Quantcast

Současný mediální zákon nám vyhovuje, říkají televize

| Tisk

Líbí se mi slovenský model tamního zákona o rozhlasovém a televizním vysílání. To říká Petr Pospíchal, předseda Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV).

Ale nebude snadné jej v našich podmínkách prosadit,“ dodává hned vzápětí. Řeč je o tzv. novelizaci mediálního zákona č. 231/2001 Sb. Ta by se měla schválit v Parlamentu ČR. Jenže ačkoliv se současnou verzí už prakticky všichni počítají, poslanci ve Sněmovně opět zákon odkládají.

Přitom se jevilo, že projde i 2. čtením. Nestalo se. V listopadu se to nezvládlo, tento týden asi také ne. Zákon snad bude schválen alespoň začátkem roku 2006. Věří se. Politici řeší zcela jiné problémy: Všeobecnou zdravotní pojišťovnu, registrované partnerství anebo údajné korupční aféry.

Pospíchalovi se líbí především slovenský model v uplatňování okamžitého postihu vůči televiznímu subjektu. Pokud to „přežene“, dostane jasné zadání: odvysílat ve svém programu textovou informaci, ve které se televize omlouvá. Trvat to může klidně i deset minut. A aby to všichni viděli, tak například v rámci hlavní zpravodajské relace. Nebo ještě něco jiného. Okamžité vypnutí vysílání na deset minut.

V současné době jinou, účinnější, „zbraň“ nemáme. Jenom to, že přestupek projednáme na pravidelném zasedání. Klidně až 14 dní po oné události. Pokud se shodneme a vyhodnotíme, že šlo o přestupek, navrhneme pokutu. To je jediné, co nyní můžeme. Jestli to je efektivní? Samozřejmě není. Ale my s tím nic neuděláme,“ říká serveru parabola.cz Pospíchal.

Předseda Rady rovněž přiznává, že nijak aktivně na novele mediálního zákona RRTV s legislativci nespolupracuje. Zejména na těch pasážích, které se mají věnovat monitorování médií, postupům a restriktivním opatřením. „Jasnou představu, jak by to mělo vypadat tak, aby to bylo účinné a přitom pro subjekty nediskriminující, mám. Jenže to nikdo nechce slyšet a vlastně nemám ani čas to vysvětlovat třeba tisku,“ konstatuje serveru parabola.cz předseda RRTV.

To třeba TV Nova má jasno. „Formulace správních deliktů v platném zákoně zcela koresponduje s úpravou Směrnice o televizi přesahující hranice. Od zákona nelze očekávat nějaké klazuistické výčty,“ komentuje problematiku tisková mluvčí Veronika Šmítková.



Zákon o provozování rozhlasového a televizního vysílání platný v České republice se trochu liší od úpravy platné ve Slovenské republice, náš zákon je postaven na principu peněžitých trestů. Nemá smysl tudíž polemizovat nad českou a slovenskou právní úpravou,“ odpovídá serveru parabola.cz Šmítková na otázky, zda by barrandovské televizi slovenský model vadil.

Veřejnoprávní Česká televize (ČT) má také jasný názor. „Nebudu se pouštět do hypotetických úvah, co by - kdyby... Ale obecně: problematika ohrožení fyzického, psychického nebo mravního vývoje dětí a mladistvých je velmi složitá. Její posuzování je často věc individuálního názoru. ČT je v tomto ohledu vázána svým Kodexem. V případě, že se dostaneme do rozporu s RRTV, řešíme každý případ individuálně. Ve většině případů podáme na rozhodnutí Rady žalobu a velmi často s ní uspějeme,“ informuje server parabola.cz Martin Krafl.

Iniciovali jsme na toto téma s RRTV již několik diskuzí. Stále se domníváme, že tato problematika nemá stanovena dostatečně jednoznačná pravidla,“ nakonec konstatuje.

I TV Prima říká: „Tento způsob trestu český zákon neumožňuje, takže nám ani nemůže být uložen.“ Podle Jany Malíkové, tiskové mluvčí, je současný zákon vyhovující. „Zákon je v této záležitosti dostatečně jasně formulován. Co je problematické, je rozhodování v této oblasti. Domníváme se, že by měli rozhodovat nikoli laici, ale odborníci.

Radek Pešout





Reklama




Vybrané články