Quantcast

ČR opět míří na Eurovizi. Hledá se píseň pro Lisabon 2018

| redakce | tisk

Česká televize se připravuje na další ročník Eurovision Song Contest, který každý rok sleduje v přímém přenosu přes čtvrt miliardy diváků ve více než dvaačtyřiceti zemích.

Poslední ročník vyhrál portugalský jazzový zpěvák Salvador Sobral, proto se nejsledovanější nesportovní událost roku tentokrát přesouvá do Lisabonu. Autoři a interpreti mají možnost svou píseň přihlásit do 17. listopadu.

Letos přislíbili účast Dasha, Thom Artway, Mikolas Josef, Markéta Konvičková, Pavel Callta, Elis Mráz, Yanna, Mariana Prachařová, Annabelle nebo třeba kapely Doctor Victor, Eddie Stoilow a další. Vítězný interpret či kapela dostanou maximální péči, v rámci níž se chceme nejvíce soustředit na podobu pódiového vystoupení, kterou plánujeme celou připravit v Čechách a přivést do Portugalska,“ prozrazuje pověřený kreativní producent projektu Jan Potměšil a pokračuje: „Stejně tak počítáme opět s promo kampaní, která zahrne návštěvy v zahraničí, kde píseň zazní v klubech a halách. Těší nás rostoucí zájem ze strany českých muzikantů a skladatelů, což ukazuje na pozitivní přijímání této nejvýznamnější hudební soutěže na světě.“

Do nového ročníku soutěže může být přihlášena skladba, která nebyla na jakékoli platformě zveřejněna před 1. zářím 2017 a není delší než tři minuty. Hlásit se mohou skladatelé a interpreti z Česka i ze zahraničí - jedinou podmínkou je, aby alespoň jeden z hlavních vokalistů byl Čech. „Věřím, že máme co nabídnout a ukázat. Eurovision Song Contest je především hra a já věřím, že účastnit se her mezi národy je mnohem zdravější, než být součástí mezinárodních konfliktů,“ říká k soutěži finalistka předminulého ročníku Gabriela Gunčíková.

Eurovize je tradičně velkou příležitostí jak pro nováčky hudební scény, tak i pro profesionály. „Mně i Vaškovi přibyla spousta fanoušků ze všech zemí světa, kteří sledují naše sociální sítě. Už proto je účast na Eurovizi super. Když tam vystupuje někdo, koho lidé úplně neznají, jako v posledním ročníku byla Martina Bárta, tak to je pro něj, jako pro začátečníka, úplná bomba,“ vysvětluje zpěvačka Marta Jandová, která Českou republiku reprezentovala před dvěma roky ve Vídni společně s Václavem Noidem Bártou.

Kdyby byla možnost, abych se na Eurovizi vrátil, tak bych byl strašně rád. Minimálně bych ale účast doporučil kvůli tomu, že jako Čech jsem se alespoň na okamžik mohl cítit jako světová hvězda. Poznávali nás lidé z celé Evropy,“ dodává Václav Noid Bárta. A účastnice loňského ročníku, zpěvačka Martina Bárta, jej doplňuje: „Byly to pro mě nejkrásnější tři měsíce života, obrovská životní zkušenost. Díky Eurovizi mám nové přátele a s některými interprety jsem stále v kontaktu. Je důležité si před vystoupením najít svůj vnitřní klid a nestresovat se zbytečně dopředu. Ti lidé před vámi tam nejsou proto, aby vám ublížili, ale naopak vás povzbuzují.“

Česká delegace připravila k oficiálnímu ohlášení účasti na Eurovision Song Contestu 2018 remix písně, která Českou republiku letos reprezentovala v Kyjevě. Skladbu My Turn zremixoval norský producent JOWST, který na Eurovision Song Contest 2016 získal 10. místo.

zdroj: ČT





Reklama




Vybrané články