Quantcast

2 satelity Express připraveny na transport do Bajkonuru

| Martin Vyleťal | tisk

Do kosmodromu Bajkonur (Kazachstán) budou dopraveny dva nové ruské telekomunikační satelity řady Express - konkrétně Express AM44 a Express MD1. Start nosné rakety Proton je naplánován na 11. února 2009. Oba satelity bude provozovat a vlastnit ruský satelitní operátor RSCC.

Obě družice jsou součástí ruského kosmického programu pro období 2006 až 2015.

Nové satelity Express AM44 a MD1 jsou určeny pro rozvoj služeb digitálního satelitního vysílání v Rusku. Družice budou dále využity pro telefonování, přenos dat a přístup k širokopásmovému internetu.

Satelit Express AM44 zhotovila a dodala společnost Thales Alenia Space ve spolupráci s JSC ISS. Kosmický aparát AM44 bude umístěn na pozici 11°W. Družice bude vybavena 10 transpondéry v C pásmu (po šířce pásma 40 MHz), 16 Ku pásmovými transpondéry (šířka pásma 54 MHz) a jedním v L pásmu (se šířkou pásma 1 MHz).

Malou družici Express MD1 společně zhotovily společnosti Khrunichev a Thales Alenia Space. Satelit bude umístěn na pozici 80°E. Družice bude vybavena 8 transpondéry v C pásmu (40 MHz) a jedním v L pásmu (š.p. 1 MHz). Express MD1 měl původně sloužit na pozici 53°E a poprvé nabízet kapacitu v C pásmu. Po technických problémech se satelitem Express AM2 bylo rozhodnuto MD1 využít pro jinou pozici.

zdroj: rscc





Reklama




Vybrané články