Quantcast

Skylink oslavuje - má již 100 tisíc abonentů HD programů

| Tisk

logo Lucemburská mediální skupina M77 Group dosáhla v minulých dnech 100 tisíc předplatitelů programů ve vysokém rozlišení (HDTV). O této a řadě dalších novinek a změn je dnešní rozhovor. Jaromír Glisník, předseda představenstva společnosti M77 Group, představuje chystané novinky, očekávaný rychlejší útlum systému CryptoWorks a také se vyjadřuje k programovým novinkám TV Smíchov a Prima ZOOM.

Parabola.cz: Je tu konec roku 2012. Období bilancování. Co se společnosti M77 Group v končícím roce podařilo zrealizovat a co nikoliv?

Jaromír Glisník, M77 Group: Rok 2012 byl pro nás rokem velkých změn. Integrace dvou dříve soupeřících platforem, přechod dílčích funkcí na externí servisní organizace, fúze do lucemburské mateřské společnosti, masívní výměny karet CryptoWorks a zavedení Servisního poplatku. To byly hlavní priority našeho plánu pro rok 2012. Všechny tyto úkoly se nám podařilo realizovat. Leccos se dalo jistě udělat lépe. S ohledem na naše kapacity, finanční zdroje a zkušenosti jsme však docela uspěli. Alespoň tak to hodnotí naši akcionáři.

Jaké máte plány na rok 2013? Jaké novinky chystáte a které jsou již „na spadnutí“?

V roce 2013 bychom se chtěli mnohem více věnovat našim zákazníkům. Od zákaznického servisu po marketing. Rok 2012 byl rokem revolučních změn. Rok 2013 bude v tomto ohledu klidnější. Naší hlavní prioritou bude zvýšit počet předplatitelů placených programových balíčků.

Bude rok 2013 rokem překlopení placených programů do MPEG-4?

Překlápění do MPEG-4 bude postupné. Konkrétní časový plán neexistuje. V roce 2013 však jistě celá řada programů do MPEG-4 přejde. Tento projekt jde ruku v ruce s postupnou přirozenou obměnou satelitních přijímačů v domácnostech našich zákazníků.

Skylink letos (2012) představil žádanou službu – volitelný balíček Flexi 7. Jak tuto novinku Vaši zákaznici přijali? Kolik máte zákazníků této služby?

Pro hladký přechod placené nabídky z CS Linku na Skylink jsme potřebovali službu, která by vyhovovala předplatitelům balíčků Mých 6, Dokumenty, Mix a Sport. Takovou službu Skylink ve své nabídce neměl. Balíček Flexi 7 tuto roli velmi dobře splnil. Během tří měsíců překročil počet jeho předplatitelů 50 tisíc, z toho necelá polovina pochází z CS Linku.

Kolik máte zákazníků a abonentů?

logo V prvních dnech roku 2013 dosáhneme díky meziročnímu nárůstu o 200 tisíc karet počtu 2,5 miliónu registrovaných karet, z toho 400 tisíc karet CS Link . Necelých 10 % z nich však není aktivních vlivem neuhrazení Servisního poplatku. Počty předplatitelů placených balíčků nezveřejňujeme. V České republice máme nejvíce předplatitelů placených balíčků ze všech satelitních platforem a v letošním roce budeme usilovat o prvenství i na Slovensku. Samozřejmě nezapočítávám zákazníky se servisním poplatkem. Počet předplatitelů našich balíčků s HD programy překročil koncem roku 2012 hranici 100 tisíc.

V roce 2013 představíte Kartu X. O co konkrétně půjde?

Zavedení Servisního poplatku vyvolalo mnoho dotazů ohledně hodnoty samotné karty a výše nákladů, které s poskytováním našich služeb nutně souvisejí. Aktuální koncept, kdy jsou v ceně karty zahrnuty i naše služby, není dostatečně transparentní. Pod pracovním názvem Karta X se skrývá technicky zcela totožná karta. Bude však podstatně lacinější. Její cena ovšem nebude zahrnovat nový jednorázový Registrační poplatek ani Servisní poplatek za žádné časové období. Tyto poplatky vyjadřují jednorázové a pravidelné náklady související s poskytováním našich služeb a budou se hradit zvlášť. Celková suma se však prakticky nezmění. Koncept nové karty představíme již v lednu 2013.

