Quantcast

Clubland s novými parametry multiplexu

| redakce | tisk | názory

Populární britská videoklipová televize Clubland, která vysílá přes silný evropský paprsek satelitu Astra 2G a je tak přijímatelná i ve střední Evropě s parabolami od průměru 60 cm, vysílá v multiplexu s novými vysílacími parametry.

Pro příjem FTA stanice Clubland a dalších programů, které obsahuje stejný multiplex, je nutné provést nové vyhledávání.

S ohledem na postupný přechod největších britských vysílatelů z MPEG-2/SD na MPEG-4/HD dochází ke změnám v distribuci i u menších tematických stanic, které si stále zachovávají původní formát (většinou MPEG-2/SD) v multiplexu, který přešel z DVB-S na DVB-S2 a modulaci 8PSK. Změnily se i další parametry - symbol rate z 22 Msymb/s na 23 Msymb/s a FEC z 5/6 na 2/3.

Na set top boxech Sky UK a Freesat UK dojde k automatickému načtení nové konfigurace. Na ostatních přijímačích je nutné programy vyhledat znovu - s novými parametry.

Paket Sky UK, jenž obsahuje stanici Clubland, se vysílá na kmitočtu 11,553 GHz a vedle zmíněné stanice obsahuje i řadu dalších FTA stanic (vše MPEG-2/SD) - konkrétně Craft Extra, The Jevellery Channel, NOW Rock, Celebration TV, High Street TV 2/3, NTD, Noot TV, Piteera International, NDTV 24x7, Channel S, Hum Masala, PTV Global, Kanshi TV, Hum TV a Deen TV. V multiplexu je také 17 volně vysílaných rozhlasových stanic.

Na pozici 28,2°E je to zatím teprve druhý multiplex s MPEG-2/SD programy překlopený do DVB-S2. Dříve k podobné akci došlo na kmitočtu 11,523 GHz s horizontální polarizací.

nové technické parametry:

• Astra 2G (28,2°E), freq. 11,553 GHz, pol. H, SR 23000, FEC 2/3, DVB-S2/8PSK, FTA

názory čtenářů




Reklama




Vybrané články