Quantcast

Počet domácností s příjmem digitálních signálů roste

| redakce | tisk

Podle studie Strategy Analytics, kterou provedla u 70 operátorů digitální televize v 16 zemích, přijímá již 25,7% Evropanů programy z digitálního přenosu. Tyto čísla pocházejí z konce loňského roku (2004). Na konci předchozího roku (2003) bylo napojeno na digitální signál jen 21,1% domácností. Podle analytika Strategy Analytics Martina Olossona jsou tyto čísla ukázkou nepochybného úspěchu digitální televize u uživatelů. Podle něj lze očekávat v dalších letech vzrůstající zájem o tento druh přenosu.

Digitální terestrickou televizi (DVB-T) během roku 2004 nově přijímá více jak 4,4 miliónů lidí. DVB-T očekává podle společnosti Tekrati další růst. V roce 2010 má v Evropě přijímat digitální pozemní signály více jak 42,2 miliónů domácností. IPTV (Internet Protocol television) má ve stejném období využívat více jak 11,3 miliónů abonentů.

Podle dat Strategy Analytics bylo v roce 2004 v Evropě 25 miliónů abonentů digitální satelitní televize. Další růst může satelitní televize očekávat v dalších letech. Především se startem TV programů ve vysokém rozlišení (HDTV).

DVB-C, tedy digitální kabelová televize, také v loňském roce rostla, byť jen málo. V roce 2004 se připojilo na DVB-C více jak 1,2 miliónů domácností. Strategy Analytics očekává, že v souvislosti se startem dalších digitálních programů se bude zvyšovat zájem i o digitální kabelovku. Zatím jen 16% zákazníků kabelové televize v Evropě dává přednost digitální nabídce před analogovou.

zdroj: adMarket





Reklama




Vybrané články