Quantcast

Český rozhlas pokračuje s experimentálním digitálním vysíláním

| redakce | tisk

Český rozhlas (ČRo) pokračuje s technickými testy digitálního pozemního rozhlasového vysílání ve standardu DAB. Od 1.12.2016 navazuje na původní experiment z pražského vysílače Žižkov nový experiment.

Nově se experimentální vysílání rozšíří i do Berouna. Rozšíření testů schválil Český telekomunikační úřad až do 31.5.2017.

Žižkovský vysílač v Praze o výkonu 20 kW ERP bude doplněn o lokalitu Beroun. Stowattový opakovač zde pokryje berounskou kotlinu bez nutnosti samostatné dopravy signálu. Současný projekt bude nyní testován v provozu tzv. jednofrekvenční sítě SFN. Tyto testy jsou součástí komplexního souboru příprav, které Český rozhlas provádí v souvislosti s plánovaným zahájením řádného vysílání DAB,“ uvedl ředitel Techniky Českého rozhlasu Karel Zýka.

Spuštění vysílání DAB v podobě tzv. pilotu schválila vláda na konci srpna tohoto roku.

Experimentální multiplex DAB Praha obsahuje stanice Radiožurnál, Dvojka, Vltava, Plus, Rádio Wave, D-dur, Jazz, Rádio Junior, ČRo Sport a Regina DAB Praha. Dále také doprovodné multimediální služby a několik testovacích pozic s různým nastavením distribučních parametrů.





Reklama




Vybrané články