Quantcast

Skylink: MGM se vrátí, Eurosport skončí na 23,5E

| Tisk

logo Satelitní platforma Skylink v nejbližší době vrátí do placené nabídky Multi filmový kanál MGM a ukončí vysílání SD programu Eurosport s českým komentářem na pozici 23,5E (program se bude nabízet z pozice 19,2°E). Zájemci o programy ve vysokém rozlišení (HDTV) mohou počítat s cenově výhodnější nabídkou HD Plus. Uvedl v rozhovoru pro web parabola.cz Jaromír Glisník, výkonný ředitel TradeTec, která spoluprovozuje platformu Skylink, který dále přibližuje plány s maďarskými programy a trhem a také se systémem podmíněného přístupu Irdeto.

Parabola.cz: Začíná nová televizní sezóna a Skylink, jak se již stalo tradicí, rozšiřuje svoji nabídku. Na jaké nové placené SD programy se mohou Vaši zákazníci těšit?

Jaromír Glisník, TradeTec: Máte pravdu, je to už malá tradice. Na podzim 2007 jsme spustili MULTI se 7 programy, na podzim 2008 jsme již měli v MULTI 12 programů. I letošní podzim se neobejde bez významného rozšíření programové nabídky. Předplatitelé MULTI se dočkají celkem 20 programů. O některých novinkách je prakticky rozhodnuto – National Geographic Channel, National Geographic Wild, Sport 1 jsou již v testovacím provozu. A od 19. 9. bude v testu Disney Channel (náhrada současného Jetixu). O dalších budeme informovat v nejbližší době. Oficiální rozšíření naší nabídky je naplánováno na 1. 10. 2009.

Jedním z nových placených programů na Skylinku je program Sport 1. Téma zařazení programu do Vaší nabídky se skloňovalo delší dobu. Vy jste tvrdil, že mezi obchodníky není o tento program zájem. Co se změnilo, že nakonec tato stanice se stává součástí Vaší nabídky?

Nic se nezměnilo. Na setkání s prodejci v České republice i na Slovensku letos na jaře jsme dělali průzkum, o které programy je největší zájem. Nikdy jsem netvrdil, že o Sport 1 nebyl zájem, jen jsem konstatoval, že se neumístil v první trojce. Tehdy jsme měli v plánu rozšířit na podzim nabídku MULTI o tři programy. A protože jsme si nyní mohli dovolit zařazení více než 3 nových programů, rádi vycházíme vstříc zájmu sportovních fanoušků o program Sport 1.

Do Vaší nabídky vstupuje Sport 1. Nabízí se tedy otázka, proč jste se rozhodli jen pro první program? Proč nebude ve Vaší nabídce i Sport 2?

Jako každá jiná soukromá firma musíme hledat rovnováhu mezi výnosy a náklady. Jakmile nám růst počtu předplatitelů MULTI umožní další přidávání programů, může přijít řada i na Sport 2.

logo Začátkem srpna odstartoval program Eurosport 2 Bundesliga s českým komentářem. Bude program ve Vaší nabídce? Uvažujete o něm?

Podobně jako u Sport 2 lze o Eurosportu 2 uvažovat pro příští rok. Sportovní programy jsou obecně ty nejnákladnější. Inu sportovní práva nejsou zadarmo a někdo je musí zaplatit.

Posílíte i placenou nabídku ve vysokém rozlišení (HDTV)? Kdy odstartují?

Náš balíček HD PLUS bude rozšířen 1. 10. 2009. Konkrétnější být nemohu, ale věřím, že milovníky kvalitního obrazu HDTV nezklameme.

Na konci března se na Vaší platformě objevil v tzv. promo módu program NOVA SPORT HD. Jak to s tímto programem vypadá do budoucna? Budete jej ještě nabízet?

Sportovní fanoušci s nároky na kvalitní obraz se nemusejí bát. O Novu Sport HD nepřijdou. O podmínkách budeme informovat v blízké budoucnosti.

Zařazení nových SD a HD programů do Vaší nabídky přináší Vám další náklady. Promítnete toto do ceníku? Počítáte se zdražením MULTI či HD PLUS?

Právě naopak. Připravujeme významné cenové zvýhodnění u HD PLUS. HDTV se již stává standardem a jsme toho názoru, že může být cenově dostupné pro každého. Bližší informace zveřejníme 1. 10. 2009.

Rozšíření Vaší podzimní placené nabídky přichází poprvé v historii ve spolupráci s Vaší konkurencí. Jak hodnotíte první kroky vzájemného propojení k některým programům?

S CS Linkem se dělíme o distribuční náklady již mnoho let v případě Novy a HBO. Vzhledem k tomu, že se naše záměry v programové oblasti potkaly u čtyř nových programů, dohodli jsme se na dělbě nákladů. Nejedná se však o žádný revoluční průlom ani o žádné propojení nebo alianci.