V poslední době si zákazníci Skylink stěžují na nedostupnost linky se zákaznickou podporou. Uvádějí, že jsou spojeni na operátora po 30 až 40 minutách. Je to velmi dlouhá doba... Řešíte tento problém?

logo Přetížení našeho zákaznického servisu trvá od podzimu 2012. Ve špičkách dosahovaly počty volání 30 tisíc denně. Pro zvládnutí takového objemu bychom potřebovali desetinásobek operátorů. Naše kapacity jsme ztrojnásobili s vědomím toho, že se jedná pouze o krátkodobý nápor vlivem zavedení Servisního poplatku a migrací z CS Linku na Skylink spojenou s výměnou karet. Koncem roku 2012 jsme registrovali ve špičkách – v pondělky - kolem 10 tisíc hovorů, v ostatních dnech kolem 7 tisíc hovorů. Nápor se tedy podstatně snížil. Počet hovorů je však stále o mnoho vyšší, než jsme očekávali.

Proč vám zákazníci volají a proč jste se na jejich volání dostatečně nepřipravili?

Důvody volání jsme analyzovali a došli jsme k překvapivému závěru, že se 54 % hovorů týká výpadků dekódování v satelitních přijímačích našich zákazníků. V roce 2012 jsme vyměnili milión karet CryptoWorks za karty Irdeto/ICE. Ukázalo se, že významné procento karet skončilo v ne zcela kompatibilních přijímačích, u kterých dochází čas od času k výpadkům dekódování. Naše zkušenosti z výměn karet Skylink v minulých letech nic takového nesignalizovaly. Hardwarové vybavení zákazníků s kartou CS Link je překvapivě velmi odlišné. Proto jsme se na tento nápor na zákaznický servis dostatečně nepřipravili.

Je tento problém způsoben výhradně nelicencovanými čtečkami Irdeto/CryptoWorks?

Odhaduji, že u 90 % se jedná o laciné přijímače s nelicencovanými univerzálními dekodéry. Zbytek jsou přijímače s dekodérem CryptoWorks, které vyžadují upgrade softwaru a v relativně malém počtu i staré přijímače s dekodérem CryptoWorks, které nejsou na ICE karty hardwarově dostatečně výkonné. Paradoxem je, že u většiny problémů s dekódováním si zákazník může sám jednoduše pomoci – odpojením přijímače od sítě, znovu připojením a setrváním po určitou dobu na jednom programu. Jindy stačí upgrade softwaru přijímače. To však zákazníci nevědí, volají k nám a po dlouhém čekání se dočkají takovéto jednoduché instrukce od našeho operátora. Pracujeme na systému efektivní automatizované obsluhy těchto zákazníků, což podstatným způsobem zlepší dostupnost našeho zákaznického servisu.

Rok 2012 byl rokem konce placené televize na kartách CS Link. Proč placená televize na těchto kartách zcela neskončila?

Konec roku je pro televizní diváky hlavní sezóna. V prosinci se vždy snažíme vyhnout krokům, které negativně ovlivňují naše zákazníky. Migraci placené televize CS Linku jsme nestihli do konce listopadu, jak jsme plánovali. Odpojení programů jsme proto posunuli až na počátek roku 2013.

V listopadu došlo k úpravám parametrů dvou DVB-S2 multiplexů (M7 Group 11856V a Satellite BG 12207V). Tyto změny si u některých Vašich zákazníků vyžádaly přeladění set top boxu. Šlo o bezproblémovou změnu parametrů multiplexů i u Vašich zákazníků? Jaké máte na tyto změny ohlasy?

Každá taková změna vyvolává nepohodlí zákazníků. Vždyť i samotné přeladění může být pro někoho rutinní jednoduchý krok, pro jiného velký problém. Mám-li však hodnotit změnu parametrů podle toho, nakolik naši zákazníci dokáží programy s novými parametry přijímat, musím konstatovat, že mi není znám případ satelitního přijímače, který by si s novými parametry neporadil.

