Quantcast

Španělsko: DMAX se vrací zpět k SD vysílání

| redakce | tisk

Televizní stanice DMAX se ve Španělsku po dvou a půl měsících vrátila k vysílání svých pořadů ve standardním rozlišení prostřednictvím národního digitálního pozemního vysílání TDT. Za vše může pandemie COVID-19,, která oddálila implementaci HD distribuce a ovlivnila klíčové rozhodnutí španělské vlády.

S blížícím se termínem 1. leden 2023, který byl stanoven pro přechod všech pozemních vysílatelů TDT na HD, se majitel kanálu DMAX rozhodl učinit přechod na HD vysílání o něco dříve, aby mohli diváci přijímat všechny pořady v lepší technické kvalitě a to již od 1.6.2022. Nyní DMAX přešel zpět na SD distribuci ve španělském multiplexu MPE1.

Návrat z HD na SD vysílání bez upozornění může souviset s rozhodnutím španělské vlády odložit povinnost vysílat všechny kanály ve vysokém rozlišení (HDTV) až od roku 2024. Velmi kontroverzní rozhodnutí bylo odůvodněno pandemií, jejíž výskyt nedává dostatek času na přechod na lepší technickou kvalitu.

Přechodem DMAX zpět k SD může vysílat získat zpět diváky, které ztratil přechodem na HD od 1. června 2022. Některé španělské domácnosti stále nejsou připraveny na příjem HD vysílání z pozemních vysílačů.

Skupina Discovery Networks zahájila vysílání bezplatného televizního kanálu ve Španělsku 12. ledna 2012 pod názvem Discovery Max. Poté 12. září 2016, tedy po čtyřech letech provozu, provedla rebrand stanice na DMAX, čímž opustila image a styl své domovské stanice.

Vysílání DMAX pokrývá různá témata určená širokému publiku, včetně: umění přežití, vaření, automobilovému průmyslu, forenzní vědy a další. Značka DMAX je přítomna i v dalších zemích (například v Itálii, Německu či Velké Británii).

zdroj: satkurier.pl





Reklama




Vybrané články