Quantcast

Hispasat 36W-1 již na kosmodromu v Kourou

| redakce | tisk

Nový telekomunikační satelit Hispasat 36W-1 byl dopraven do kosmického střediska Kourou ve Francouzské Guyaně. Start s nosnou raketou Sojuz je naplánován na 27.1.2017 (let VS16).

V Kourou nyní proběhne série testů přes plánovaným letem s raketou Sojuz.

Satelit Hispasat 36W-1, jak již název napovídá, bude umístěn na pozici 36°W. Na orbitální dráze má sloužit nejméně 15 let a poskytne multimediální služby v Americe, Evropě a na Kanárských ostrovech.

Družice je vybavena 20 transpondéry v Ku pásmu se šířkou pásma 33 a 36 MHz a 3 v Ka pásmu s celkovým pásmem 144 MHz. Při startu bude nový kosmický aparát vážit více než 3 tuny.

Hispasat 36W-1 je výsledkem práce programu ARTES (Advanced Research in Telecommunications Systems) Evropské kosmické agentury (ESA) a bude to první satelit zhotovený na bázi platformy SmallGEO (LUXOR), která má sloužit pro stavbu malých geostacionárních satelitů pro všeobecné účely, což umožní evropskému průmyslu konkurovat na komerčním trhu telekomunikací v poskytování služeb na malých platformách.

Další satelit na platformě SmallGEO bude HYLAS 3 a bude vynesen v březnu 2017.

S novým satelitem Hispasat 36W-1 bude k dispozici i nový druh vysílací antény, která umožní aktivně seřídit vysílací svazek a tím poskytne provozovateli větší flexibilitu.

zdroj: satkurier.pl





Reklama




Vybrané články