Quantcast

Ariane vynesla satelity Superbird 8 a Hylas 4

| redakce | tisk

Po mnoha odkladech odstartovala nosná raketa Ariane 5 a dopravila na orbitální dráhu dva komunikační satelity - Hylas 4 a Superbird 8. Start proběhl z kosmodromu Kourou z Francouzské Guyany ve čtvrtek 5. dubna 2018 ve 23:34 hodin středoevropského času.

Superbird 8 je v pořadí 19. satelitem SKY Perfect JSAT, který vynesla společnost Arianespace. Naposledy tato firma vynesla pro provozovatele družici JCSAT-15 v prosinci 2016.

SKY Perfect JSAT Corporation je lídrem v poskytování vysílacích a komunikačních služeb. V Asii je největším satelitním operátorem, který provozuje flotilu 17 družic. Společnost také poskytuje multikanálovou pay-tv službu šířenou přes satelit SKY PerfectTV!, která má v Japonsku celkem 3 miliony abonentů.

Superbird 8 má kapacitu v Ku a Ka pásmu a bude poskytovat satelitní komunikační služby na japonském trhu. Družice bude zaparkována na pozici 162°E a nahradí družici Superbird B2, která byla vynesla v roce 2000.

Satelit Superbird 8 zhotovila a dodala společnost MELCO (Mitsubishi Electric Corporation) na bázi platformy DS2000. Jde již o třetí MELCO satelit vynesený společností Arianespace.

Družice je také vybavena kapacitou v X pásmu pod názvem DSN-1 (Defense Communications Satellite 1). Tato kapacita bude sloužit pro japonské ministerstvo obrany.

Hylas 4 je komunikační satelit společnosti Avanti Communications, předního poskytovatele satelitní komunikace v Evropě, Africe a na Středním východě v Ka pásmu. Flotila družic HYLAS poskytuje širokopásmový přístup domácnostem, školám, vládám a mobilním operátorům.

Satelit Hylas 4 bude po celé Evropě v Ka pásmu poskytovat vysokorychlostní, spolehlivou a bezpečnou satelitní komunikaci poskytovatelům internetového připojení (ISP), mobilním operátorům a vládám. Družice s vysokou propustností bude také poskytovat služby v regionech jako je západní a střední Afrika a prostřednictvím směrovatelných svazků bude poskytovat služby v Evropě, Jižní Americe, Karibiku a na Středním východě.

Hylas 4 na bázi platformy GEOStar 3 zhotovila a dodala společnost Orbital ATK. Satelit bude zaparkován na pozici 33,5W.

Předpokládaná životnost obou satelitů je 15 let.





Reklama




Vybrané články