Quantcast

Sportovní Trojka HD možná dočasně na Skylinku

| Martin Vyleťal | tisk

Sportovní okruh Slovenské televize (STV) Trojka (STV3) bude zřejmě opět dostupný ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV) po celou dobu konání zimních olympijských her (ZOH) v kanadském Vancouveru. Poprvé a naposledy Trojka HD vysílala na satelitu po dobu her v Pekingu před 2 lety.

"STV3 HD po dobu olympiády je dle mých informací na spadnutí," řekl webu parabola.cz Jaromír Glisník, ze společnosti TradeTec. "Towercom je před uzavřením dohody s STV," doplňuje.

Kapacitu pro Trojku má již Skylink připravenou. "Počítáme,že STV3 HD bude po dobu olympijských her na našem HD transpondéru přístupná všem slovenským zákazníkům Skylinku," kalkuluje Glisník. Půjde o dočasné rozšíření neplacené HD nabídky.

Kde kapacitu na plně vytíženém transpondéru Skylink najde zatím není jasné. V úvahu přichází snížení video bitratu programu u programu Nova HD, eventuálně jeho zařazení do statistického multiplexu.

Zájem o placené programy ve vysokém rozlišení (HDTV) je u nás minimální. Lze usoudit z kroků provozovatele - na DVB-S2 transpondéru se již vysílají dva SD programy - neveřejný test a placený kanál DokuCS na úkor HD obsahu. V loňském roce probíhaly testy obrazového formátu 720p, které měly mít efekt snížit datovou kapacitu stávajících programů a rozšíření multiplexu o další programy. Silný ohlas abonentů ale znamenal návrat k původnímu formátu 1080i.

technické parametry:

Astra 1G (23,5°E), freq. 12,110 GHz, pol. H, SR 27500, FEC 9/10, DVB-S2/QPSK





Reklama




Vybrané články