Quantcast

Seznamte se: Modul pro příjem Nové Digi CZ

| Tisk

logo Společnost Lama Energy Group začala na trh dodávat dekódovací modul pro příjem programů paketu Nová Digi TV CZ. Je nový modul lepší než ten dříve dodávaný a funguje i v satelitních přijímačích? Na tyto otázky odpoví tento článek, který přináší první zkušenosti s provozem nově dodávaného CAMu.


obrázek
▲ Obr č. 1 - Modul Digi Smart CAM pro příjem Nové Digi TV CZ


obrázek
▲ Obr č. 2 - Modul Digi Smart CAM pro příjem Nové Digi TV CZ

Nový vlastník české satelitní platformy Digi TV prakticky hned po převzetí DTH služby v květnu a podruhé v září rozšířil původní českou nabídku Digi TV. O měsíc později (v říjnu 2015) představil vylepšenou službu se širší programovou nabídkou a zejména více kanály ve vysokém rozlišení (HDTV). Od počátku je Nová Digi CZ dostupná na dodávaných satelitních přijímačích Kaon NA1170. Provozovatel ještě před spuštěním Nové Digi CZ informoval, že v další fázi bude na trh dodávat nové externí dekódovací moduly, které budou CI/CI+ kompatibilní. Zájemci se konečně dočkali - od začátku prosince operátor dodává zájemcům nové přístupové moduly.


obrázek
▲ Obr č. 3 - Dekódovací karta pro Digi Smart CAM na příjem Nové Digi TV CZ


obrázek
▲ Obr č. 4 - Dekódovací karta pro Digi Smart CAM na příjem Nové Digi TV CZ

Zkušenosti s provozem modulu pro Novou Digi CZ

Pro technicky zdatnější satelitní diváky začal operátor nabízet externí dekódovací moduly, které nazývá DIGI CA Modul. Je určen zejména pro diváky, kteří mají moderní televizor s integrovaným tunerem. Provozovatel Nové Digi CZ se zmiňuje jen o možnosti příjmu programů Nové Digi na televizních přijímačích, kde je vysoká pravděpodobnost, že dekódovací modul bude korektně fungovat. Takový televizor musí splňovat následující požadavky: integrovaný satelitní tuner DVB-S/DVB-S2, volný CI/CI+ slot, podpora formátů MPEG-4/H.264 a AAC. Zároveň by měl být divák schopný si programy Nové DIGI naladit a umět v případě přeladění si programy znovu vyhledat. Na webu provozovatele české DIGI jsou podrobné návody, jak postupovat v naladění programů na televizoru a jak stanice seřadit podle svých požadavků. Provozovatel zároveň uvádí, že nemůže poskytovat technickou pomoc při naladění (přeladění) programů. Pro takové diváky, kterým činí problémy s laděním programů je vhodnější zmíněný dodávaný Kaon NA1170.


obrázek
▲ Obr č. 5 - Menu modulu Digi Smart CAM na televizoru LG

ČTĚTE TAKÉ:
* Frekvence pro pakety Digi CZ a Nová Digi CZ


obrázek
▲ Obr č. 6 - Menu modulu Digi Smart CAM na přijímači VU+ Duo

Jak ověřit, zda Váš televizor splňuje požadované požadavky pro modul Nové DIGI? Bohužel, operátor platformy neprovozuje žádný technický nekódovaný kanál, aby si mohl zákazník ověřit, zda jeho televizor požadavky splňuje (zejména AAC zvuk - to může být jedinou překážkou v příjmu). Zájemce může provést následující test - přeladit parabolu na nedalekou pozici 4°W (satelity Amos 2/3) a naladit multiplex s parametry: kmitočet: 10,722 GHz, polarizace: vertikální, SR 30000, FEC 2/3, norma: DVB-S2, modulace 8PSK. Televizor by měl najít multiplex maďarské pay-tv platformy T-Home, který obsahuje jeden technický nekódovaný kanál s názvem "T-Home" s monoskopem a přerušovaným tónem - pokud vidíte obraz a funguje Vám zde zvuk, bude Váš televizor pravděpodobně splňovat požadovanou specifikaci.


obrázek
▲ Obr č. 7 - Menu modulu Digi Smart CAM na přijímači VU+ Duo

Stejný postup v testu mohou použít i majitelé vlastních satelitních přijímačů, kteří chtějí modul operátora používat právě v jejich přístroji. Nicméně tento test (bez modulu) neodpoví na otázku, zda CAM bude fungovat v přijímači. V tomto případě se lze dohodnout s operátorem Digi TV na možnosti objednání modulu a v případě nekompatibility s vlastním přijímacím zařízením jej vyměnit za dodávaný přijímač Kaon.


obrázek
▲ Obr č. 8 - Menu modulu Digi Smart CAM na přijímači VU+ Duo


obrázek
▲ Obr č. 9 - Menu modulu Digi Smart CAM na přijímači VU+ Duo

Na test nového modulu jsem se velmi těšil. Zajímalo mne, zda bude fungovat nejenom v CI+ ale zejména ve starším rozhraní CI, jak deklaroval operátor platformy. K testu jsem použil populární linuxový přijímač VU+ Duo s podporou CI a televizor značky LG s CI+ slotem.


obrázek
▲ Obr č. 10 - Menu modulu Digi Smart CAM na přijímači VU+ Duo


obrázek
▲ Obr č. 11 - Menu modulu Digi Smart CAM na přijímači VU+ Duo

Po vložení CAM modulu do přijímače s kartou došlo prakticky k okamžitému dekódování programové nabídky Nové Digi TV CZ. U programů bez oprávnění modul vypisoval informaci ve slovenštině. Jak komunikace modulu lze změnit ze slovenštiny na češtinu či angličtinu (viz. popis menu).

