Quantcast

ČT s digitálním dokrývačem pro Náchod

| redakce | tisk

Česká televize posiluje dostupnost svého digitálního zemského vysílání v Náchodu. K 4. 7. 2011 zde spustila digitální převaděč sítě 1, prozatím ve zkušebním provozu.

V rámci druhé fáze své digitalizace, tedy dokrývání sítě 1, Česká televize spustila již 62. digitální vysílač malého výkonu. Ten posiluje dostupnost digitálního zemského vysílání ČT - multiplexu veřejné služby se všemi čtyřmi programy České televize - v Náchodu.

V pondělí 4. července 2011 Česká televize uvedla do zkušebního provozu digitální převaděč ČT v Náchodu-městě. Signál DVB-T je šířen na 53. kanálu v horizontální polarizaci, a to ze stanoviště Vyhlídka. Zdrojem pro tento digitální dokrývač je digitální vysílač ČT velkého výkonu Trutnov - Černá Hora.

Zkušební provoz by měl na digitálním převaděči ČT Náchod - Vyhlídka probíhat zhruba následující jeden až dva týdny. Během této doby nejsou vyloučené úpravy některých parametrů digitálního zemského vysílání. Česká televize proto doporučuje divákům v Náchodu, aby s případnými úpravami zejména systémů společných televizních antén (STA) počkali do spuštění řádného provozu. O tomto kroku bude ČT samozřejmě informovat.

Digitální zemské vysílání (DVB-T) České televize šíří soubor vysílačů velkého a malého výkonu označovaný jako síť 1. Jejím provozovatelem je přímo Česká televize. V tzv. multiplexu veřejné služby divákům nabízí programy ČT1, ČT2, zpravodajský ČT24 i sportovní ČT4 v digitální kvalitě a také digitální doplňkové služby jako je teletext a elektronický programový průvodce EPG. Síť 1 dosahuje dle Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) od konce září 2010 pokrytí 99,9 % obyvatel České republiky.

Digitální zemské vysílání lze přijímat pomocí set-top-boxu nebo digitálního televizoru s DVB-T tunerem. Nezbytná je také nepoškozená, správně nasměrovaná pevná venkovní anténa (pokojová dostačuje jen ve výjimečných případech) a anténní svod z odpovídajícího, neponičeného koaxiálního kabelu. Zásadní potíže může působit nevyhovující zesilovač či rozbočovač signálu. Při přechodu od analogového k digitálnímu příjmu je bezpodmínečně nutná odborná úprava převážné většiny systémů společných televizních antén (STA) v bytových domech.

zdroj: ČT





Reklama




Vybrané články