Quantcast

Dreambox 600 PVR - linuxový přijímač s měnitelným tunerem

| Tisk

V dnešní recenzi si představíme multimediální satelitní přijímač Dreambox 600 PVR . Výrobky německé firmy Dream Multimedia se staly mezi mnoha uživateli velmi oblíbené. Právě díky operačnímu systému Linux mají tyto přijímače nadstandardní funkce a možnosti.


Tento model má vestavěný jeden tuner schopný zpracovávat signály v normě DVB-S/MPEG-2. Tuner je však možné vyměnit za tuner pro normu DVB-T nebo DVB-C. Dreambox 600 PVR používá výkonný procesor 250 MHz PowerPC (350 Mips), paměť 32 MB Flash a 64 MB RAM. Do přijímače je možné vestavět pevný disk 2,5“ libovolné velikosti.

Popis příjímače

Dream Multimedia nabízí tento přijímač ve stříbrném nebo černém provedení. Přijímač je velmi malý a má rozměry pouhých 195 mm x 130 mm x 40 mm. Z tohoto důvodu lze použít HDD pouze o velikosti 2,5“. Napájení je pomocí adaptéru 12V, který je součásti balení. Přijímač je tedy vhodný pro mobilní použití (cestování, camping apod.)


Na předním panelu se nachází jen tlačítko pro zapnutí/vypnutí přijímače, dvě stavové LED diody (chybí displej) a jedna čtečka dekodéru. Na zadním panelu se nachází dva F konektory (vstup a výstup), jeden konektor SCART pro připojení TV, digitální optický audio výstup, sériové rozhraní RS 232, dva audio cinch výstupní konektory, jeden cinch video výstupu a 12V konektor pro napájení přijímače. Nakonec zde nacházíme ještě síťové rozhraní (Ethernet 100 Mbit/s full duplex), konektor analogového modemu a S-video konektor.

Menu přijímače

Tentokrát zde menu přijímače nebudu představovat, protože jsem je již popsal .

Popis a chování přijímače

Měl jsem k dispozici černé provedení přijímače, které na mě velmi dobře zapůsobilo. Dálkové ovládání se používá stejné jako je u modelu DM7020/25. Oficiální firmware je založený na jádru Enigma 1, ve kterém je funkce vestavěného dekodéru omezena jen na systém Firecrypt.

Nabízí se k použití alternativní firmware jako Gemini, Nabilo, PLI, SF team apod. Ty umožňují využívat čtečku vestavěného dekodéru jako univerzální, včetně systému Cryptoworks používaný u českých programů paketu CS Link a slovenských programů paketu SkyLink.

Po otevření krytu přijímače uvidíte tuner ALPS, který se používá i u modelu DM7020/25. Ten je umístěný v patici jako u modelu DM7025 a je možné ho vyjmout a nahradit tunerem pro digitální pozemní vysílaní DVB-T. Součástí balení je i zadní panel, který je nutno použít v případě osazení tunerem pro DVB-T (z důvodu jiné rozteče děr než je u tuneru pro DVB-S). V přijímači lze také použít tuner pro digitální kabelové vysílaní DVB-C .

S tunery APLS jsem velmi spokojen, jsou velmi citlivé a vhodné pro dx-příjem. Zvládnou naladit plný rozsah symbol rate 1- 45 Msym/s. Vyhledávání programů nečinilo přijímači žádné potíže. Přijímač umožňuje naladit neomezené množství programů.

Rychlost přepínání mezi programy je svižná. Stabilita přijímače vždy závisí od použitého firmwaru, s originálním firmwarem ani s Gemini 3.6 nebo Nabilo 0.8 nebyly téměř žádné problémy.

S alternativním firmwarem se rozšiřují možnosti využití přijímače. Jedná se o emulaci některých kódovacích systémů, ale také o možnosti sdílení karet nebo o vylepšení některých stávajících funkcí. Pomocí tzv. pluginů lze systém rozšířit o další funkce. Např. možnost poslouchání internetových rádií, sledování web kamer po celém světě apod. Těchto rozšíření je opět velmi široká škála, zaleží však na použitém firmwaru, zda je určitý plugin pro něj určený.

Síla (AGC), kvalita (SNR) a chybovost (BER) signálu je zobrazována proužkovým ukazovatelem a v procentech. Grafické zpracování se liší podle použitého skinu, kterých je k dispozici široká škála. Neoficiální firmware umí zobrazit použité video rozlišení, video bitrate, audio bitrate apod.


Přijímač umí uložit audio track na předvolbu a hravě si poradí i s uložením levého nebo pravého audio kanálu na předvolbu. Bohužel žádný editor na PC určený pro úpravu settingů pro přijímače Dreambox, neumí informaci o použití levého nebo pravého kanálu rozlišit. Takže po úpravě na PC a zpětném natažení settingu do přijímače musíme na všech programech, kde chceme nastavit levý nebo pravý audio kanál, tuto informaci znovu přes menu nastavit.

Přijímač má i vestavěný nadstandardní teletext (TuxText 1.99). České znaky se zobrazují v pořádku a to i velká písmena s diakritikou (to u běžných přijímačů není). Teletext je velmi pěkně čitelný.
Můžeme si dokonce nastavit velikost okna teletextu, znakovou sadu (pokud selže automatika, např. při polštině), jas teletextu a transparentnost titulků vyvolaných přes teletext. Další zajímavá funkce je možnost sledovat teletext z jiného kanálu, než z toho, který právě sledujete (musí být ale ze stejného transpondéru).

Stránky se automaticky ukládají do paměti, velmi příjemná je možnost bleskového přepínání mezi podstránkami. České titulky se zobrazovaly také v pořádku (testováno na NGC a Extreme Sport).

