Quantcast

ESD: Konec regionálního omezení placené televize

| redakce | tisk

Anglická fotbalová Premier League prohrála u Evropského soudního dvora (ESD) v Lucembursku. Ten rozhodl, že musí existovat volný trh v oblasti poskytování programových služeb. Rozsudek bude velmi nákladný pro ty, kteří prodávají výhradní územní práva na sportovní a jiné akce a práva budou drahá a komplikovaná pro vysílání, kteří je koupí.

Problémem vysílacích práv se začal Evropský soudní dvůr zabývat poté, co jedna hospoda ve Velké Británii provozovaná paní Karen Murphy dostala pokutu ve výši 8 tisíc liber za to, že pro příjem anglické fotbalové ligy použila řeckou placenou televizi NOVA místo domácí služby Sky UK. Nabídka platformy NOVA byla zvolena především kvůli ceně, která je třetinová proti domácí platformě Sky UK.

Evropský soudní dvůr na radu svého advokáta nyní říká, že národní zákony, které zakazují dovoz, prodej nebo použití cizího dekodéru a karty je v rozporu se svobodou poskytování služeb. Proti verdiktu z Lucemburska není odvolání možné.

Paní Karen Murphy, která v uvedeném případu bojuje již osm let řekla, že rozhodnutí přijímá s úlevou a těší se, že se dostane případ zpět k vrchnímu soudu. ESD nyní pošle své stanovisko k Vrchnímu soudu v Londýně pro konečné rozhodnutí.

Toto rozhodnutí má také obrovský vliv na trh s německou fotbalovou Bundesligou. Ta se dokonce bojí "nebezpečných časů". Ceny pro domácí vysílací práva mohou spadat pod obrovský tlak. V současné době příjmy z televizních práv v Německu tvoří téměř třetinu celkových příjmů klubů.

Podle konzultanta ESD exkluzivita porušuje vnitřní trh na jednotlivé národní trhy. To způsobuje "poškození volného pohybu služeb" a není v souladu s právem EU. V současné době není jasné, jaký to bude mít dopad na placenou televizi a filmy a seriály.

zdroj: adTV, DPA





Reklama




Vybrané články