Quantcast

Ariane 5 vynesla do vesmíru satelity ViaSat 2 a Eutelsat 172B

| redakce | tisk

Z kosmodromu Kourou z Francouzské Guyany odstartovala ve čtvrtek 1.6.2017 ve 20:45 místního času (tj. 2.6.2017 v 1:45 hodin našeho času) nosná raketa Ariane 5. Na palubě měla dva pasažéry - Eutelsat 172B a ViaSat 2.

Šlo v pořadí o šestý start Arianespace a třetí let Ariane 5 v letošním roce z Guyany. ViaSat 2 bude sloužit pro společnost ViaSat Inc. a Eutelsat 172B pro francouzského operátora Eutelsat.

ViaSat 2 je druhým satelitem ViaSat, Inc. vynesený Arianespace. První byl WildBlue 1 v roce 2006. ViaSat dříve oznámila plán vynesení dalšího satelitu ViaSat 3.

ViaSat-2 byl navržen pro poskytování vysokokapacitní konektivity a širokého flexibilního pokrytí pro přesun kapacity do oblastí, kde je poptávka. Očekává se, že satelitní systém ViaSat 2 přinese značné zlepšení v oblasti rychlosti, nižších nákladů a rozšířeného širokopásmového pokrytí, které bude zahrnovat Severní a střední Ameriku plus Karibik, severní část Jižní Ameriky a letecké a námořní trasy mezi Severní Amerikou a Evropou.

ViaSat-2 bude mít dvojnásobnou kapacitu a 7x větší pokrytí než předchůdce ViaSat-1. Satelit bude zaparkován na pozici 70°W a bude komunikačním satelitem s největší kapacitou na orbitu. Viasat 2 zhotovila společnost Boeing v Kalifornii na bázi platformy 702HD.

Eutelsat 172B přinese vyšší kapacitu pro rychle rostoucí aplikace, které zahrnují námořní a leteckou konektivitu, firemní sítě, distribuci videa a vládní služby. Satelit bude umístěn na pozici 172°E a poskytne pokrytí od Aljašky po Austrálii.

Satelit poskytne novou kapacitu v Ku pásmu s využitím mnoha svazků s celkovou kapacitou 1,8 Gbps, která bude sloužit pro nejrychleji rostoucí region na světě v letecké dopravě. Vedle této kapacity bude družice poskytovat kapacitu v C a Ku pásmu s řadou svazků sloužící pro Asii a Pacifik.

Eutelsat 172B je první plně elektrický telekomunikační satelit vyrobený v Evropě. Tato klíčová technologie byla implementována společností Airbus v Toulouse s využitím nové elektrické platformy Eurostar E3000 EOR (Electric Orbit Raising).





Reklama




Vybrané články