Quantcast

DVB-T v Evropě aneb kdy u nás?

| Tisk

V minulých letech jsme se o vysílání digitální pozemní televize (DVB-T) nemohli dozvědět tolik, jako v několika posledních měsících. Za touto informovaností stojí i elektronická média, která věnují zvýšenou pozornost přípravě startu pravidelného digitálního terestrického vysílání u nás. Problematice, proč se "nedaří" spustit u nás pravidelné vysílání v DVB-T, jsme již věnovali několik článků. Pojďme se tentokrát podívat k našim sousedům a též i do Velké Británie. Jak u nich funguje DVB-T, resp. jak a kde se na DVB-T chystají?

VELKÁ BRITÁNIE
Ve Velké Británii zpočátku fungovala pozemní digitální PLACENÁ televize ITV DIGITAL, která v květnu loňského roku zkrachovala. Nástupce ITV DIGITAL musel na trh přijít s něčím jiným, čímž by si získal větší popularitu u diváků. Nástupce se nazývá FREEVIEW a jak již název napovídá, programová nabídka je šířena zdarma a má již více jak 2 milióny diváků. Obliba FREEVIEW roste a týdně je nyní prodáno 25 tisíc receiverů pro DVB-T. Do konce roku by měla mít FREEVIEW už okolo 2,5 miliónů diváků. Jen v průběhu 10 říjnových dnů mělo zájem o nabídku Freeview zhruba 200 tisíc klientů!

Úspěchu bezplatné pozemní televize Freeview si všímá i společnost BSkyB, provozovatel placené digitální satelitní televize SKY DIGITAL. Pro BSkyB může mít další úspěch Freeview negativní dopad na hospodaření.

NĚMECKO
V Berlíně a Braniborsku bylo v květnu letošního roku ukončeno analogové pozemní TV vysílání a plně nahrazeno digitálním. Ke stejnému kroku se připravují i v dalších spolkových zemích. Hesensko bude další částí Německa, kde bude kompletně vypnuto analogové terestrické TV vysílání. Termín byl stanoven na podzim 2004.

RAKOUSKO
U našich jižních sousedů se nyní připravuje první zkušební vysílání v DVB-T. Ve Štýrském Hradci, v hlavním městě spolkové země Štýrska, připravují Österreichischer Rundfunk (ORF), Siemens AG Österreich, Telekom Austria AG a RTR-GmbH časově omezené experimentální vysílání v DVB-T. Od 1.dubna do 30.června 2004 bude v provozu jeden multiplex s programy veřejnoprávní ORF - ORF1 a ORF2 a komerční ATV+. V multiplexu bude místo ještě na jeden TV program.

150 domácností bude vybaveno set top boxem pro DVB-T s podporou MHP. Diváci budou moci otestovat možnosti digitální terestrické televize. Projekt experimentálního vysílání zafinancují partneři projektu, dále bude využito 1,5 milionu Eur z fondu pro digitalizaci.

POLSKO


Naši severní sousedé také prověřují vysílání v DVB-T. V okolí Varšavy a Wroclavi je vysílán jeden multiplex s veřejnoprávní TVP1, TVP2 a komerčními kanály TVN a Polsat. V současné době je na tamním trhu dostupný DVB-T receiver Humax F2-1001T za cenu 670 zlotých (asi 99 liber). Podobně jako v České republice zahájení pravidelného vysílání v DVB-T brzdí současné zákony, které 'nevyhovují' digitálnímu terestrickému vysílání. Novela (nowelizacja ustawy o radiofonii i telewizji) by měla vyřešit některé sporné body.

ČESKÁ REPUBLIKA
Jak jsme již uvedli, v České republice stále ještě funguje vysílání v DVB-T ve fázích experimentů. Současným provozovatelům Czech Digital Group a Českým Radiokomunikacím končí licence k 31.12.2003. Zatím není jasné, zda budou licence prodloužené, či zda se přejde již na pravidelné vysílání v DVB-T.

Připomeňme, že zkušební vysílání DVB-T je možné přijímat v Praze a na území Středních Čech na kanálech 25 a 46. V paketech nalezneme známé české terestrické stanice ČT1, ČT2, TV Prima, TV Nova a též i hudební TV Óčko.

podle satkurier.pl, Gazeta.pl a Digital Fernsehen

redakce





Reklama




Vybrané články