Quantcast

Kdy skončí analogové pozemní vysílání?

| Tisk

V posledních týdnech se stále intenzivněji hovoří o digitalizaci. Podle aktualizované Koncepce přechodu na digitální rozhlasové a televizní vysílání, kterou předložilo Mlynářovo Ministerstvo informatiky a která je nyní v tzv. připomínkovém řízení, předpokládá se, že již koncem tohoto roku bude spuštěno pravidelné digitální pozemní vysílání v DVB-T.

V provozu mají být dva multiplexy "A" a "B". Multiplex "A" může v současnosti pokrýt 77% obyvatel na 69% území ČR, "Béčkový" multiplex umožňuje pokrytí 32,1% obyvatel na 18% území České republiky. Do roku 2006 lze očekávat dosažení pokrytí asi 50% obyvatelstva.

Dva multiplexy znamená vysílání až osmi televizních programů, přičemž o obsazení je již v podstatě rozhodnuto. V paketu "A" se objeví jeden program České televize (zřejmě ČT1). O multiplex s nejlepším pokrytím bude pochopitelně velmi zájem a tak se dá očekávat zájem i od komerčních stanic TV Nova a TV Prima. O vysílání v DVB-T má zájem česká hudební televize Óčko ale i metropolitní stanice TV Praha. Znamená to, že kapacita obou multiplexů je z větší části rozebrána. Navíc chtějí současné komerční celoplošné televize přijít s dalšími úzce specifickými kanály. Například naše největší komerční televize Nova nám již částečně dala nahlédnout do své digitální kuchyně. Nova chce spustit vlastní sportovní a filmový kanál. O sportovním kanálu TV Nova (Nova Sport?) bychom mohli vést dlouhé debaty nad úrovní kvalit komentování sportovních přenosů na současné TV Nova, ale filmový kanál Novy může přinést podstaté oživení digitální pozemní televize a může se stát hnací sílou DVB-T. Pochopitelně Nova není na trhu sama a musí počítat, že zpočátku, kdy budou v provozu pouze dvě sítě, se nebude moci "roztahovat". Bude muset vystačit zřejmě s jediným programem.

Éra digitálních tématických televizních programů začíná. "Ze zkušeností ze světa je vidět, že čas širokozáběrových televizí, kdy jedna televize obhospodařila celou diváckou obec, od 4 let do smrti, asi pomalu končí a že se začínají prosazovat díky digitálu televize tzv. nickové, o módě, hudbě, sportu, erotice, extrémních sportech, zaměřené jen na část diváků," říká Českému rozhlasu generální ředitel TV Óčko Jiří Balvín.

"Věřím v to, že v momentě, kdy se nastartuje pozemní digitál, začne se o něm hodně hovořit, budou se inzerovat set-top-boxy, které umožňují příjem digitálního vysílání tak, že naopak začnou ze všech stran velké tlaky na to, aby byla co nejrychleji celá republika pokrytá digitálním signálem a aby bylo analogové vysílání co nejrychleji vypnuto. Navíc, když už jsou některé země schopny vypínat analogové vysílání v rozmezí let 2005-2008, tak bychom měli nejpozději v létě začít s řádným pozemním digitálním vysíláním. Pokud by ČR příliš otálela se zahájením řádného digitálního vysílání, mohly by být některé frekvence přiděleny okolním státům.", říká J.Balvín pro Český rozhlas.

Zřejmě do roku 2006 budou v České republice fungovat jen 2 multiplexy s vysíláním jen televizních programů bez doplňkových služeb. Kolem roku 2006 se předpokládá postupné odpojování analogových vysílačů, které uvolní pozici pro digitální vysílání. Teprve kolem roku 2006 začne u nás rozvoj digitální pozemní televize. Další multiplexy umožní vznik nových tématických kanálů ať už od stávajících prozovovatelů, tak i od zahraničních společností s mezinárodní působností.



Konec analogového pozemního televizního vysílání se předpokládá na roky 2010-2012. Musí být pochopitelně splněny 2 základní podmínky: musí být úplné pokrytí digitálním signálem a naprostá většina domácností musí být vybavena set top boxem. Do konce desetiletí by tu mohlo být podle ministerstva deset multiplexů, což představuje okolo 40 televizních programů.

využito informací serveru Českého rozhlasu

redakce





Reklama




Vybrané články