Quantcast

Astra zajistí šíření programů UPC Direct na Thor

| Martin Vyleťal | tisk

Satelitní operátor SES Astra bude nadále zajišťovat služby pro středoevropskou satelitní placenou televizi UPC Direct i po odchodu z evropského satelitního systému Astra na pozici 19,2°E.

Společnost SES Astra TechCom S.A. prostřednictvím uplinkových stanic v Lucembursku bude na transpondéry satelitů Thor 5 a Thor 6 na orbitální pozici 0,8 stupně západně šířit multiplexy UPC Direct. Pro tyto potřeby budou využity volné uplinkové stanice v Lucembursku. V této zemi bude sídlit i nová společnost UPC DTH S.a.r.l., která službu bude provozovat.

Astra sice přichází o jednoho z významných zákazníků ze střední Evropy ale bude pro tuto satelitní službu po technické stránce zabezpečovat distribuci programů (uplinkové služby) na konkurenční satelitní systém Thor, který provozuje norský satelitní operátor Telenor Satellite Broadcasting (TSBc).

Důvodem k tomuto kroku - šíření programů Astrou na Thor - je především chybějící infrastruktura TSBc v Lucembursku. Vzhledem k tomu, že UPC Direct bude provozovat sedm transpondérů na satelitech Thor, bylo by z technického pohledu problematické obsah šířit optikou na teleporty v Londýně, Bulharsku či Nittedalu.

Oficiální vysílání UPC Direct na nové pozici 0,8°W/1°W bude pro Českou republiku a Slovensko zahájeno 1. května / mája 2010. Pro Maďarsko o měsíc později. Podle neoficiálních informací, které má web parabola.cz k dispozici, by mělo souběžné šíření z původní pozice 19,2°E a nové 0,8°W/1°W probíhat cca 3 měsíce. Znamenalo by to ukončení šíření UPC Direct již během léta.





Reklama




Vybrané články