Quantcast

Domažlice naznačily, že přechod na DVB-T je i o výměně antén

| Tisk

logo Přechod na pozemní digitální televizi na Domažlicku ukázal i velmi zajímavé zjištění. Problémem se staly antény, tudíž mnohdy nestačilo zakoupit jen set-top-box.

Celé roky a i mnohé odborné servery a diskuse zabývající se pozemní digitální televizí se předháněly v tom, jak digitální signál je mnohem kvalitnější než analogový. Jak se bude bezproblémově šířit i v těch místech, kde dnes televizi bez lokálního převaděče bychom nenaladili.

Na Domažlicku, na relativně malé ploše, bylo možné sledovat, kam až digitální signál „dosáhne“. Vzhledem k tomu, že se počítá s tím, že digitální signál bude šířen jen z několika hlavních vysílačů a využívání opakovačů bude minimalizováno, na mnohých místech diváci budou muset měnit antény.

Do spuštění digitálního vysílání na Domažlicku veškeré debaty o digitalizaci byly pouhou teoretickou spekulací. Teprve „ostrý“ start ukázal všechna úskalí. Ovšem ani Domažlicko není vhodným modelovým příkladem. Tím se stane až Ústecko, kde přechod na digitální pozemní televizi je prvním zatěžkávacím testem velkých rozměrů.

Zpět ale k Domažlicím. Z Vraního vrhu se v listopadu 2006 začal šířit digitální signál o výkonu 5 kW, později zvýšen na 10 kW. Nejde o hlavní vysílač typu Buková hora či Krašov, ale jen o lokální analogový dokrývač. Od začátku září tedy jen digitální.

Česká televize se rozhodla podpořit rozvoj digitalizace a zároveň vyřešit problém s 12. kanálem, na kterém vysílal program ČT2. Spustila tedy se společností České radiokomunikace digitální multiplex se svými čtyřmi programy (ČT1, ČT2, ČT24, ČT4 sport). K těmto programům se připojila i TV Nova. Jakmile nastala hrozba, že se analogový signál vypne, diváci závislí na příjem televize z Vraního vrchu museli řešit nákup digitálního tuneru.



Všeobecně se počítalo s tím, že divák si zakoupí set-top-box, zapojí přes scart kabel do televizoru a problém vyřešen. Jenže, ukázalo se, že tak jednoduché to nebude!

Digitální signál je hlavně vhodný pro dálkový příjem. Nejlépe je, když je na vysílač přímý výhled. To je signál naprosto bezproblémový a příjem lze realizovat i na klasickou pokojovou anténu či na „kus drátu“, tedy i na „polské síto“. V těchto případech se doporučuje naopak vypnout zesilovače.

Naopak pokud se musí přijímat digitál v místech, která jsou níže položená než vysílač a stíněna, přestože se nacházíte pod vysílačem či blízko něj, nastanou problémy. V tu chvíli anténa (nejrozšířenější jsou „polská síta“) nepřijímá a začínají první komplikace. Většinou je nutné již mnohdy zkorodované antény vyměnit za nové.

Přestože se začalo psát, že na Domažlicku je komplikovaný terén, oproti Ústecku jde o rovinu. Na Domažlicku nebyl zase tak vysoký výskyt potíží s anténami, jak je to právě nyní v severních Čechách. A problémy s anténou mohou často znepříjemnit a výrazně prodražit přechod na digitální televizi.

Ing. Radek Pešout
MediaShow Digital





Reklama




Vybrané články