Quantcast

Sportovní příběhy ČT si odnášejí vítězství ze Sportfilm festivalu

| redakce | tisk

Pořady České televize bodovaly ve všech šesti hodnocených kategoriích 17. ročníku libereckého Sportfilm festivalu.

Těší mě, že pořady České televize se sportovní tématikou dokáží obstát nejen svou kvalitou, ale i námětem a zpracováním v rozmanitých žánrech filmové a televizní tvorby,“ komentuje úspěch ředitel vývoje pořadů a programových formátů Jan Maxa a dodává: „Sport sám o sobě je nevyčerpatelným zdrojem jedinečných příběhů a inspirace. Na obrazovce i v očích diváků České televize má proto své nezastupitelné místo.“

Sportovní příběhy ČT si odnášejí vítězství ze Sportfilm festivalu
▲ Sportovní příběhy ČT si odnášejí vítězství ze Sportfilm festivalu

13. komnata Ondřeje Moravce režisérky Aleny Činčerové, která představuje úspěšného olympionika a biatlonistu jako zarputilého muže, jenž z lásky ke sportu v mládí překonal těžké zdravotní komplikace a dokázal vstát z invalidního vozíku, se stala vítězem kategorie Olympijské hry - olympijské ideje.

Cenu za nejlepší reportáž si odnesl Jiří Hölzel, jehož snímek Red Bull X-Alps z extrémního závodu paraglidistů přes nejvyšší alpské vrcholy zaujal porotu nejen příběhem českého účastníka Michala Krysty, ale i dynamickým zpracováním a snahou dobrat se důvodů, proč tak extrémní závod vůbec absolvovat. Z dokumentárních projektů byl porotou nejlépe ohodnocen pořad natočený k 110. výročí hokejového oddílu HC Sparta Praha v režii Filipa Slezáka Sparta - terč s velkým S. Medailon legendární české basketbalové reprezentantky Hany Horákové Hanko, díky! režiséra Tomáše Budky zvítězil v kategorii Sportovní osobnosti.

Sportovní příběhy ČT si odnášejí vítězství ze Sportfilm festivalu
▲ Sportovní příběhy ČT si odnášejí vítězství ze Sportfilm festivalu

Další dvě prvenství získaly i pořady dětského kanálu ČT :D. V Kategorii Děti a sport se blýskl sportovní magazín Lvíčata, který zábavnou formou a dětskýma očima představuje jednotlivá sportovní odvětví. V kategorii Metodické a populárně vzdělávací snímky porotu nejvíce zaujal lifestylový cyklus Faktor U, konkrétně díl v režii Petra Kožušníka Longboarding. Cenu poroty získal Jakub Skalický za jeden z dílů docureality Nabručení s názvem V sedle.

SPORTFILM LIBEREC INTERNATIONAL FICTS FESTIVAL 2014, který se konal 14. - 16. října 2014 v Liberci, je mezinárodní soutěžní festival televizních a filmových projektů s tematickým zaměřením na olympijské ideje, olympijské hry a sport. Všechny zde oceněné snímky jsou zároveň nominovány na festival SportMovies & TV, který se uskuteční ve dnech 3. - 8. prosince 2014 v Miláně.

zdroj: ČT





Reklama




Vybrané články