Quantcast

RSCC zvýší ceny na satelitech Express o 10 procent

| redakce | tisk

Ruský satelitní operátor RSCC (The Russian Satellite Communications Company) zvýší od ledna 2010 ceny za pronájem transpondérové kapacity na satelitech série Express. Ceny se navýší o 10 procent všem zákazníkům.

Vyšší ceny se týkají satelitů Express AM1, Express AM22, Express MD1, Express AM33 a Express AM3. Změna ceny se nepočítá u satelitu Express AM2 (80°E), který se potýká s technickými problémy a je schopen provozu jen několik hodin denně (10:00 - 22:00 CET). Většina vysílatelů tento satelit opustila. Kapacita v C pásmu je na pozici 80°E nabízena ze satelitu Express MD1 a v Ku ji využívá pay-tv platforma Viva TV (Orion Express) a také provozovatelé datových služeb. Ostatní vysílatelé využívají kapacitu na jiných satelitech Express, eventuálně u konkurenčních operátorů. Express AM2 by měl letos skončit a služby v Ku pásmu převzít Eutelsat Sesat (nyní 36°E) po úspěšném vynesení Eutelsat W7.

Zdražení transpondérové kapacity odráží nové technické možnosti satelitního vysílání - využití jiných parametrů FEC, normy a modulace, takže je možné za stejné peníze získat v multiplexu vyšší kapacitu.

Nové ceny mohou způsobit potíže menším společnostem. RSCC tvrdí, že po zdražení bude nadále konkurenceschopný se satelity Eutelsat a Sirius.

zdroj: tele-sat.info + vl. zpráva





Reklama




Vybrané články