Quantcast

Pershyj Nezalezhnyj opět vysílá přes satelit

| redakce | tisk

Ukrajinský zpravodajský a informační kanál Pershyj Nezalezhnyj obnovil satelitní distribuci. Od 1. prosince 2021 je možné program přijímat ze satelitu Astra 4A (4,8°E) jako volný ( FTA) kanál. Vysílání je souběžně šířeno ze dvou transpondérů, v DVB-S/QPSK v MPEG-2 a v DVB-S2/8PSK v MPEG-4.

Stanice Pershyj Nezalezhnyj získala licenci na satelitní vysílání v lednu 2019. Na zasedání regulátora médií Národní rada Ukrajiny pro televizi a rozhlas byl projekt představen jako první, regionální zpravodajský kanál. Licenci vlastní skupina Time Media, za níž stojí Roman Lubickij, generální ředitel lvovské televizní společnosti NTA a mediálního holdingu Vgolos (internetová stránka a lokální rozhlasová stanice). V minulosti byl ředitelem kanálu ZIK. Holding Vgolos spolupracuje se lvovským podnikatele, sponzorem politické strany Svoboda Igorem Kriveckým.

Vysílání programu Pershyj Nezalezhnyj bylo na satelitu ukončeno koncem února letošního roku. A to nikoliv z rozhodnutí vysílatele. Stanice byla poté prodána společnosti Mediaholding Novosti, kterou 18. února založilo 100 lidí pracujících pro kanály Viktora Medvedčuka, společníka Tarase Kozaka.

Pershyj Nezalezhnyj - záběr z příjmu stanice
▲ Pershyj Nezalezhnyj - záběr z příjmu stanice

Dne 3. února letošního roku ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj rozhodl s Radou národní bezpečnosti a obrany Ukrajiny o uvalení sankcí na média Tarase Kozaka. V důsledku tohoto rozhodnutí přestaly vysílat tři jeho kanály (NewsOne, 112 Ukrajina, ZIK). Ukrajinský podnikatel nesmí majetek používat a nakládat s ním po dobu pěti let. Kromě toho mu bylo zakázáno stahovat kapitál z Ukrajiny.

Vysílání Pershyj Nezalezhnyj bylo staženo ze satelitu, ale ne z internetu. Stanice vysílala své zpravodajství například prostřednictvím videoportálu YouTube.

technické parametry - Pershyj Nezalezhnyj:

• Astra 4A (4,8°E), freq. 11,747 GHz, pol. V, SR 30000, FEC 3/4, DVB-S2/8PSK, FTA
• Astra 4A (4,8°E), freq. 12,073 GHz, pol. H, SR 27500, FEC 3/4, DVB-S/QPSK, FTA

zdroj: satkurier.pl





Reklama




Vybrané články