Quantcast

ČT změní digit. opakovače ve Velkém Meziříčí a Ledči na převaděče

| redakce | tisk

Česká televize upraví své digitální vysílače malého výkonu - opakovače změní na převaděče: Velké Meziříčí - Fajtův vrch 20. prosince a Ledeč nad Sázavou - Šeptouchov 22. prosince.

Česká televize precizuje svou síť 1 pro digitální zemské vysílání multiplexu veřejné služby. Současně s probíhajícími analýzami potřebnosti a vhodnosti digitálních vysílačů malého výkonu v dalších lokalitách také reviduje provoz již spuštěných digitálních dokrývačů. U dvou z nich nyní rozhodla o změně vysílací technologie.

Česká televize upraví způsob digitálního zemského vysílání z dokrývačů pro Velké Meziříčí a Ledeč nad Sázavou. Standardně aplikovaná technologie digitálních opakovačů se v těchto dvou případech potýká se složitými místními podmínkami - vlivem mnohonásobných odrazů je v některých místech příjem těchto signálů DVB-T neuspokojivý. Česká televize proto rozhodla o změně daných digitálních opakovačů na převaděče a požádala Český telekomunikační úřad (ČTÚ) o náhradní kmitočty. Tyto jsou již k dispozici, a tak Česká televize přistoupí k úpravě obou digitálních vysílačů malého výkonu promptně ještě před koncem roku, aby už na Vánoce mohli diváci ve všech částech Velkého Meziříčí a Ledče nad Sázavou bez potíží naladit všechny čtyři programy ČT v digitální kvalitě.

Digitální opakovač Velké Meziříčí - Fajtův vrch bude upraven na digitální převaděč v pondělí 20. prosince 2010. Jeho vysílací frekvence se tak změní z dosavadního 33. na 34. kanál.

Digitální opakovač Ledeč nad Sázavou - Šeptouchov se změní na digitální převaděč ve středu 22. prosince 2010. Jeho vysílání se přesune z dosavadního 53. na 49. kanál.

Oba zásahy na technologiích jmenovaných digitálních vysílačů ČT malého výkonu si vyžádají krátkou výluku vysílání. Po jejím skončení budou diváci přijímající signál těchto digitálních dokrývačů muset znovu naladit své přijímače. U specificky řešených rozvodů společné televizní antény (STA) v bytových domech, kde eventuálně rozvádějí programy ČT převedené z DVB-T signálu na analogovou modulaci, bude nutná drobná úprava takového systému STA, zatímco na koncových přijímačích již přeladění nebude potřeba.

zdroj: ČT





Reklama




Vybrané články