Přijímač lze rovněž ovládat přes síť za použití http protokolu. Pak stačí mít na PC nainstalován nějaký webový prohlížeč např. IE nebo Firefox a již pohodlně ovládáte svůj Dreambox. Pro přenos souborů se používá libovolný software s podporou ftp nebo telnetu.

Také jsem vyzkoušel příjem v C pásmu. Vyzkoušel jsem prakticky všechny programy z celé orbitální dráhy. To bylo možné díky settingu v mém přijímači DM7025 , který jsem si po konverzi natáhnul do tohoto přijímače. Automatické přepnutí na normu NTSC pracuje zde na rozdíl od modelu 7025 bez problémů.

Funkce „NGrab recording“, která slouží pro zaznamenání pořadů na pevný disk ve vašem PC prostřednictvím sítě LAN není zde až tak důležitá, protože můžeme nahrávat přímo na pevný disk v přijímači.

Měl jsem k dispozici pevný disk 2,5“ Seagate Momentus 160 GB (5400 ot.). Nahrávky bylo bezproblémové. Pouze při vlastním nahrávání výjimečně došlo ke škubnutí obrazu. Příčinu tohoto jevu se mě nepodařilo zjistit (použít jiný typ disku?, slabý zdroj?). Swap soubor jsem měl 64 MB a byl aktivní, core (Memory map) také. Chování s image Gemini 3.6 i Nabilo 0.8 bylo shodné. Pak jsem si „namountoval“ pevný disk v přijímači DM7025 a nahrával na něj, zde již bez jakýchkoliv problémů.

Při přehrávání je možné použít rychloposuv vpřed i vzad o rychlostech 8, 16, 32 a 64x (zpomalení umí jen přehrávač u modelu DM7025, kde je Enigma2). Přenos souborů přes ftp protokol do počítače probíhal rychlosti cca 3,4 MB/s. Síťová karta pracovala stabilně a bez problémů. Nahrávky jsou přímo v MPEG-2-TS.

Přijímač umožňuje jeden nekódovaný program nahrávat a druhý z téhož transpondéru sledovat. V případě kódovaného programu musíme nahrávaný pořad zároveň sledovat, nelze přepnout na jiný program. Ale pro takové fajnšmekry, kterým by tohle nestačilo, tady máme můj oblíbený Dreambox 7025, kde můžete nahrávat i více kódovaných programů zaráz (cca 10 dle velikosti datového toku).

Další funkce

Velmi pěkná je určitě funkce streamování programů rovnou do vašeho počítače. V PC je zapotřebí mít jen webový prohlížeč např. IE nebo Firefox a nainstalovaný program VLC media player.

Další funkce, která jistě zaujme, je možnost „zviditelnění“ (namapování) disku vašeho PC přímo v dreamboxu. Tak si můžete přehrát např. mp3 soubory, které máte na disku PC. Samozřejmě dream zvládne přehrát soubory s příponou mpeg, ts, vob a klidně si můžete prohlížet také obrázky (jpeg, bmp).

S dreamem se dá hrát téměř do nekonečna. Můžeme si třeba namapovat disk ve druhém dreamboxu a do něj pak nahrávat. Pokud si nainstaluje plugin VLCF v dreamu dostaneme se tak elegantně k přehrání např. AVI souborů na vašem počítači. V PC stačí mít jen program VLC media player spuštěný. Podrobnou konfiguraci si popíšeme ve zvláštním článku.

Není problém si přehrát ani DVD, které máte vložené ve vaší mechanice počítače.

Spolupráce s vestavěným dekodérem

Pokud je použitý alternativní firmware v přijímači můžeme do čtečky dekodéru vložit karty Irdeto, Betacrypt, Seca, Viaccess, Firecrypt, Nagravision, Conax a Cryptoworks. Zde vždy záleží na použitém emulátoru, zda podporuje daný typ karty.

V menu přijímače běžně nenajdeme informace o vložené kartě (tak je tomu třeba u Gemini). Ty můžeme zjistit pomocí PC (např. přes program „putty“ se připojíme přes LAN k přijímači) nebo použijeme vhodný plugin či script, který si nainstalujeme v přijímači.

Přijímač umožňuje použít ještě další kartu a to v programátoru Phoenix, který připojíme na sériový port RS232 přijímače.

EPG

Elektronický programový průvodce je graficky velmi pěkně zpracován. Samozřejmě vše závisí na použitém skinu. Informační lišta obsahuje informace o běžícím a následném programu. Podrobné informace nejsou oříznuty.



České znaky na programech paketu CS Link a UPC Direct se zobrazovaly v pořádku. Azbuka byla kanálech NTV plus byla bezchybná. Přijímač umí zobrazit EPG až na 7 dní dopředu, pokud je provider vysílá.

Spolupráce s PC


Kliknutím na obrázek jej zvětšíte.

Na upgrade přijímače se používá řada programů, výborný a spolehlivý je DreamUP v.1.3.0.2 (nižší verzi nelze použít). Upgrade proběhl bez potíží. Máte možnost použít přenos přes sériovou linku nebo použít LAN. Pokud v tomto programu zadáte IP adresu dreamboxu 192.168.0.222 (ta je nastavena z výroby), tak můžete využít rychlého přenosu firmwaru do přijímače přes LAN.

Na úpravu settingu lze použít více programů, já jsem použil mé oblíbené programy DreamBoxEdit nebo Dreamset. Pomocí těchto editorů lze nastavit prakticky cokoliv a okamžitě přenést přes LAN do přijímače.

Za zapůjčení přístroje na praktické testy bych rád poděkoval firmě OMKO, Kaštanová 62, Brno ( www.omko.cz ).

Ing. Martin Švehlík





Reklama




Vybrané články