Quantcast

Velkolepá Indie ve 22. týdnu na Prima ZOOM

| redakce | tisk

Nové schéma vysílání Prima ZOOM běží 24 hodin denně na plné obrátky. Premiérové tematické bloky vysílá vždy od pondělí až do neděle v čase 18.00 - 20.00 a 20.00 - 22.00 hodin. Z bohaté nabídky dokumentů Prima ZOOM vybíráme.

27. 5. 18.00 - Černý vlk: Příběh rebela
Hodinový film o vlčím Casanovovi je epickým příběhem rebela, který od začátku do konce popisuje devítiletý život vlka v národním parku v americkém Yellowstonu. Říká se mu Černý vlk, oficiálně je označovaný jako Vlk z Yellowstonu číslo 302 a kvůli tomu, že se většinou dvořil několika samicím ze smečky najednou, získal přezdívku Vlk Casanova. Díky jeho volnomyšlenkářské povaze si Černého vlka oblíbila veřejnost a biology inspiroval k úplně jiné, zato efektivní strategii páření vlků. Příběh rebela začíná v roce 2000, kdy se Černý vlk narodil. Jeho prarodiče byli vůdci smečky, ale podlehli v souboji s jinými vlky.

28. 5. 18.00 - Discovery Atlas: Austrálie, jak ji neznáte
Dokumentární seriál Discovery Atlas získal uznání po celém světě. Věnuje se přírodním i architektonickým památkám jednotlivých zemí a přibližuje také často velmi exotický způsob života jejích obyvatel. Ve čtvrtém dílu přišla řada na Austrálii. Pro poměrně mladý národ je typické pevné odhodlání a tuhý kořínek. Jeho základy ale stojí na úžasné starověké kultuře. Díky dokumentu máme možnost porovnat dávné místní tradice s úspěchy, kterých tato země dosáhla v nedávné době. Podívejte se, jak žije mladý domorodec ve snaze navázat na dědictví svých předků. Uvidíte, co zažívá profesionální plavec, jak vypadá obyčejný den mladých dobytkářů. Nebo stavitele, který pracuje na nejdelším plotu vedeném napříč celým kontinentem.

28. 5. 20.00 - Odhalený Egypt (Skutečná Kleopatra)
Odhalte největší tajemství starověkého Egypta v úspěšném osmidílném dokumentárním seriálu! Odhalený Egypt spojuje nejnovější vědecké poznatky a postupy s vynikajícími digitálními efekty. Takto vyzbrojený seriál proniká do míst, kterých se noha obyčejného smrtelníka už celé věky nedotknula. V každé epizodě dojde na jednu ze známých ikon starověkého Egypta, jako je záhada mumie křičícího muže nebo původ a vznik velké sfingy v Gize. Hrobka Alexandra Velkého, opravdového Krále Škorpióna, Kleopatry, faraóna Ramsese a záhady pyramid ani Údolí králů samozřejmě nemůžou chybět.

29. 5. 19.00 - Mexická drogová válka
Konkurenční drogové kartely mezi sebou bojují o pašerácké trasy do Ameriky a násilí v Mexiku se začíná vymykat kontrole. Mexický prezident sice gangsterům vyhlásil válku, ale jejím jediným výsledkem se zdá být pouze nárůst zabitých. Katya Adler vyráží hluboko do srdce šokujícího konfliktu, aby odhalila lidské příběhy za zdánlivě náhodnými znepokojivými násilnostmi. Zároveň pokládá provokativní otázku, jestli fakt, že nejmocnější pašerák drog na světě Joaquin „Chapo“ Guzman stále zůstává na svobodě, potvrzuje jediné: je mexická válka proti drogám úplně bezzubá?

29. 5. 20.00 - Galapágy
Jsou to ostrovy, které změnily svět. Živoucí přírodní laboratoř byla původní inspirací Darwinovy teorie o evoluci. Galapágy jsou zkrátka něčím na způsob geologického běžícího pásu, jenž zažil zrod i zánik nespočtu živočišných a rostlinných druhů. Třídílná dokumentární minisérie Galapágy vyzbrojená novým vizuálním stylem a fascinujícími záběry kamery zkoumá pozoruhodnou různorodost života v divočině. Zároveň zdůrazňuje odlišný charakter ostrovů. Zatímco ostrovy na západě vystupují z moře jako ztělesněná nabídka na život, na východě se noří pod hladinu a nabízí jedině smrt. Ostrovy mezi nimi se hemží životem. Nikde jinde na Zemi není životní cyklus tak očividný. Podívejte se na něho vlastníma očima!

Velkolepá Indie ve 22. týdnu na Prima ZOOM
▲ Velkolepá Indie ve 22. týdnu na Prima ZOOM

Foto: Galapády. Uvidíte na Prima ZOOM

29. 5. 21.00 - Zvířecí vetřelci
Invazivní zvířecí druhy dominují novým teritoriím svou silou, schopností maskovat se nebo jednoduše velkým počtem. Šestidílný dokumentární seriál Zvířecí vetřelci představuje živočichy, kteří mají znepokojivě vysoké schopnosti přizpůsobit se novému prostředí, ovládnout ho a tím způsobit nemalé problémy. Patří mezi ně na svobodu uprchlí hroši bývalého kokainového krále Pabla Escobara, velké krysy z močálů na jihu Spojených států, divoká prasata, která v počtu 23 miliónů zaplavila Austrálii, přemnožení severoameričtí losi pronikající do městského prostředí, kojoti útočící na lidi a krvežíznivé štěnice. Zjistěte, jak problémy se Zvířecími vetřelci začaly, jaké způsobují škody a jak se s nimi dá bojovat.

