Quantcast

ČT, DVB-T a otazníky

| Tisk

Poslední dobou se začíná (konečně) trochu více mluvit o pozemském digitálním vysílání a zároveň je také často skloňována otázka navýšení koncesionářského poplatku ČT. Byť to jsou dvě zdánlivě samostatná témata, již vzhledem k tomu, že jedním z důvodů navýšení koncesionářského poplatku se často zmiňuje i přechod na DVB-T, nebude možná zase tak od věci podívat se na ně ve společném článku.

DVB-T v naší republice vysílá již tři roky v experimentálním stádiu a i když experimentování není nikdy dost, přece jen je to již v technickém světě televizního vysílání dostatečná doba. I občasná tichá vyjádření techniků zabývajících se tímto "experimentem" dávají jasně tušit, že vše základní je dávno připraveno a čeká se jen na "papíry". A v tom je zřejmě ten hlavní problém. Již druhým rokem se naši zákonodárci nemají čas zabývat takovým triviálním problémem jako je přechod země na digitální vysílání a pokud už něco takového přijde na pořad jednání, ihned je věc odložena a to nikoliv o měsíc či dva, nýbrž bez problémů o půl roku a více. K tomu se samozřejmě rády přidají i ostatní zainteresované instituce, které nemohou naleznout společnou řeč a jenž obě mají představu, že právě ony jsou ty hlavní, které by měly o všem rozhodovat. Pak zde samozřejmě zaznějí opravdu odborné názory zdůrazňující, že jeden multiplex je prozatím až dost. A nakonec, když konečně někdo ze zainteresovaných otevře oči, se zjistí, že zkoordinování kmitočtové sítě bude možná větší problém, nežli zvolení instituce oprávněné k vydávání licencí či změna dvou řádků v telekomunikačním zákonu. Takže konečně se poslední dobou začíná dostávat do popředí i problém, na kterém se již mohlo delší dobu intenzivně pracovat a tím je uvolnění dostatečného počtu kmitočtů pro dva multiplexy.

Ano, je potřeba se opravdu zabývat pouze variantou dvou multiplexů, protože jeden multiplex se čtyřmi stanicemi k rozvoji DVB-T mezi občany ČR nijak nepřispěje a jeho předčasné samostatné spuštění by byly pouze vyhozené peníze. A zde bych chtěl nabídnout k diskusi jedno možné řešení.

Základní otázka tohoto řešení spočívá v tom, proč nevyužít dnešní kmitočtové sítě programu ČT2? Program ČT2 má stabilně nejmenší sledovanost, tudíž jeho dostupnost pouze v DVB-T by přímo postihla pouze menší část diváků. Navíc by tato "omezená" dostupnost docela dobře přispěla k rozšíření DVB-T mezi lidmi, protože i když většina z nás sleduje tuto stanici minimálně, přece jen ji (vzhledem k malému terestrickému počtu českých stanic) chceme v nabídce našeho televizoru míti. Program ČT2 má (vzhledem k ostatním kmitočtovým možnostem pro DVB-T) velice slušné pokrytí a ve spojení s již navrhovanou variantou kmitočtové sítě pro DVB-T by jistě vznikla slušná startovací mapa pokrytí.

A nyní se, přes moje otazníky ohledně důležitosti televizní stanice ČT2, dostávám ke druhé neméně důležité záležitosti dnešních dnů a tou je nutnost zvýšení koncesionářských poplatků. Předně chci podotknout, že stanice ČT1 i ČT2 patří k mým osobně nejoblíbenějším, ale ani tak nemohu přejít několik otázek, spojených převážně s významem slova veřejnoprávní televize. Proč vlastně máme veřejnoprávní televizi a k čemu má takováto televize sloužit? Pokusím se odpovědět si sám. Dle mého přesvědčení zde máme takovouto televizi pro všeobecnou "komerčně nezávislou" informovanost obyvatelstva. (Samostatnou kapitolou by byla otázka zda je vůbec takováto televize v dnešní době potřeba, ale tímto se nyní nechci zabývat, ostatně dle mého názoru je existence takovéto veřejnoprávní televize přinejmenším vhodná.)

