Quantcast

20 let společnosti SES Astra na ukrajinském trhu

| redakce | tisk

V roce 2020 je to přesně 20 let od chvíle, kdy SES Astra vstoupila na ukrajinský trh. Zástupce SES na Ukrajině a v zemích SNS Onno Zonneveld hovořil o tom, jak začal satelitní provoz na přelomu roku 2000.

Švédská společnost Swedish Space Corporation, 100% vlastník společnosti Nordic Satellite AB (zkráceně NSAB), provozovala do konce 90. let dva telekomunikační satelity - Sirius 1 (dříve Marco Polo 1) a Sirius 2, které obsadily pozici 5°E. Na konci roku 1999 se k nim připojil Sirius 3. Jelikož kromě severských zemí a severní Evropy pokryly satelity i pobaltské země, Ukrajinu a východní Evropu, bylo strategicky rozhodnuto se zaměřit i na tyto trhy. Společnost byla zaregistrována v roce 1999 a zastoupení v Kyjevě začalo fungovat v roce 2000, v Rize v roce 2002, v Bukurešti v roce 2003 a v Moskvě v roce 2006.

NSAB najal bývalé zaměstnance státní satelitní společnosti Ukrkosmos, kteří měli zkušenosti, znalosti trhu a kontakty.

Paraboly SES Astra v Betzdorfu (foto: SES)
▲ Paraboly SES Astra v Betzdorfu (foto: SES)

Prvním klientem mezi televizními kanály byla stanice Novyj kanal, která byla spuštěna na satelitu Sirius 2 v listopadu 2000. Později v lednu 2001 začaly zde vysílat stanice ICTV, v červnu Enter Music, v červenci Enter Film a TET a v říjnu Inter+.

Na Ukrajině neexistovaly žádné přenosové linky, které by distribuovaly signál. Přechod na satelitní distribuci byl velmi dobrým řešením.

Příchod společnosti Spacecom (satelity Amos na pozici 4°W) na ukrajinský trh v roce 2001 nezvýšilo jen konkurenci, ale také rozvinul trh. Boj o zákazníka začal nejenom z hlediska ceny, ale také z pohledu kvality a doplňkových služeb. Byl to však NSAB, který měl vždy konkurenční výhodu - dva telekomunikační satelity s duplicitními frekvencemi v jednom bodě, což umožňovalo rychlou změnu ve vesmíru.

Velmi významným rozdílem bylo i to, že NSAB a později SES Astra měla vždy na Ukrajině zastoupení a kancelář, kde mohli vysílatelé řešit požadavky na satelitní kapacitu.

S vysílacími společnostmi byly uzavřeny standardní smlouvy na dobu pěti let na satelitní kapacitu a dopravu signálu na satelit. Vysílatelé televizních stanic měli povinnost včas platit za objednané služby a nenabízet zakázaný obsah.

Dnes se ukrajinskému trhu daří a to i přes zakódování předních tamních stanic. Překvapivě stále existuje široká nabídka FTA programů z Ukrajiny. Teprve v roce 2020 se na satelitu objevily stanie Donbas - Online, Apostrophe TV, Zorianyj.

zdroj: mediasat.info + satkurier.pl





Reklama




Vybrané články