Kdy navýšíte FEC na 5/6 u Vašich dvou DVB-S2 multiplexů – tedy kmitočtů 11,797 GHz a 12,110 GHz?

Pro tuto změnu parametrů zatím nemáme stanoven časový plán. Myslím si, že k ní během roku 2013 přistoupíme.

Začátkem prosince byly hacknuty oba weby – cslink.cz a skylink.cz . V jednom případě byla zveřejněna databáze a objednávky zákazníků a ve druhém se na stránce objevil vzkaz o konci služeb Skylink. Co na tyto útoky říkáte? Proč k nim došlo?

Oba případy byly pro nás poučné. Ukázaly, že v oblasti bezpečnosti u nás existovaly mezery. Vzhledem k probíhajícímu policejnímu vyšetřování bych nerad zveřejňoval další informace.

Vedle hacknutí oficiálních stránek obou platforem byly na internetu zveřejněny kódy CryptoWorks a je tak možný ilegální příjem kryptovaného obsahu z balíčku DIGITAL. Překvapil Vás tento krok hackerů?

Vývoj systému CryptoWorks byl ukončen v roce 2006. Průlom do jeho zabezpečení se dal proto očekávat. Obecně je známo, že společnost Irdeto právě ukončila podporu CryptoWorksu. Útok hackerů tedy přichází ve velmi příhodnou dobu.

Programy balíčku DIGITAL jsou dostupné po úhradě tzv. servisního poplatku. Dá se tedy řící, že i možný příjem této nejnižší nabídky Vám způsobuje nemalé finanční ztráty. Máte ještě vůbec v systému CryptoWorks „páky“ na zvýšení zabezpečení obsahu?

Existuje řada kroků, které můžeme ještě v rámci systému CryptoWorks udělat. Nemá smysl si však nalhávat, že existuje dlouhodobě udržitelné řešení pro jeho zabezpečení. Dokážeme pirátům komplikovat život a tímto způsobem snížit atraktivitu pirátského příjmu. Věříme, že mnoho zákazníků raději uhradí 29 korun, než aby riskovala výpadky v příjmu programů v nejméně vhodnou dobu. Ale jistě se najdou zákazníci, kteří budou přijímat naše programy „bezplatně“, i kdyby je to mělo stát tisíce a bez ohledu na výpadky a spoustu starostí.

Mění prolomení CryptoWorks Vaše další strategické kroky? Například rychlejší vypnutí systému CryptoWorks (0D03)?

Ano, vše nasvědčuje tomu, že budeme nuceni vypínání starých systémů CryptoWorks uspíšit.

Máte již plán vypínání programů ve starých systémech CryptoWorks 0D03, 0D70 a 0D0F? Jak dlouho budete systém CryptoWorks provozovat, když už pro něj není podpora?

Takovýto plán neexistuje a ještě jsme na něm nezačali pracovat. Přestože aktuálně neběží žádná výhodná nabídka spojená s výměnou karty, naši zákazníci registrují cca 15 tisíc výměn týdně. Problém CryptoWorksu se tedy velmi rychlým tempem snižuje.

Jak dopadla jednání ohledně možného rozšíření programové nabídky Skylink o žádaný dětský kanál Minimax, který jinak začátkem roku 2013 skončí na kartách sesterské platformy CS Link?

Naše jednání stále probíhají.

Vedle televize Minimax jste uvažovali o stanicích Megamax a Nickelodeon. Proč se dostaly tyto programy do hledáčku M77 Group?

logo Jedná se o zajímavé programy, má proto smysl o jejich zařazení jednat.

Koncem listopadu došlo k vypnutí některých placených programů platformy CS Link. Mezi nimi jsou i kanály AXN Crime a AXN Sci-fi zaměřené na krimi, resp. vědecko-fantastické seriály a filmy. Zejména sci-fi žánr ve Vaší nabídce zákazníci postrádají. Co Vy na to?

