Quantcast

HDD přijímač Topfield TF4000 PVR v praxi

| Tisk

Topfield TF4000PVR
Přední panel přijímače Topfield TF4000PVR
V dnešní recenzi bych chtěl čtenářům tohoto webu představit dvoutunerový satelitní přijímač Topfield TF4000 PVR s vestavěným harddiskem. Tento typ je předchůdcem modelu TF5000 PVR, který zde již byl představen. Přijímač Topfield TF4000 PVR, tedy není žádnou žhavou novinkou, ale výsledky rozsáhlého testování ukazují, že se jedná o velmi zdařilý výrobek, který si hravě poradí s konkurencí v této cenové kategorii. Podařilo se mě zapůjčit i „ vlajkovou loď “ firmy Topfield, model TF5510 PVR, který právě testuji, takže se můžete těšit na další recenzi.

Přední a zadní panel

Na předním panelu se nachází display pod kterým je odklopné víčko. Zde se skrývá několik funkčních tlačítek a dva otvory pro CI moduly. Zadní panel poskytuje téměř shodné vybavení jako model 5000 PVR. Přijímač je dvoutunerový, takže zde nacházíme dva páry F konektorů, dále dva konektory SCART (video + tv), dva cinch audio výstupní konektory, jeden cinch pro video výstup, anténní vstup a výstup, SPDIF konektor, 12V konektor, a datový konektor RS232. Model TF5000 PVR měl navíc S-Video konektor a USB 2.0 konektor.

Popis menu

Menu přijímače je velmi zdařilé. Je velmi pěkně graficky zpracováno a je velmi přehledné. Bohužel není k dispozici v češtině. Je velmi podobné s modelem TF5000 PVR, je ale zapotřebí říci, že tyto modely jsou naprosto hardwarově odlišné. Zmínil bych se alespoň o některých důležitých nabídkách.

Topfield TF4000PVR
Zadní panel přijímače Topfield TF4000PVR
První nabídkou v menu je na nabídka „System setting“. Zde se nachází údaje o nastaveném čase a pásmu, dětská pojistka, nastavení jazyka menu, zvukového doprovodu a titulků (ty se dají vypnout). Můžeme zde také nastavit různé typy výstupního videosignálu a to RGB, CVBS a YUV. Samozřejmostí je nastavení normy 4:3 nebo 16:9. Je zde možné také nastavit průhlednost menu, dobu trvání informační lišty a dokonce i její umístění.

Další nabídkou v menu je „Organizing Channels““. Zde máme možnost editovat seznam kanálů. Velmi povedené, mazání kanálů je rychlé jako i jejich přesun, dále je zde možné přejmenovat názvy stanic, setřídění kanálů, uzamčení či přeskakování některých kanálů. Další nabídkou je „Organizing Favorites“. Jsou zde čtyři předvolené favoritní skupiny News, Movie, Music a Sports a další lze přidávat. Muže jich být celkem 10.

Následující nabídka je „Recording“. Zde si můžete naplánovat, které pořady budou zaznamenané na HDD, standardní délka nahrávky pro okamžité nahrávání je dvě hodiny, to lze samozřejmě změnit. Minimální doba nahrávky je u Topfieldu jedna minuta. Při plánování se nastavuje počáteční čas nahrávání a pak délka nahrávaného pořadu.

Za zmínku stojí ještě nabídka „HDD Service“. Zde můžeme disk naformátovat a aktivovat či deaktivovat timeshift. Pokud ho deaktivujete HDD přejde do sleep modu za cca 1 minutu.

Důležitou nabídkou v menu je „Installation“. Zde můžeme vyhledávat nové programy, k dispozici je 70 předvolených satelitních pozic. Přijímač podporuje Diseq 1.0 a 1.2 a má i funkci USALS. Ukazatel síly signálu je proužkový a i v procentech (přesností ale neoplývá). Výborně je zpracovaná i editace vlastního satelitu, je možné měnit názvy družic, přidávat a ubírat transpondéry či je editovat. Nachází se zde i možnost přenosu programu a dat do jiného přijímače a také možnost upgradu přes satelit.

Nabídka „Information“ ukazuje typ použitého hardwaru a softwaru:

System ID: 206
Loader Version: A3.06
Device Version: v4.4.8
Application Version: TF-JPC 4.58.67
Last update: Aug 31 2004

Příjem programů a chování přijímače

Ladění scpc i mcpc kanálů nečinilo přijímači vůbec žádné potíže. Vyzkoušel jsem celou řadu scpc kanálů na družicích Telstar 12, NSS 7, Astra 3A. Přijímač má skutečně rozsah SR 1- 45 Msym/s. Příjem programu TCT Network na družici NSS 7, kde je SR 39.999 Msym/s byl bezproblémový.

Rovněž jsem vyzkoušel příjem v C pásmu. Tradičně jsem naladil mé oblíbené ruské programy na družici Express AM1 (3677 R), naprosto bez problémů narozdíl od modelu TF5000 PVR. Přijímač rovněž zvládal i automatické přepnutí na normu NTSC .

Přepínání programů je super rychlé (cca 0.5sec), je to však vykoupeno efektem, který nazvali fanouškové tohoto přijímače na tomto německém boardu jako „robosound“. Po přepnutí přijímači asi cca 0.5 sec trvá než je zvuk čistý, do té doby je zkreslený. Myslím, že je to jen malá vada na kráse, protože jinak jsem tomu přijímači, kromě EPG, nemohl nic vytknout, a to se jen tak nestává.

Zvuková stopa se ukládá na danou předvolbu a lze uložit i levý nebo pravý audio kanál. Přijímač má i vestavěný teletext. České znaky se zobrazují v pořádku, jen velká písmena bez diakritiky. Teletext je pěkně čitelný, jako i titulky, které si můžeme aktivovat.