Z mnohahodinového pozorování mohu konstatovat, že příjem v přijímači VU+ je zcela bezproblémový a stabilní. Přístroj si poradí i se zvukovým formátem AAC, jenž používá většina programů platformy. Vlajková loď - exkluzivní sportovní kanály Digi Sport 1 HD a Digi Sport 2 HD fungovaly bez potíží.


obrázek
▲ Obr č. 12 - Menu modulu Digi Smart CAM na přijímači VU+ Duo

Příjem a dekódování programů Nové Digi TV bylo bez problémů i na televizoru LG, která si poradila i s dřívějším modulem standardu CI+.

Menu modulu

Hlavní menu modulu obsahuje 4 položky: Informace o Smart kartě (1), Informace o modulu (2), Aktualizace software (3) a Nastavení modulu (4).


obrázek
▲ Obr č. 13 - Menu modulu Digi Smart CAM na přijímači VU+ Duo

Pod položkou (1) se nacházejí veškeré informace o verzích hardware - sériové číslo dekódovací karty, verze smart karty, CA název / jméno projektu, CAK verze, CA sériové číslo, NUID chipsetu, typ chipsetu a revize chipsetu.

Podobně pod položkou (2) se nacházejí informace o dekódovacím modulu (viz. obrázek). Modul vypisuje název / jméno produktu: DIGI, název / jméno značky: SMARDTV, číslo dílu, sériové číslo modulu, verze software: 20.00.01.00.01.01, verze hardware: 01.00.01.03, informaci o poslední aktualizaci software a ID pro stažení firmware.


obrázek
▲ Obr č. 14 - Menu modulu Digi Smart CAM na přijímači VU+ Duo

Položka (3) slouží pro aktualizaci firmware modulu. Pod (4) lze nastavit jazyk menu modulu (k dispozici: čeština, slovenština a angličtina), nakonfigurovat rodičovskou pojistku a uvést modul do továrního nastavení.

Možnost příjmu programů

Vlastní set top box či televizor se satelitním tunerem nabízejí více možností proladění a vyhledání dalších programů z kapacit společnosti Slovak Telekom (ST), která technicky zajišťuje provoz Nové Digi TV CZ.


obrázek
▲ Obr č. 15 - Menu modulu Digi Smart CAM na přijímači VU+ Duo

Prošel jsem (snad) všechny programy, které šíří ST a jsou kryptované systémem Nagra MA (Nagravision, CAID 1882). S dodávaným modulem a kartou bylo možné přijímat všechny programy Nové Digi TV CZ. Žádné další programy jako například Digi Sport 3/4/5, Ťuki TV, maďarské stanice a další kanály, které jsou součástí pouze Nové Digi TV pro Slovensko modul nedekódoval.

EPG

Na elektronický programový průvodce (EPG) modul s kartou sice nemají prakticky žádný vliv. Nicméně si myslím, že je nutné se k EPG vyjádřit.


obrázek
▲ Obr č. 16 - Menu modulu Digi Smart CAM na přijímači VU+ Duo

Na podzim 2014 jsem čtenářům webu parabola.cz představoval novinku operátora české Digi TV - přístupový DIGI SMART CAM modul standardu CI+. Ten fungoval většinou jen v televizorech s CI+ slotem a byl určen pro příjem staré Digi CZ. V tomto případě jsem musel tehdy uvést, že diváci na vlastním přijímacím zařízení přijdou o komfort, který jim digitální vysílání nabízí - kvalitní EPG. Řada programů pro starou Digi CZ se totiž vysílá u různých operátorů a EPG fungovalo podle toho u kterého operátora byl program vysílán.



Nová Digi TV CZ spoléhá především na distribuci programů společností Slovak Telekom. Proto také EPG u drtivé většiny stanic funguje naprosto bez problémů.


obrázek
▲ Obr č. 17 - Menu modulu Digi Smart CAM na přijímači VU+ Duo

Nahrávání

Dekódovací modul DIGI Smart CAM si dobře vedl i v nahrávání. Přijímač VU+ Duo umožnil souběžný záznam z osmi různých programů. Je to dobrá zpráva pro majitele multi tunerových set top boxů. Modul dokáže obsloužit dostatek požadavků souběžně.

Závěr

Nový modul DIGI CAM při testech příjemně překvapil - v testovaných přístrojích s CI a CI+ slotem fungoval zcela bez problémů. Zda bude modul bez potíží fungovat i ve Vašem přijímacím zařízení nedokáži odhadnout - s ohledem na skutečnost, že modul je kompatibilní s CI, mohl by fungovat v mnoha přijímačích - nejenom televizních ale i stolních set top boxech.

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články