Quantcast

Starlink ztratil dva satelity

| redakce | tisk

Jeden z astronomů z Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics si povšiml, že dva internetové satelity Starlink minulý týden vstoupily do atmosféry a shořely. Obě družice Starlink byly vyřazeny z flotily.

Jeden ze satelitů vstoupil do atmosféry 17. dubna ve 14:30 hodin času UTC a další 18. dubna v 16:00 hodin UTC. Mezitím se společnost SpaceX zaměřuje na důležité vypuštění rakety Falcon 9. V pátek 23. dubna v 6:11 hodin místního času poletí raketa Falcon 9 z Cape Canaveral se čtyřčlennou posádkou mise Dragon Crew na Mezinárodní vesmírnou stanici.

Na orbitální dráze je asi 1375 satelitů Starlink. Jejich míra selhání při prvních startech činila až 3 procenta, ačkoliv u posledních startů klesla míra poruchovosti k 1%.

Další vypuštění satelitů Starlink je naplánováno na 28. dubna, kdy se má na orbit dostat další várka 60 satelitů.

Mezitím Starlink přitahuje stále větší počet kritiků. SpaceX říká, že má "šílený" přístup k vesmíru. Důkazem je, že počátkem dubna byl jeden ze satelitů Starlink jen 58 metrů od družice OneWeb. Někteří odborníci tvrdí, že SpaceX by měl mít méně satelitů Starlink, ale byly by efektivnější a méně poruchové.

zdroj: satkurier.pl





Reklama




Vybrané články