Budete spolupracovat i do budoucna? Vyřešíte v další fází i stávající duplicitní programy – TV JOJ a Nova HD na 23,5°E?

Najde-li se další příležitost k oboustranně výhodné spolupráci, jistě ji využijeme.

Eurosport s českým komentářem nabízíte zákazníkům ze dvou pozic – 19,2°E a také ze 23,5°E. Jak to vypadá do budoucnosti?

Připravujeme se na návrat k pozici 19,2°E. Náš nizozemský partner nám přislíbil připojení systému podmíněného přístupu ještě během tohoto měsíce. Dočasné vysílání Eurosportu na pozici 23,5°E bude poté ukončeno.

V pondělí 31. 8. 2009 jste nečekaně vyřadili filmový kanál MGM. Proč jste k tomuto kroku přistoupili? Žánr je sice (možná) zastoupen na jiných neplacených programech ve Vaší neplacené nabídce ale nevěděli jste toto už v době, kdy jste program MGM na jaře zařadili do nabídky?

Vyřazení kteréhokoli programu z nabídky je vnímáno zákazníky negativně. Proto jsme se snažili tomu kroku vyhnout. Načasování programových změn u CS Linku na počátek září nás však dostalo do situace, kdy jsme byli nuceni jeden program z nabídky stáhnout, abychom mohli CS Linku včas poskytnout programy National Geographic Channel a National Geographic Wild. Pokud bychom nabídku rozšiřovali podle našich plánů – tedy 1. 10., k vypnutí MGM by nemuselo dojít. Někdy je třeba udělat v zájmu rozvoje nepopulární opatření a hledat to nejméně bolestné řešení. Věřím, že se nám to podařilo a že to naši zákazníci přijmou s pochopením.

Znamená to, že se MGM vrátí do Vaší nabídky?

Pracujeme na tom. Snažíme se vytvořit podmínky pro návrat MGM do nabídky během příštích několika týdnů.

Proč jste o vyřazení programu MGM neinformovali zákazníky předem? Například prostřednictvím médií… ?

Dle našich zkušeností víme, že informace o změnách v nabídce zachytí na internetu v jen zlomek procenta zákazníků. A nepřipadalo nám ekonomické platit celostránkové inzeráty v novinách ani posílat osobní dopisy.

V květnu jste některé placené programy obohatili o maďarskou audio stopu. Budete i v budoucnu nabízet maďarský zvuk u programů, kde to bude možné?

Z pohledu České republiky a Slovenska jsou maďarsky hovořící diváci tou nejvýznamnější menšinou. Maďarské audio je přijímáno pozitivně a budeme se je snažit maďarsky hovořícím divákům i nadále poskytovat.

V další fázi jste zařadili do nabídky maďarské programy M1, M2 a Duna TV jako test. Proč jste tyto programy zařadili? V nabídce byla i stanice RTL Klub, kterou jste ale vyřadili. Proč?

Podařilo se nám získat financování distribuce těchto programů a z důvodů uvedených u předchozí otázky je zachováváme v nabídce. Stanice RTL Klub o distribuci na naší platformě prozatím nemá zájem.

Do kdy budete maďarské stanice šířit na Skylinku?

O ukončení distribuce neuvažujeme, žádný termín nebyl stanoven.

Uvažujete o vstupu Skylinku na maďarský trh?

Maďarský trh je charakteristický tvrdou konkurencí a průnik nového hráče nebude jednoduchý. Kdokoli na něj hodlá vstoupit, musí se velmi dobře připravit a vytvořit si pro to dobré podmínky. To platí pro jakéhokoli operátora, i pro Skylink. Ale abych se nevyhnul Vaší otázce. Možnosti maďarského trhu vyhodnocujeme.



Skylink plánuje do budoucna využívat kódovací systém Irdeto na který postupně přejde. O detailech již server parabola.cz několikrát informoval. Kdy budete uvádět systém do provozu? Je již k dispozici nějaký konkrétní termín?

Spuštění našeho systému Irdeto PIsys se opozdilo. Hlavním důvodem je připravenost masové produkce našich nových ICE karet. Hrozilo, že se nám nepodaří na letošní předvánoční trh dodat nové karty v dostatečném množství a nechtěli jsme importéry dostat do svízelné situace. Proto do konce letošního roku počítáme s dodávkou karet Irdeto CryptoWorks. Nový systém bude ovšem zprovozněn letos na konci října nebo na počátku listopadu.

Jaké nové funkcionality systému Irdeto budete využívat?

Nemáme dosud žádné konkrétní plány pro využití nových funkcí, které bych mohl publikovat. Od nového systému si v prvé řadě slibujeme snížení ceny přijímačů, zejména HD přijímačů, které se již brzy stanou standardem.

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články