Quantcast

Deutsche Welle TV posílí vysílání v angličtině

| redakce | tiskobrázek k článku: Deutsche Welle TV posílí vysílání v angličtině

Deutsche Welle je v procesu restrukturalizace. Nová strategie vysílatele mění jazykovou nabídku rozhlasových kanálů Deutsche Welle a také televizní stanice Deutsche Welle TV a přidružených online služeb. Informoval o tom provozovatel.

"Kvůli dosažení našich cílů v příštích čtyřech letech chceme vytvořit správné podmínky v našich oddělení již teď," řekl zaměstnancům v Berlíně a Bonnu generální ředitel Deutsche Welle Peter Limburg. Dne 17. ledna se vedení stanic dohodlo na sérii reforem. "Budou tvořit rámce, v němž můžeme realizovat naše pojetí kreativní a moderní žurnalistiky a své polohy jako globálního poskytovatele informací se sídlem v Německu," komentoval plány Limburg.

Návrhy počítají s posílením obsahu v anglickém jazyce, stejně tak v jazycích, které se ukázaly jako úspěšné pro Deutsche Welle. Angličtina se stane vlajkovou lodí pro Deutsche Welle. Cílem DW je více oslovit cílové publikum s rozhodovacími pravomocemi a politickém veřejném mínění po celém světě. Mezitím se německy hovořící televizní kanál změní a zaměří se více na zprávy a jasnější programovou strukturu. "Němčina zůstává důležitým jazykem pro DW," řekl šéf DW.

Plány jsou navrženy tak, aby DW posílila obsah v anglickém jazyce v rámci mezinárodního mediálního prostředí. Regionálně se vysílatel zaměří na Afghánistán, Čínu a Irák v Asii a stejně tak na Afriku, arabský svět, Rusko, Latinskou Ameriku, Turecko a krizové oblasti v Evropě.

Na základě tohoto rozhodnutí se lineární TV a online obsah v angličtině znatelně rozšíří. DW TV výrazně rozšíří zpravodajství, které se bude vysílat častěji. DW zredukuje mnoho pořadů, přičemž zvedne kvalitu zbývajících formátů.

DW bude nadále nabízet původní obsah na televizi a online v německém jazyce. Nicméně výdaje do této oblasti budou sníženy a rozšíří se spolupráce s německými národními veřejnoprávními kanály ARD, ZDF a Deutschlandradio. Německy hovořící nabídka DW bude i nadále nabízet klíčové služby pro ty, kteří žijí v zahraničí a mluví německy a ostatní německé státní příslušníky a osoby s německými kořeny.

Řada jazykových oddělení DW se restrukturalizace nedotkne. Platí to například o redakčních oddělení v jazycích: dari, pashto, perština, čínština, kiswahili, hausa, amharština, arabština, španělština, portugalština pro Brazílii, ruština, ukrajinština, turečtina, řečtina a polština - rozpočty zůstanou téměř beze změn.

Některé jazykové oddělení čeká strukturální změny: online služby v albánštině, bosenštině, bulharštině, chorvatštině, makedonštině, rumunštině a srbštině bude změněnou na osobní dialog založený na formátu blogu s komentáři. Evropský TV magazín zůstane v těchto jazycích zachován, ale rozhlasové vysílání v albánštině a chorvatštině skončí.

V budoucnu se DW zaměří na cílovou skupinu v Indii a Pákistánu, zejména v angličtině. Manthan, vzdělávací magazín pro TV v hindštině bude pokračovat ale webové stránka v tomto jazyce skončí. Rozhlasová nabídka v urdu se zaměří na vzdělávání a večerní jazykové rozhlasové vysílání v tomto jazyce bude zachováno. Obě rozhlasové vysílání přes krátké vlny a website v urdu skončí.

Indonéský vědecký magazín pro TV, Inovator, bude zpočátku pokračovat, a budou prováděny průzkumy, zda části nového anglicky hovořícího TV kanálu mohou být titulkovány do indonéštiny. Indonéská webová stránka bude také zredukována do blogu s komentáři. Totéž platí o stránku ve francouzštině pro Afričany. Výroba rozhlasových pořadů ve francouzštině bude přesunuta na FM a objeví se na místních stanicích v Africe.

Deutsche Welle ukončí svoji nabídku v bengálštině a portugalštině pro Afriku. Nicméně někteří zaměstnanci z bengálského oddělení budou využiti k posílené anglické jazykové verze televizního vysílání a online služeb pro Asii. Podobně se členové portugalské redakce pro Afriku připojí k týmu anglického obsahu pro Afriku.

Kanál Deutsche Welle TV ukončí také produkci a vysílání řady magazínů - mj. PopXport, Agenda, World Stories, Germany Today, Insight Germany, People and Politics, Kino a Talking Germany. Konec se vztahuje na všechny čtyři jazykové verze DW TV - tedy německou, anglickou, španělskou a arabskou. Magazín "Made in Germany" a talk show "Quadriga" budou zásadně přepracovány a restrukturalizovány.

Pořady Euromaxx, Tomorrow Today, Global 3000, In Focus, In Good Shape, Drive it!, Shababtalk, On the Pulse, Discover Germany, Shift, Kick Off! and Kick Off! Countdown, Europe in Concert, European Journal, Arts.21, Business Brief, The New Arab Debates, Claves, Treasures of the World, Close up a Faith Matterswill budou pokračovat ve všech stávajících jazykových verzích.

DW TV bude usilovat po sílení televizní nabídky zavedením interaktivních formátů a talk show.

Všechny změny jsou součástí nové strategie a nezbytných opatření pro léta 2014 až 2017 a začnou probíhat, jakmile je schválí místní rada.





Reklama




Vybrané články