Quantcast

Seriál Rodinná pouta slaví 20leté výročí

| redakce | tisk | názory

První český nekonečný seriál začala televize Prima vysílat v roce 2004. Přesně před dvaceti lety měl premiéru seriál Rodinná pouta (později Velmi křehké vztahy).

Příběh rodiny Rubešových, jejíž čelenové jsou spolu v dobrém i zlém, dává zázemí a kořeny, ale někdy také pohlcuje a své členy může zničit. S novinkou přišly sestry a scenáristky Kateřina a Jitka Bártů. Jejich seriálový hit měl 550 dílů a natáčel se šest let.

Televize Prima oslovila několik tvůrců, aby vytvořili návrh na nový český seriál, který by se vysílal dvakrát do týdne a byl pro celou rodinu. Jako vítězové vyšla tehdy osmadvacetiletá dvojčata - scenáristky Kateřina a Jitka Bártů.

Seriál Rodinná pouta (foto: FTV Prima)
▲ Seriál Rodinná pouta (foto: FTV Prima)

Pro nás to byla tenkrát výzva. Byly jsme mladé a nic nebylo nemožné. Nezalekly jsme se a šly do toho,“ vzpomíná na začátky Kateřina Bártů, která psala všechny díly se svou sestrou Jitkou. Nic jiného tenkrát nedělaly, na nic jiného nebyl čas. „Mě moc těší, že i po dvaceti letech mají diváci seriál rádi. Jsem na to pyšná, protože v době, kdy se začalo natáčet, tomu všichni dávali různá jména, ale Rodinná pouta se stala rodinným seriálem, na který všichni vzpomínají. Udělá mi radost, když mi po dvaceti letech někdo řekne, že se celá jejich rodina sešla a dívali se na něj společně,“ popisuje Kateřina Bártů.

Jakmile začala znělka, o kterou se postaral skladatel Karel Svoboda, lidé usedali k obrazovkám a seriál se dočkal velké sledovanosti a také odstartoval kariéru mnoha herců. „Tenkrát jsem šla na konkurz a sešla se tam s Romanem Štolpou, krásně jsme si sedli a tvůrcům jsme se asi líbili a obsadili nás. Hráli jsme pak manžele. Splnil se mi sen, a vůbec jsem nedoufala v to, že to bude tak dlouhý a oblíbený seriál,“ vzpomíná na začátky Dana Morávková, která se tak na pět let proměnila v drsnou podnikatelku Andreu Rubešovou.

Tenkrát mi diváci hodně posílali dopisy. Mysleli si, že jsem taková jako Andrea. Ambiciózní, bohatá, že všechno zařídím a že pro Andreu není nic problém. Chlapi mi psali, že mě zkrotí...“ vzpomíná na dobu natáčení Morávková, která kvůli seriálu změnila i image. Byl to požadavek tvůrců. S Andreou trávila Morávková pět let, a nikdy jí nelezla na nervy. „Když něco hrajete, musíte mít tu postavu rádi. Občas jsem byla vykulená, když jsem byla na zájezdu s divadlem - a přijdou za vámi a řeší Andreu,“ přiznává herečka. Nikdo z herců se tak nezalekl a šel do natáčení, které bylo nové a neprobádané.

My jsme to měli tak, že nikdo nevěděl, do čeho jde. Byla tu tradice tak 13dílných seriálů, a nikdo si vůbec neuměl představit, jak by dlouhodobý projekt měl vypadat. Oslovovaly jsme neznámé herce, všichni byli mladí a nadšení,“ popisuje Kateřina Bártů, která se svou sestrou dávala seriál dohromady.

Vždy jsme připravily seriál na rok, to bylo kolem 100 dílů, a pak se vždy jednalo o dalším pokračování. Nakonec jsme po šesti letech řekly, že v nejlepším se má přestat, a seriál po 550 dílech skončil. Všechno se potkalo ve správnou chvíli. Námět, načasování... Studovaly jsme v Americe a měly odvahu a důvěru televize. Zariskovaly jsme a společně něco vytvořil - a vyplatilo se, protože i po těch dvaceti letech si to všichni pamatují,“ uzavírá Kateřina Bártů.

Zajímavosti o seriálu Rodinná pouta:

- Seriál měl sedm sérií a celkem se natočilo 550 epizod.
- Jan Kačer šel do seriálu s tím, že jeho postavu nechají tvůrci po čase zemřít. Tvůrci to vyřešili tak, že ho nechali upadnout do kómatu. Seriál byl ale natolik úspěšný, že Jan Kačer požádal o návrat.
- Seriálem prošlo mnoho známých tváří jako Jiřina Jirásková, Hana Zagorová, Eva Pilarová, Simona Krainová, Vendula Pizingerová, Heidi Janků, Yvonne Přenosilová, Juraj Jakubisko, Marián Labuda,Vladimír Čech a spousta dalších.
- Po dvaceti letech se k Daně Morávkové vrátil její portrét, který byl vytvořen jako dekorace do seriálu. Herečka si ho po skončení natáčení chtěla odnést na památku, ale obraz nebyl k nalezení. Po letech se Jan Čenský potkal na moderaci s neznámou dámou, která se pochlubila, že onen obraz má. Jan Čenský nabídl, že si obraz odkoupí a předá ho kolegyni jako překvapení. Nakonec byl obraz darován a Jan Čenský ho jako překvapení předal Daně Morávkové, která v tu chvíli ztratila slova.
- Pro bývalou dětskou hvězdu Žanetu Fuchsovou znamenalo účinkování v seriálu návrat před kameru po šestnácti letech.

zdroj: FTV Prima

názory čtenářů




Reklama




Vybrané články