30. 5. 18.00 - Universum: Od pouští k povodním
Ve 21. století se má podle odhadů zvýšit průměrné množství dešťových srážek i jejich hustota. Dokumentární film Universum: Od pouští k povodním navštěvuje místa, kde se místní potýkají buď s nedostatkem nebo naopak s nadbytkem srážek, a ukazuje, jak by bylo možné se s novými podmínkami vyrovnat. Mezi nejmokřejší místa na světě patří francouzský ostrov La Réunion v Indickém oceánu s rekordními přívalovými dešti. Nebo město Cherrapunji ve východní Indii, kde je kvůli pětiměsíčnímu období nepřetržitých dešťů zdaleka nejvyšší vlhkost na světě. Mezi opačné extrémy patří poušť Atacama v Chile považovaná za nejsušší na světě. Předpokládá se, že některé její části nezažily déšť po celé desetiletí.

31. 5. 18.00 - Nejděsivější kletby světa
Tento snímek navštíví deset nejhorších prokletých míst na světě ve snaze odhalit příčinu mnoha úmrtí a životních neštěstí. Zjistěte pravdu o kletbě hrobky krále Tuta a slavném prokletí Sodomy a Gomory ze Starého zákona. Film vyvažuje skepticismus svědectvími věřících a dramatické rekonstrukce na místech po celém světě doplňuje rozhovory s experty. Výsledek? Hrozivé detaily o kletbách vycházejí najevo přímo před vašima očima.

31. 5. 20.00 - Na Falklandy s Nigelem Marvenem
Nigel Marven představuje spoustu fascinujících zvířecích druhů. Na Falklandy ho ale přivábil především jeden z nejnebezpečnějších predátorů v celém Atlantském oceánu, kterým je kosatka dravá. Nigel se pohybuje po ostrovech v malé helikoptéře po stopě rypoušů severních, lachtanů medvědích, albatrosů a čtyř různých druhů tučňáků. Jako vždy se do všeho pouští osobně - a co nejvíce zblízka! S hravými rypouši se ponoří pod hladinu, sleduje, jak se mladé kosatky učí lovit, a dokonce se sám stává obětí zvědavců, když se za ním vydá celá parta samiček tučňáků.

1. 6. 19.00 - Velkolepá Indie
Indie si vytyčila mimořádné cíle: postavit elektrickou i vodovodní síť a vytvořit zdravotní péči dostupnou pro více než jednu miliardu svých obyvatel. Dá se toho vůbec dosáhnout? Pohled na dva rozhodující okamžiky v historii Indie dokazuje, do jaké míry je tento velký subkontinentální národ schopný dosáhnout toho, co si zamane. I když se jedná o revoluční změny s dalekosáhlými důsledky. Vždyť právě v Indii došlo k rozmáchlých společenským a náboženským reformám císaře Ašóky Velkého, Buddhova válečníka, a výstavbě jednoho z architektonických zázraků světa, jakým je Tádž Mahal.

Velkolepá Indie ve 22. týdnu na Prima ZOOM
▲ Velkolepá Indie ve 22. týdnu na Prima ZOOM

Foto: Velkolepá Indie. Uvidíte na Prima ZOOM

1. 6. 20.00 - Zázračná planeta (Mělká moře)
Fascinující dokumentární seriál z produkce BBC ukazuje planetu Zemi v takové podobě, v jaké jsme ji nikdy předtím neviděli. 11 epizod vznikalo úctyhodných pět let a získalo čtyři prestižní ceny Emmy. Zaslouženě. Planeta Země se pyšní vysokorozpočtovými záběry i tím, že je prvním dokumentem natočeným ve vysokém rozlišení. 71 kameramanů „zasahovalo“ na 204 lokacích v 62 státech. Podařilo se jim proniknout do nejhlubších jeskyní, zachytit mrazivou krásu obou pólů nebo vyšplhat na vrcholky nejvyšších hor. A stálo to zato! Nic lepšího v tomto žánru totiž nebylo dosud natočeno.

2. 6. 18.00 - Neviditelný vesmír
Trvá to asi stejně dlouho jako jediné mrknutí oka. Během chvilky je dřevo roztrhané na kusy. Vypadá to, jako by ho zničila nějaká neviditelná síla. Událost se odehraje s takovou rychlostí, že není možné postřehnout detaily. Ale díky digitálním vysokorychlostním kamerám dokážeme zpomalit čas. Dokumentární film Neviditelný vesmír představuje svět pouhým okem neviditelný. Je to prostředí tak nové a cizí, že při jeho sledování nejprve dokonce budete mít problémy poznat, na co se vlastně díváte. Filmová expedice do neuvěřitelného světa neviditelného pohybu díky zpomaleným záběrům vysvětluje mnohé vědecké záhady.

zdroj: FTV Prima





Reklama




Vybrané články