Od tohoto všeobecně informačního profilu by se potom měla odvíjet struktura pořadů. Veřejnoprávní televize zde není jako konkurence televizí komerčních a proto by také její programová náplň neměla prakticky kopírovat komerční televize. Veřejnoprávní televize by se měla zaměřovat hlavně na informování obyvatelstva o dění doma i ve světě, na vysílání dokumentů či naučných pořadů a v hlavním vysílacím čase by pak občas mohl proběhnout i zábavný program, ovšem spíše ve stylu českých filmů, jejichž starší ročníky by měla ČT mít možnost vysílat zdarma či jen za symbolický poplatek. V praxi by se pak veřejnoprávní televize v mých představách hodně blížila z programové stránky dnešnímu programu stanice ČT2. Takovouto stanici by také potom neměl být problém vysílat v systému DVB-S volně ( FTA) jako prezentaci naší krajiny a hlavně jako službu českým občanům žijícím v zahraničí.



Pokud bychom tedy zašli ještě dál nežli v první mojí úvaze a tyto dvě stanice (ČT1 a ČT2) vhodně zkombinovali ve stanici jedinou, vysílající na kmitočtu dnešní ČT1, zbylo by nám nejenom dostatek frekvencí ke spuštění dvou multiplexů DVB-T, ale navíc by naše veřejnoprávní televize ušetřila nemalé finanční prostředky, tudíž by bylo zvyšování koncesionářského poplatku zbytečné. A pokud by se ČT konečně odhodlala (i přes demonstrativní stávky svých zaměstnanců) k razantnímu kroku zeštíhlování svého personálního obsazení, mohli by jsme se my koncesionáři celkem bez větších problémů dočkat i snížení koncesionářského poplatku např. na 50,-Kč měsíčně. Rád nyní tyto kupecké počty vysvětlím. Pokud budeme předpokládat pouze jednu veřejnoprávní stanici, lze potom vycházet ze stavu, kdy televize Prima vydělá na reklamách přes 1.5 miliardy ročně a ČT má při 75,-Kč měsíčně od jednoho koncesionáře příjem cca. 3 miliardy ročně (pouze z koncesionářských poplatků). Tudíž i pokud by jsme snížili koncesionářský poplatek na 50,-Kč měsíčně (tedy o jednu třetinu), měla by pořád jedna veřejnoprávní stanice příjem cca. 2 miliardy ročně a to podotýkám, že bez započítávání příjmu z případných reklam.

Jestliže jedna komerční stanice je schopna již nějaký ten rok přežívat na našem trhu s 1.5 miliardou, ptám se z jakého důvodu by nemohla veřejnoprávní televize (jenž by měla mít ze svého statutu levnější programovou náplň) slušně fungovat s miliardami dvěma???

Tolik tedy k mému "hříšnému" nápadu jak "zabít dvě mouchy jednou ranou", jenž mi v hlavě leží již delší dobu. Naštěstí pro mé ego nejsem sám, kdo takto uvažuje, bohužel když se nedávno zeptal jakýsi redaktor našeho ministerského předsedy na případné zrušení stanice ČT2, byl velmi stroze odbyt podrážděným výrokem "... o zrušení stanice ČT2 v žádném případě neuvažujeme...", samozřejmě bez bližšího vysvětlení nějakých rozumných důvodů...

Vím, že mnoho příznivců ČT jsem tímto svým nápadem nyní podráždil, ale je dobré si uvědomit, že pokroku je potřeba přinášet i oběti a pokud zde mají v blízké době vzniknout další české televizní stanice (a třeba i úžeji zaměřené), je nutné nalézt nějaké rozumné řešení. A veřejnoprávní televizní stanice by neměla suplovat nedostatečný počet stanic komerčních na našem trhu, jenž by se mohl právě rozšířit s digitálním pozemním vysíláním.

gespa





Reklama




Vybrané články