Příjem českého parlamentního kanálu 24.cz byl bezproblémový, na rozdíl od modelu TF5000 PVR, který nedokázal zobrazit obraz.

Spolupráce s CI moduly

Jedním slovem vynikající. Zkoušel jsem opravdu kde co. Měl jsem k dispozici řadu modulů Cryptoworks, Conax, Viaccess, Alphacrypt, Matrix. Dokonce jsem měl zapůjčeny od prodejce výborné moduly Dragon 4.1 (twin) a Reality Cam. V modulu Dragon jsem měl nahraný Predator 307, se kterým chodí i karty Cryptoworks.

Topfield TF4000PVR
Dálkové ovládání
přijímače Topfield TF4000PVR
Já jsem pozitivně odzkoušel karty Czechlink bios 3 a Slovaklink bios 2. Nepracovala stará karta Czechlink bios 1. Jen pro zajímavost pokud byla karta v Dragonu, tak modul nezvládal přechody z nekódované vysílání na kódované.

Pokud byl použitý originál modul Cryptoworks, nebyl s tímto jevem žádný problém. Rovněž při přepínaní mezi kanály Czechlinku a Slovaklinku se nezobrazovala známá hláška „Sorry you cannot …“

Reality modul s úpravou se chová obdobně jako Dragon, navíc dekóduje porno programy DPTV a 247sex. Také zvládá karty Cryptoworks, ale prodleva při přepínání byla ohromná. V menu modulu se dokonce objevovali údaje o vložené kartě, tak jak je tomu u originálního modulu, ale bylo tam dost chyb, někde chyběl i provider.

Jinak musím podotkout, že i přepínání kódovaných programů je s tímto satelitním přijímačem velmi svižné (do 1 sec).

EPG

No tady bych výhrady měl. Je to ale dáno použitým softwarem, který je přece jen už dost starý (srpen 2004). Stejně vypadalo i EPG u modelu 5000 PVR, ale na ten je již k dispozici od ledna nový software, kde je EPG jako víno.

Vůbec i velikost písma v info liště by měla být o trochu větší, tak jak je tomu u modelu TF5000 PVR. V prvé řadě, zde chvíli trvá než podrobné informace se načtou. Na německých, španělských nebo holandských programech na Astře je vše v pořádku. Problémy jsou u paketu Sky Italia, anglických programů na Astře 2, kde jsou podrobné informace oříznuty. U portugalského paketu TV Cabo nejsou podrobné informace vůbec zobrazeny.

Spolupráce s HDD

Myslím, že opět můžu použít slovo vynikající. Jako disk jsem použil Maxtor 80 GB, dále Seagate 40 GB a WD 80 GB. Bylo úplně jedno, jaký disk jsem použil. Nahrávání ani přehrávání nečiní Topfieldu žádné problémy. Samozřejmě, že jsem nahrával i z českých a slovenských programů, kde je vysoký datový tok. Ani u studiových záběrů nebyl žádný problém.

Jen jednu chybičku jsem objevil a to ve spolupráci s modulem Matrix, nahrávání bylo v pořádku, ale jakmile jsem chtěl dekódovaný obraz přehrát tak docházelo k trhání a deformaci obrazu. Je to způsobeno tím, že již dekódovaný signál byl ještě jednou „prohnán“ přes Matrix. Je to chyba ve firmwaru přijímače o které se ví. Takže stačilo jen modul při přehrávání vytáhnout a hned bylo vše v pořádku. S jinými moduly tento problém nebyl.

Přijímač umožňuje zaráz jeden program nahrávat a druhý sledovat, neumí interně sdílet dekódovací kartu.

Spolupráce s PC

No někomu by se mohlo zdát, že když přijímač nemá USB výstup, tak je to špatné. Ale kdepak, musíme si trošku poradit, USB tu na nic nepotřebujete. K přijímači jsem si přidělal klasický počítačový šuplík (viz foto). No to se pak přenáší filmy jedna radost.. Formát disku sice není FAT nebo NTFS, ale to vůbec nevadí. Stačí použít nějaký vhodný software a disk je už vidět.

TF copy je úžasný nástroj , TF tool a DVR studio taky. Všechny nahrávky na disku jsou nahrávány v mpeg 2 – transport stream (ukládají se všechna data – epg, txt). Pomocí DVR studia lze provést konverzi na jiný formát, nebo rovnou „demuxnout“ a následně vypálit na DVD.

Pro připojení šuplíku k přijímači lze použít klasický IDE kabel (40 žil) a prodlužku pro napájení. Pokud si vyrobíte dvoje „L“ z plechu, tak můžete šuplík napevno přidělat na přijímač. S velkým zahříváním disku jsem problémy neměl, a to jsem měl z důvodu hluku vypnutý i ventilátor v šuplíku.



Na přenosy settingu mezi přijímačem a PC jsem použil program STB Manager 1.023. Upgrade přijímače se provádí pomocí programu TFD-Down, zkoušel jsem i starší verze firmwaru, přenos probíhal vždy bez problémů.

Závěr

Velmi dobrý rychlý přijímač, který si určitě své zájemce najde. Je vhodný na příjem kódovaných programů v Cryptoworks a i v dalších kódovacích systémech. Jeho předností je výborná spolupráce s vestavěným HDD a možnost zabudování disku do externího šuplíku pro snadný přenos dat do PC.

Závěrem bych rád velmi poděkoval firmě OMKO, Staňkova 33, Brno www.omko.cz) za laskavé zapůjčení tohoto přijímače.

Ing. Martin Švehlík





Reklama




Vybrané články