:52.05, ve kterém uvádíš svoji poznámku o bezkonkurenčním Upscalinku videa s nižším rozlišení do 4K z SD konkrétně DVD nebo nastavení VU+ na výstup 4K.Nic víc nic mín. ;) SD na velkých zobrazovačích i dost drahých je jedna velká tragedie. :-/

hobo
Registrace: 1/2007
Příspěvků: 7 371
Odpověď v diskusním vlákně
 

@fittipaldi

tak si ma donútil stiahnuť návod na HTR a porovnať s mojou yamahou :)))
A/ prečo zo SAT optický výstup do AV nastavený bitstream a HDMI do TV s nastavením PCM:
sú kombinácie SAT a TV, kde ovládanie zvuku TV z DO SAT-u nefunguje a zvuk TV je ovládaný len výstupom zo SAT prijímača. Toto funguje dobre práve v nastavení PCM.
Nastavenie bitstream nedovoľuje ovládať hlasitosť výstupu SAT prijímača pre formát DD, takže pri prepínaní staníc máš hlasitosť napr. na JOJ (ktorá nemá DD zvuk) ovládanú zo SAT ale prepnutím na NOVu začne TV hulákať a ty nevieš zvuk ovládať pretože je vo formáte DD a musíš rýchlo na DO telky. To je opruz.
Ak však počúvaš zvuk cez AV máš optiku a bitstream je dekodovaný v AV a hlasitosť vždy budeš nastavovať na AV prístroji

B/prečo ovládanie všetkého cez HDMI je problém
zapneš SAT a HDMI zapne aj TV. OK. ale ty chceš teraz zapnúť SAT a počúvať napr. SAT rádio cez AV bez telky. Telka zapla a ty ju vypneš. No ona vypne cez HDMI aj SAT a ty nie si schopný zapnúť len niektoré prístroje.
HDMI ovládanie je fajn ale len do určitej miery podľa toho ako chcem celú sústavu využiť.

C/ prečo nie SAT-AV-TV cez HDMI. Pretože HTR nevie preniesť signál cez HDMI do TV bez toho aby bola zapnutá.
Táto funkcia sa volá "pass-through" a je signalizovaná na Yamahách ktoré ju majú rozsvietením červeného políčka na hlavnom displeji. majú to len drahšie modely - HTR2071 nie. Takže zapojením podľa MMorousa budeš musieť VŽDY mať zapnutý AV systém ak chceš pozerať TV.

D/ na druhej strane opravujem, táto Yamaha vie prenášať 4k signál.

E/ ARC - áno, ak by si zapojil SAT-AV-TV cez HDMI môžeš pre prehrávanie napr. youtube v TV priviesť zvuk do AV spätne cez HDMI-ARC kábel. Ale ako píšem v C/ musel by si vždy zapínať AV pri sledovaní TV.
Môžeš však použiť zapojenie SAT-HDMI-TV pre bežné sledovanie telky zo SAT prijímača + optiku SAT-AV pre zvukový výstup zo SAT.
K tomu použiť HDMI-ARC medzi AV a TV pre spätné prehrávanie zvuku z TV aplikácií cez AV a tiež pre použitie TV ako monitora pri nastavovaní AV systému

Dagy2
Registrace: 11/2010
Příspěvků: 4 159
Odpověď v diskusním vlákně
 

@hobo

Podle toho na kterých zobrazovačích a z jaké dálky koukáte. Jestli máte SONY 65 palců a koukáte na to v místností 6x8, tak je to jiná liga, než když máte LG a lížete obrazovku ze 2 metrů.
Důležitý je také kabel. Za 10 let starým HDMI kabelem vám je Upscalink z DVD samozřejmě k ničemu.
- sluchátkový výstup má SONY nastavitelný, takže kabel může být zasunutý trvale do zesilovače, kde regulujete hlasitost, ale v případě potřeby můžete zvuk stáhnout na nulu a zesílit si ho přímo z televizních reproduktorů. O tom se může třeba Samsungu jenom zdát.
U LG nevím, tohle nekupuju. Samsung jsem řešil kolegovi, taky to nekupuju.
@ Fitipaldi - když koupíš alespoň trochu schopný AV Reciever, pro začátek k tomu můžeš samozřejmě připojit i starší bedny z bazaru, hlavně si pohlídej kolik to má ohmů. Hrát to určitě bude. Kupuj s co největším středotónovým u dvoupásmovek nebo velkým basovým u třípásmovek. Sluchátkový výstup je až poslední řešení, jak správně napsal Saxon. A neboj se toho. AV rec, má obecně i VKV rádio, Internetové rádio, já bych se staral aby mělo i DAB. Pokud bys do toho šel natvrdo, hledej přístroj, který má výstupy na 2 Subwofery - není to podmínka, ale ten zvuk je potom takovej měkčí pěkně rozprostřenej v prostoru.

MMorous
Registrace: 10/2019
Příspěvků: 1 729
Stránka: 1 2 [ 3 ] 4 5
INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 109
 
Zpět Zpět na předchozí stránku
Zpět Zpět na hlavní stránku diskusního fóra