Quantcast

Jednání vlády o DVB-T odloženo

| Tisk

Na včerejším zasedání vlády se měla projednávat tolik diskutovaná Koncepce přechodu na digitální televizní a rozhlasové vysílání (dále jen "Koncepce"). Ministerstvo informatiky (MI) nakonec stáhlo tento bod z jednání. "Členové vlády se chtějí vzhledem ke složitosti tématiky s předkládaným materiálem blíže seznámit", řekla ČTK mluvčí ministerstva Klára Volná.

Ministerstvo informatiky hodlá v nejbližší době uspořádat odborný seminář k aktualizované Koncepci. Kdy se Koncepce dostane znovu na program vlády zatím není jasné.

LICENCE NA DIGITÁLNÍ VYSÍLÁNÍ NEJDŘÍVE V ZÁŘÍ
Jasněji je již v udílení licencí provozovateům programu digitálního vysílání. Licence se budou udělovat až po přijetí zákona o elektronických komunikacích. Zákon bude schválen, podle MI, nejdříve v září letošního roku. "Digitální licence" bude proto Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) udělovat až na základě nového zákona, kdy se přesune zodpovědnost za přidělování kmitočtů z RRTV na Český telekomunikační úřad (ČTÚ). Zvlášť bude regulován přenos a obsah programů.

Zřejmě již konce tohoto roku bude v České republice zahájeno pravidelné pozemní digitální televizní vysílání (DVB-T). V provozu budou zpočátku dva multiplexy s ne zcela ideálním pokrytím. Celkem pro minimálně 8 televizních programů. Již dnes je jisté, že se v některém z uvedených paketů objeví Česká televize s programy ČT1 a ČT2 a programy komerčních subjektů (TV Nova a TV Prima). Zájem o zařazení do multiplexu již projevily hudební televize Óčko a regionální TV Praha. Pokud tyto dvě stanice dostanou licenci, zbývá obsadit poslední dvě pozice v multiplexech. Současné komerční celoplošné televize ale i Česká televize bude mít zájem nabídnout další tématické kanály, v "první vlně" se zřejmě na ně nedostane. Diváci, kteří očekávají zpravodajský a vzdělávací kanál ČT3, resp. ČT4 či uvažovaný filmový a sportovní kanál TV Nova, budou muset čekat na další fázi rozšiřování DVB-T v České republice, která bude po roce 2006.

VEŘEJNOPRÁVNÍ MULTIPLEX PŘECI JENOM BUDE
Aktualizovanou Koncepci kritizují současní provozovatelé celoplošných stanic. Poukazují mj. na fakt, že Koncepce neřeší přechod na digitální pozemní vysílání po roce 2006. Zatím je pouze známo, že třetí multiplex bude věnován veřejnoprávním médiím - České televizi a Českému rozhlasu. Česká televize již dříve prohlásila, že má zájem o provozování vlastního multiplexu, kde by se krom současných programů ČT1 a ČT2 objevily již zmiňované ČT3 a ČT4 spolu s několika programy Českého rozhlasu včetně speciálních nových nízkorozpočtových rádií.



Na DVB-T postupně přechází celá Evropa. U nás DVB-T funguje v rámci zkušebního provozu na území hlavního města a středních Čech. Vysílání provozují společnosti České Radiokomunikace (25.kanál) a Czech Digital Group (46.kanál). V paketech jsou programy ČT1, ČT2, TV Prima, TV Nova, TV Óčko a též TV Praha. V paketech jsou i stanice Českého rozhlasu a Proglas.

Pro příjem programů v DVB-T bude nutný digitální televizor (ceny se nyní pohybují okolo 20 až 30 tisíc Kč), případně set top box pro DVB-T, receiver podobný satelitními přijímači. Ceny boxů pro DVB-T se pohybují již od 4000 do 8000 tisíc Kč (podle vybavení).

ČTK, redakce





Reklama




Vybrané články