Quantcast

Eutelsat 9B začal používat frequency reuse

| redakce | tisk

Na nové telekomunikační družici Eutelsat 9B, která je zaparkována na pozici 9°E, začal francouzský satelitní operátor Eutelsat testovat možnosti využívání techniky frequency reuse.

Co je to frequency reuse? Každý satelit, případně i pozice má předem stanovené kmitočtové pásmo, které může používat. Do tohoto pásma lze umístit počet transpondérů, které odpovídají dostupné šířce pásma. Více transpondérů lze do stejného pásma umístit jen opakovaným využitím stejných kmitočtů za podmínky, že budou pokrývat signálem jiné území. A to je případ družice Eutelsat 9B.

Eutelsat 9B začal používat frequency reuse
▲ Eutelsat 9B začal používat frequency reuse

Footprint Eutelsat 9B, italský svazek

Satelitní operátor již při objednání družice uvedl, že bude na této pozici používat tzv. regionální svazky, které budou splňovat požadavky zákazníků. Na této družici se setkáme nejenom se širokým svazkem (wide beam) ale v pásmu 12,1 až 12,5 GHz rovněž i se svazky regionálními - rozšířeným řeckým, německým, italským a severským.

Díky úpravě řeckého svazku lze transpondéry řecké pay-tv Cosmote TV (dříve OTE TV) přijímat i ve střední Evropě. Podobně i německý svazek. Rovněž i italský svazek lze poměrně dobře přijímat zejména na území České republiky, naopak severský svazek má velmi dobré pokrytí Slovenska. Teoreticky lze ve střední Evropě zachytit všechny svazky ze satelitu Eutelsat 9B až na jednu výjimku.

Eutelsat 9B začal používat frequency reuse
▲ Eutelsat 9B začal používat frequency reuse

Footprint Eutelsat 9B, severský svazek

Na kmitočtu 12,111 GHz začal Eutelsat používat frequency reuse. Stejná frekvence je využívána pro testovací účely v italském svazku a v severském svazku na stejném kmitočtu jsou šířeny ukrajinské programy. V praxi to znamená, že dochází na satelitu k efektivnímu využití stejných kmitočtů pro různá teritoria. Svazky jsou ale pro diváky ve střední Evropě značně "nebezpečné" - s ohledem na skutečnost, že je v tomto regionu dostupný signál z italského a severského svazku, dochází ke vzájemnému zarušení. V praxi to znamená, že z uvedené frekvence není pak možné přijímat vysílání ani z italského a ani ze severského svazku.

technické parametry:

- svazek Itálie:

• Eutelsat 9B (9°E), freq. 12,111 GHz, pol. V, SR 27500, FEC 2/3, DVB-S/QPSK

- svazek severní Evropa a Pobaltí:

• Eutelsat 9B (9°E), freq. 12,111 GHz, pol. V, SR 27500, FEC 2/3, DVB-S/QPSK

zdroj: lyngsat + vl.info





Reklama




Vybrané články