Quantcast

Parabola.cz slaví 10 let

| Tisk

Parabola.cz - portál zaměřený na problematiku satelitního, terestrického a kabelového příjmu oslavuje v těchto dnech již deset let od svého spuštění. První internetové stránky na doméně parabola.cz se objevily koncem srpna 2000. Oficiální provoz webu byl stanoven na první dekádu následujícího měsíce.

V prvních dnech bylo v provozu zhruba 10 statických stránek, bez jakéhokoliv interaktivního obsahu. Ten ale odstartoval v další fázi rozšiřování serveru a čtenáři se dočkali žádaného diskusního fóra, bazaru a dalších sekcí.

Web byl prakticky vždy věrný odstínům modré barvy s výjimkou přechodného období, kdy zaexperimentoval s červenou barvou. Na základě ohlasů čtenářů se vrátil zpět k modré a u ní zůstal. Portál se postupě rozrůstal o jednotlivé rubriky. Většina z nich je v provozu od počátku webu, některé byly postupem času vyměněny za nové, které lépe korespondovaly s požadavky na web.

Stránky parabola.cz vznikly v době, kdy satelitní vysílání a příjem bylo - z dnešního pohledu - na okraji zájmu. V srpnu 2000 existovala na trhu pouze satelitní distribuční a DTH platforma Czech Link, která obsahovala pouhé 4 TV programy (ČT1, ČT2, TV Prima, TV Galaxie/TV3 CZ) a rozhlasové stanice zejména Českého rozhlasu (ČRo). Výrazné oživení satelitního příjmu přinesla středoevropská platforma UPC Direct, která odstartovala ve třech zemích - České republice, na Slovensku a v Maďarsku na kapacitě tehdejší polské platformy Wizja TV na přední evropské orbitální pozici 19,2°E, kde jsou umístěny satelity Astra. Wizja TV se později sloučila s konkurenční Cyfra+ a přesunula na 13°E, kde jsou i ostatní polské platformy. UPC Direct - podobně jako web parabola - slaví v těchto dnech 10. výročí od spuštění vysílání, které zřejmě oslaví jak s Astrou, tak i Telenorem (satelity Thor), kam se služba nyní přesouvá.

V roce 2003 mohl mít český a slovenský trh další satelitní pay-tv platformu. A tu ji vlastně měl. Ale jen jediný den (večer). Na pozici 16°E jeden březnový večer spustila promo vysílání platforma East Box Digital. Ta chtěla nabízet balíček 18 tématických kanálů. Ambiciózní projekt se nepodařilo uvést do komerčního provozu a diváci se tak očekávané konkurence nedočkali.

V roce 2002 odstartovala další distribuční a DTH služba Slovak Link, obdoba české platformy Czech Link, určená původně pro diváky na Slovensku. Ta byla o další 4 roky později rebrandována na Skylink, kterou dnes provozuje Towercom. Od podzimu 2008 využívá tuto značku také společnost Trade and Technology. Později služby převzala společnost TradeTec. Ve stejném období vstupuje do nabídky první program ve vysokém rozlišení - Nova HD.

Ve stejném roce (2006) na slovenský a následně na český trh vstoupila rumunská platforma Digi TV společnosti RCS/RDS a výrazně oživila český a slovenský trh. Za pár korun divák získal přístup k multikanálové programové nabídce, která byla nedávno posílena a zatraktivněna o první vlastní kanál - slovensko-českou sportovní televizi Digi Sport.

Stejný rok přinesl vstup dalšího hráče na trh - společnost Gital, která poskytovala programy pod platformou Czech Link, později pod CS Link . Od podzimu roku 2008 po obchodních sporech začala služby za Gital poskytovat společnost Media Vision.

Od začátku letošního roku mohou služby nové platformy Magio Sat využívat zákazníci na Slovensku.



Vývoj a rozvoj trhu s příjmem programů ze satelitu byl v posledních 10 letech v Česku a na Slovensku poměrně bouřlivý a postupem času, jak se začalo digitální vysílání na satelitech prosazovat, klesala i cena komponent pro příjem družicových signálů. Kdo si dnes vzpomene na dobu před 10 lety, kdy cena satelitních set top boxů se pohybovala od cca 15 tisíc? Dnes lze obdobně vybavený přijímač pořídit za cca desetinu ceny.

Takových bylo 10 let ve zkratce v oblasti satelitního vysílání a příjmu a u kterých nechyběl web parabola.cz. Jakých bude následujících deset let? To lze jen těžko odhadnout.

Vraťme se zpátky k webu parabola.cz. Stránky tohoto webu jsou nejenom (z velké části) interaktivní ale obsah v řadě případů v průběhu deseti let vznikl za přispění Vás čtenářů Vašimi náměty na vylepšení webu a jeho rozšíření. Řada nápadů byla již zrealizována a některé další se již připravují. Velké díky proto patří všem, kteří svými dobrými nápady přispěli.

Závěrem mi dovolte, abych tímto poděkoval všem, kteří se na tvorbě redakčního obsahu podíleli, dále externistům, spolupracovníkům, firmám, čtenářům za pozornost a zájem. Přeji všem samé dobré zprávy, mnoho nových programů a bezproblémový příjem (nejen) z kosmu.

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články