Quantcast

Česká televize se opět zúčastní hudební soutěže Eurosong

| redakce | tisk

Česká televize se již podruhé připojí k celosvětově oblíbené hudební soutěži Eurovision Song Contest.

Přípravy na toto velké evropské hudební klání, které letos proběhne v srbském Bělehradě, jsou v plném proudu. V roce 2008 nastane významný zlom v systému semifinálového a finálového kola. Oproti loňskému roku se všechny země, kromě tzv. Big 4 (Francie, Německo, Velká Británie a Španělsko) a hostitelské země (Srbsko), zúčastní semifinálových kol. Země tak mají stejné šance na postup a nezáleží na umístění v loňském ročníku. Vzhledem k letošní rekordní účasti 43 zemí se uskuteční semifinálová kola dvě: 20. a 22. května 2008. Losování jejich účastníků proběhne 28. ledna. Česká televize odvysílá zcela určitě semifinále, kterého se zúčastní zástupce ČR, o vysílání druhého se teprve rozhodne. Přímý přenos finále Eurovision Song Contest 2008 z Bělehradu odvysílá Česká televize 24. května 2008 na ČT1.

Podle vyjádření generálního ředitele Jiřího Janečka na dnešní tiskové konferenci na Kavčích horách je k opětovné účasti České televize v tomto projektu hned několik důvodů: „Především by čeští hudebníci neměli chybět mezi více než 40 účastníky tohoto významného evropského projektu. ČT jim chce pomoci dokázat, že se ctí obstojí v silné mezinárodní konkurenci. V neposlední řadě bylo loňské kolo Eurosongu velmi úspěšné i divácky, národní finále sledovalo více než 800 000 diváků.“

Přímý přenos národního finále o postup do Eurovision Song Contest 2008 vysílá Česká televize v sobotu 26. ledna 2008 na ČT1 od 20.00 hodin z areálu pražského Výstaviště. Jeho moderátory budou Aleš Háma a Kateřina Kristelová. Režie Libor Kodad. Šéfdramaturg Ivan Hubač. Šéfproducent Viktor Průša. Dramaturgie Martin Hrdinka. Hlavní kameraman Jan Baset Střítežský. Architekt Hynek Dřízhal. Choreografie Yemi A.D. Vedoucí produkce Petr Herák. Střih přímého přenosu Dušan Lajda. Kostýmní výtvarnice Zuzana Straková.

Zástupce České republiky již podruhé v historii vyberou diváci hlasováním prostřednictvím SMS zpráv v národním kole Eurosong z těchto deseti soutěžících: Gipsy.cz, Tereza Kerndlová, Čechomor, Sámer Issa, L.B.P., Temperamento!, Le Monde, Toxique, Iva Frühlingová a Dan Nekonečný.

Hlasovat mohou diváci již nyní prostřednictvím SMS zpráv na číslo 906 06 09 ve tvaru SONGmezeraX (X je číslo skladby).

Technický servis Erika, a.s., cena SMS 9 Kč vč. DPH.

zdroj: PR ČT





Reklama




Vybrané články