Quantcast

Pravidelně v DVB-T již koncem roku 2004

| Tisk

Pravidelného vysílání digitální terestrické televize se diváci v České republice zřejmě dočkají již koncem tohoto roku. Podle informací z Aktualizace koncepce přechodu z analogového na digitální vysílání Ministerstva informatiky , v provozu budou dva multiplexy celkově s osmi televizními programy, vedle nich se objeví i rozhlasové stanice v DVB-T.

Pro pravidelné vysílání digitální pozemní televize jsou v první fázi připraveny 2 multiplexy, což znamená, že divák bude moci přijímat z DVB-T až 8 televizních programů. Bohužel ne každý.

MUX APOKRYTÍ SIGNÁLEM MULTIPLEXŮ
Oba multiplexy pro DVB-T mají svoje označení: "A" a "B". Áčkový multiplex umožňuje v současnosti pokrytí 77% obyvatel na 69% území České republiky (viz. obr.). Další zvýšení procenta pokrytí v nejbližším období je možné formou postupné realizace sítí SFN (Single Frequency Network - jednofrekvenční síť).

Druhý multiplex, označovaný jako "B", umožňuje v současnosti pokrytí jen 32,1% obyvatel a jen na 18% území ČR (viz. obr.). Do roku 2006 lze očekávat dosažení pokrytí asi 50% obyvatelstva.

Oba multiplexy budou moci v první fázi přijímat diváci v Praze, Brně a v některých dalších místech v ČR. Na některých místech republiky (zvláště příhraniční oblasti) nebude možné naladit ani jednu síť DVB-T.

PROGRAMY V MULTIPLEXECH
V současnosti probíhají vášnivé debaty o podobě obsazení multiplexů. Česká televize chtěla celý jeden multiplex pro sebe, kde by divákům nabídla vedle ČT1, ČT2, výhledově i ČT3 a ČT4, ale i rozhlasové programy Českého rozhlasu - současné ale i některé nové, nízkorozpočtové. Dnes je jasné, že ČT mít svůj multiplex nebude. V obou multiplexech bude mít jeden program. Další prostor je vyhrazen pro držitele současných celoplošných licencí - tj. pro TV Prima a TV Nova. Dále se dá očekávat zájem TV Praha a TV Óčko, které již dříve o vysílání v DVB-T projevili zájem. Znamená to, že je tedy známo 6 TV programů, které se zřejmě objeví v první fázi zavádění DVB-T.

MUX BAž tak jednoduché to tak není. Současné celoplošné terestrické televize TV Nova a TV Prima budou určitě chtít rozšířit nabídku o vlastní další kanál (např. Nova2, Prima2). "Již nyní disponujeme výrobními i programovými možnostmi pro další kanál. Přechod ovšem musí být tak dlouhý, aby si diváci stihli zajistit technické vybavení. Zároveň bychom rádi znali další postup a podmínky v delším časovém období," vysvětlil Lidovým Novinám stanovisko TV Nova její mluvčí Daniel Plovajko.

Od DVB-T můžeme očekávat příchod nových úzce specifických kanálů, podobně jako v DVB-S (digitální satelitní TV). Již nepůjde o "bitvu" jen dvou či tří televizních stanic, které budou bojovat o diváky, stanic bude v první fázi 8.



JAK NA PŘÍJEM PROGRAMŮ V DVB-T
Pro příjem programů v DVB-T je třeba set top box (STB) podobný tomu, který používáme pro příjem digitální satelitní televize. Nevýhodou bude, že si ke každé TV v domácnosti budeme muset pořizovat samostatný set top box. Na českém trhu v současnosti receivery pro DVB-T již jsou. Ceny se pohybují mezi 4 - 8 tisíci Kč. Další možností příjmu DVB-T je pořízení nového digitálního televizního přístroje, které jsou zatím velmi drahé (v zahraničí jsou za ceny v přepočtu od 30 tisíc Kč).

SOUČASNÝ STAV
V současné době se s DVB-T můžeme seznámit pouze na území hlavního města a většiny Středních Čech, kde již od roku 2000 funguje zkušební vysílání DVB-T, které provozují společnosti Czech Digital Group a České Radiokomunikace. Vysílání lze zachytit na 25. a 46.kanále. V multiplexech se vysílají ČT1, ČT2, TV Prima, TV Nova a též i hudební TV Óčko a rozhlasové stanice převážně Českého rozhlasu.

ZÁVĚR
Zahájení pravidelného provozu DVB-T se blíží. Koncem roku si budou moci vychutnat programy v digitální kvalitě další diváci. Je zřejmé, že DVB-T bude testem televizního trhu. Jen diváci rozhodnou o úspěchu digitální zemní televize. Určí, zda jim stačí současné 4 celoplošné TV, či bude chtít přijímat i další. Divák bude ale muset investovat do přijímacího zařízení, stát jej nebude dotovat. Je možné, že se dočkáme alespoň snížení DPH na zařízení pro DVB-T.

redakce





Reklama




Vybrané články