Quantcast

Česko bude mít 2 celoplošné a 27 regionálních DAB+ sítí

| redakce | tisk

Na území České republiky budou fungovat dvě celoplošné a také 27 regionálních sítí digitálního rozhlasového vysílání ve standardu DAB+. Český telekomunikační úřad (ČTÚ) dnes k tomu zveřejnil do opakované veřejné konzultace návrh na vyhlášení výběrového řízení.

Cílem tendru je přidělit kmitočty v bývalém tzv. třetím televizním pásmu (VHF) 174 až 230 MHz pro dvě celoplošné a 27 regionálních DAB+ sítí.

Tomuto kroku předcházelo uspořádání druhého workshopu s dotčenými subjekty, jejichž připomínky byly vypořádány a při přípravě materiálu zohledněny. V návaznosti na tyto připomínky tak došlo např. ke změně formátu aukce z původně zamýšlené jednokolové obálkové aukce s utajenými nabídkami na transparentnější elektronickou aukci. Připomínky k návrhu je možno zasílat do 29. 5. 2023.

Opakovaným vyhlášením veřejné konzultace k výběrovému řízení pro zajištění vysílání DAB+ jsme dostáli závazku celý proces vést transparentněji a otevřeněji. Naším cílem je nastavit podmínky správně, tak, aby se nový formát vysílání mohl zdárně rozvíjet a transformovat do trvalého a stabilního vysílání,“ uvedl předseda Rady ČTÚ Marek Ebert.

DAB+ umožňuje poskytovat lepší zvukovou kvalitu i nové stanice, které se do původního analogového FM pásma již nevejdou z důvodu nedostatku vysílacích kmitočtů. V rámci jednoho DAB multiplexu lze šířit až 16 rozhlasových stanic. Celoplošně zatím poskytuje své služby jen Český rozhlas. Dále jsou v provozu lokální DAB+ multiplexy na omezenou dobu.





Reklama




Vybrané články