Quantcast

ČT: HD vysíláme v souladu s normami a hledáme řešení pro maximální kompatibilitu

| redakce | tiskobrázek k článku: ČT: HD vysíláme v souladu s normami a hledáme řešení pro maximální kompatibilitu

HD programy České televize (ČT) se vysílají na satelit Astra 3B (23,5°E) z uplinku společnosti Towercom z Bratislavy. Společnost vysílá stream v takové podobě, v jaké jej dostává od ČT.

Česká televize vysílá podle standardů a snaží se zajistit maximální kompatibilitu s přijímači, které jsou na trhu a které byly prodávány dříve.

HD multiplex ČT se vysílá od 15.12.2014 z bratislavského uplinku společnosti Towercom a to bez úpravy.

"Multiplex Českej televízie preberáme „hotový“ a ten je 1:1 uplinkovaný z Bratislavy, nerobíme s ním žiadne úpravy. Ak sa vyskytujú problémy s kompatibilitou s niektorými satelitnými prijímačmi, to je otázka na technické odd. ČT," uvedl na dotaz webu parabola.cz Michal Šuran ze společnosti Towercom.

Veřejnoprávní vysílatel zaznamenal jen několik málo ohlasů na nestandardní chování přijímače u HD stanic.

"Česká televize zaznamenala pouze několik reakcí diváků na nestandardní příjem HD programů z nového satelitního multiplexu. Toto se objevuje pouze u některých modelů a softwarových verzí přijímačů (častěji set-top-boxů, výjimečně televizorů se satelitním tunerem)," řekla webu parabola.cz Alžběta Plívová, tisková mluvčí ČT.

"Z dosavadního rozboru příčin vyplývá, že nejde o chyby ve vysílaném multiplexu, ale o nepřipravenost některých přijímačů na nové funkce, které ČT využívá v plném souladu s normami pro digitální HD vysílání. Přesto Česká televize intenzivně hledá řešení, které by umožňovalo zvolené pokročilé funkce ve vysílání využívat a zároveň zajistit maximální kompatibilitu s přijímači, které jsou na trhu, i s těmi zakoupenými dříve," dodala Alžběta Plívová.

Od poloviny prosince se HD programy ČT - tj. ČT1 HD, ČT2 HD a ČT Sport HD vysílají z nového transpondéru družice Astra 3B (23,5°E), na kmit. 12,363 GHz, pol. V, SR 29500, FEC 3/4, DVB-S2/8PSK.





Reklama




Vybrané články