Určitě se najde i řada dalších úzce zaměřených žánrů, které naše nabídka zcela nepokrývá. Neočekávám, že je budeme schopni pokrýt. Každý placený program si totiž musí vydělat minimálně na satelitní kapacitu spojenou s jeho šířením. Ekonomika satelitní distribuce je neúprosná.

Na bulharském uplinku Satellite BG je připravena programová pozice Mezzo Live HD CZ pro karty Skylink. Máte pro naše čtenáře nové informace ohledně přidání tohoto programu do Vaší nabídky?

O zařazení tohoto programu jednáme. Více sdělit prozatím nemohu.

Těsně před Štědrým dnem odstartoval zábavní a komediální kanál skupiny Nova – TV Smíchov. Provozovatel této stanice si nezajistil satelitní distribuci a příslušnou licenci a soudě podle jeho kroků zatím se satelitní distribucí nepočítá. Je nějaká pravděpodobnost, že se TV Smíchov objeví na Vašich kartách Skylink a CS Link? Jaká je situace?

Program Smíchov velmi rádi na naše karty zařadíme, jakmile bude na Astře 23,5°E. Jedná se o neplacený komerční program financovaný z reklamy. Je záležitostí jeho vysílatele, nakolik investuje do jednotlivých způsobů distribuce.

Nova Cinema bude od ledna 2013 vysílat na novém kmitočtu. Proč se bude opět přelaďovat?

Satelitní kapacitu pro šíření programu Nova Cinema kupuje vysílatel tohoto programu od společnosti T-Systems. Tato společnost kupovala kapacitu od nás. Smlouvu platnou do konce roku 2012 s námi společnost T-Systems neprodloužila a rozhodla se pro jiného dodavatele. Vysílatel programu Nova Cinema s tímto krokem souhlasil. Důvod přelaďování, je bohužel, mimo naši kontrolu.

Co se na pozici po Nova Cinema na 12,070 GHz objeví?

Program Nova Cinema necháme na naše náklady na původní pozici ještě po dobu cca dvou týdnů, poté jej nahradíme statickou obrazovkou s informací o přeladění. Zákazníci tak budou mít dostatek času na přeladění. Pak uvolněnou pozici využijeme pro jiný program. Bližší informace prozatím nemohu sdělit.

Fashion TV CZ/SK před vánočními svátky skončil na kapacitě satelitu Astra 3B. Provozovatel oznámil, že bude svůj kanál nově poskytovat jako placený program. Co na tento krok říkáte? Umístíte tento placený program do Vaší nabídky?

Myslím, že program Fashion TV je typický komerční program určený pro neplacenou nabídku. S umístěním tohoto programu do placené nabídky zatím nepočítáme.

Bude na kartách CS Link a Skylink nový dokumentární kanál Prima ZOOM ze skupiny FTV Prima?

Pokud vím, Prima nový program představí v nejbližších dnech na tiskové konferenci. Tam se dovíte veškeré informace. Jakmile bude program na Astře 23,5°E, bude jistě i na našich kartách.

Chystáte pro nejbližší období rozšíření placené nabídky? Jaké programové novinky mohou Vaši zákazníci očekávat?



V roce 2012 zákazníci Skylinku dostali k dispozici přes 15 nových programů, většinu z nich v HD kvalitě. Nepředpokládám, že bude naše programová nabídka růst v roce 2013 takovým tempem. Doba není příznivá pro růst ceny předplatného a naše programové náklady jsou velmi vysoké. Dáváme proto přednost cenové stabilitě před programovou expanzí. Máme za to, že je naše programová nabídka docela slušně vyvážena.

Když už jsme u cen - k 1.1.2013 se v Česku mění obě sazby DPH o jedno procento. Co budou tyto změny daní znamenat pro Vaše klienty? Zvýší se ceny předplatného?

DPH z předplatného odvádíme v zemi sídla naší společnosti – v Lucembursku. Předplatného našich služeb se proto změna české DPH netýká.

Děkuji Vám za rozhovor.

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články