Quantcast

Pervyj kanal SNG volně na 53E

| redakce | tiskobrázek k článku: Pervyj kanal SNG volně na 53E

První program ruské televize Pervyj kanal ve verzi pro země bývalého Sovětského svazu kromě Ruska Pervyj kanal SNG začal volně vysílat přes satelit Express AM22 na pozici 53°E. Stanici je možné přijímat v Česku i na Slovensku.

Provozovatel prvního programu ruské televize Pervyj kanal se před časem rozhodl bojovat proti pirátské distribuci moskevské verze svého programu. Stanice se šířila nejenom v Rusku ale i v bývalých republikách SSSR. Provozovatel neměl zájem svůj program mimo Rusko vysílat - neumožňovala mu to práva k některým pořadům (sport) a proto byl Pervyj kanal (takřka) na všech satelitech zakódován a přístup tak byl technicky omezen jen na satelitní platformy s placeným vysíláním.

Pervyj kanal SNG volně na 53E
▲ Pervyj kanal SNG volně na 53E

Pervyj kanal byl ve všech nástupnických zemích Sovětského svazu stále velmi sledován a oblíben a proto se provozovatel rozhodl pro tyto země připravovat speciální verzi Pervyj kanal SNG, která vysílá pořady s právy i k distribuci v těchto zemích. I přes úpravu programového schématu jde o verzi, která je poměrně atraktivní - ve vysílání divák najde seriály a filmy. Mezinárodní verze Pervyj kanal šířená ze satelitu Hot Bird (13°E, freq. 12,597 GHz, pol. V, SR 27500, FEC 3/4) vysílá jen zpravodajské a informační pořady.

Pervyj kanal SNG se na satelitu Express AM22 (53°E) vysílá na kmitočtu 11,044 GHz, polarizace vertikální, SR 44950, FEC 3/4, DVB-S, video PID 171 (MPEG-2), audio PID 172. Signál je vysílál free-to-air ( FTA). Stejný program se doposud v MPEG-2 vysílal volně v rámci Orion Express na pozici 80°E.





Reklama




Vybrané články