Quantcast

Eutelsat investuje do OneWebu

| redakce | tisk

Francouzský satelitní operátor Eutelsat uzavřel s OneWeb dohodu o získání 24 procentního podílu a stal se předním akcionářem společnosti vedle britské vlády a Bharti Global. Eutelsat investuje do OneWebu 550 milionů dolarů. Transakce bude uzavřena ve druhé polovině roku 2021 po schválení regulačními úřady.

Globální síť OneWeb, která má cenná prioritní práva na spektrum od ITU, bude provozovat 648 satelitů na nízké orbitální dráze (LEO) nabízející nízkou latenci. Tato první generace satelitů nabídne významné regionální pokrytí do konce roku 2021 a globální pokrytí dosáhne v následujícím roce.

Satelit konstelace OneWeb (foto: OneWeb)
▲ Satelit konstelace OneWeb (foto: OneWeb)

OneWeb bude první kompletní negeostacionární konstelací se skutečně globálním pokrytím, výrazně vpřed před konkurenčními projekty. Poskytne kapacitu 1,1 Tbps pro vládní zákazníky, fixní a mobilní trhy. Plány zahrnují také druhou generaci, která poskytne významné zlepšení, pokud jde o kapacitu, flexibilitu a ekonomickou stránku. Očekávají se roční výnosy ve výši přibližně 1 miliardy USD do tří až pěti let po úplném zavedení konstelace, s partnerským přístupem a ziskovým velkoobchodním modelem.

Investice bude stoprocentně financována z likvidní pozice Eutelsatu ve výši 1,9 miliardy EUR ke konci března 2021 a výtěžku aukce v pásmu C v pásmu USA v hodnotě 507 milionů USD.





Reklama




Vybrané články