Quantcast

Zkušební DVB-T na Slovensku

| Tisk

Podle aktualizované Koncepce přechodu na digitální vysílání Ministerstva Informatiky začne digitální pozemní vysílání v České republice již koncem tohoto roku. A jaká je situace u našich východních sousedů - na Slovensku?

Na Slovensku začne v letošním roce pokusné digitální pozemní vysílání. Pilotní projekt odstartuje v okolí středoslovenské Banské Bystrice a východoslovenských Košic a vyžádá si 30 milionů slovenských korun. Informoval o tom ministr dopravy Pavol Prokopovič.

"V letošním roce se pouštíme do velkého projektu digitalizace televize. Pokud najdeme každý rok po 30 milionů korun, do tří let by mohla být digitalizace televize na Slovensku ukončena," uvedl pro ČTK Prokopovič.

Pravidelné digitální pozemní vysílání by mělo na Slovensku odstartovat již v příštím roce. Přechod na úplné digitální vysílání by měl být dokončen do roku 2015. Tedy do stejného roku, kdy skončí analogové vysílání i v zemích EU, zvláště z ekonomických a kapacitních důvodů.

Podobně jako v ČR, i na Slovensku má být k dispozici až 6 multiplexů. Dva budou sloužit pro celostátní pokrytí televizním signálem, další bude pro regionální programy a jeden pro datové služby. Zbývající dva multiplexy zůstávají pro perspektivní vysílání televize s vysokým rozlišením (HDTV).



Experimentální digitální vysílání tří televizí se na Slovensku konalo již v roce 1999, od té doby ale země v zavádění digitalizace zaostala. Slovensko dokonce předběhly Bulharsko, Ukrajina nebo Moldávie.

využito informací ČTK

redakce





Reklama




Vybrané články